Go Ahead Eagles en FC Twente speelden in een volle Adelaarshorst tijdens de interlandperiode in maart.
Volledig scherm
Go Ahead Eagles en FC Twente speelden in een volle Adelaarshorst tijdens de interlandperiode in maart. © W Vzoeren

Zeven eerste divisieclubs spelen niet in de interlandperiode, GA Eagles wel

Zeven clubs in de eerste divisie hebben voetbalbond KNVB laten weten dat ze komend seizoen niet op vrijdagavond willen voetballen tijdens de vier interlandperiodes. Daar hoort Go Ahead Eagles niet bij.

Technisch manager Paul Bosvelt liet al eerder doorschemeren dat de Deventer profclub juist wel wil blijven voetballen tijdens de weekenden waarop ook de vertegenwoordigende nationale elftallen actief zijn.

Waar de KNVB tot nu toe vasthield aan een volledig programma in de Keuken Kampioen Divisie, mogen de clubs vanaf komend seizoen zelf bepalen of ze al dan niet willen spelen in een interlandweekend. De Graafschap, NAC, NEC en de vier beloftenteams van Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht voelen daar dus niets voor. Zij spreken van competitievervalsing en willen niet verzwakt aantreden door het gemis van (jeugd)internationals die ze dan moeten missen.

Maandagavond

GA Eagles volgt echter het gros van de clubs uit de eerste divisie, die gewoon in actie wil komen tijdens de interlandperiodes. Het alternatief is immers de maandagavond als extra speeldag en dat is nog veel minder aanlokkelijk, aldus de Deventer club. Ook de (extra) televisie-uitzendingen van FOX Sports vallen goed bij het overgrote merendeel van de eerste divisieclubs. 

De zeven clubs die nu de vrijdagavond ‘boycotten’ gaan hun wedstrijden wel op maandagavond spelen.