Snoop Dogg start eigen metaverse: land naast zijn villa voor 450.000 dollar verkocht
Beroemdheden storten zich massaal op de metaverse, maar een van hen trekt al maandenlang de meeste aandacht: de Amerikaanse rapper Snoop Dogg. Hij verkoopt NFT’s voor miljoenen dollars, heeft ’s werelds eerste ‘metaverse-muziekvideo’ opgenomen en staat op het punt zijn eigen ‘Snoopverse’ te introduceren. Zijn Snoop Doggs virtuele privéfeestjes onze digitale toekomst?
Op 23 september kondigde Snoop Dogg via Twitter aan dat hij op het punt stond de metaverse te betreden. Daarmee doelde hij op de aankomende introductie van zijn persoonlijke digitale wereld: de Snoopverse.
Wie zich daar een voorstelling van wil maken, moet denken aan een kleurrijke, blokachtige spelwereld zoals in Minecraft of Roblox. Gebruikers kunnen via hun computer vrij rondlopen in deze 3D-omgeving en andere mensen ontmoeten.
Hoewel de Snoopverse nog niet is geopend, geeft Snoop Doggs meest recente videoclip een goed beeld van hoe het eruit komt te zien. In deze video, die de rapper de ‘eerste metaverse-muziekvideo ter wereld’ noemt, zijn beelden te zien van een grote villa, luxe auto’s, een concertzaal, en standbeelden van Snoop Dogg. De villa is een 3D-model van Snoops echte huis in Californië.
Metaverse-videoclip
De Snoopverse presenteert zich als een zeer vernieuwende vorm van entertainment, maar die mening wordt niet door iedereen gedeeld. Technologie-expert Jarno Duursma legt uit dat virtuele werelden met popsterren al langer bestaan: ,,Justin Bieber heeft zijn eigen avatar, en Ariana Grande ook. Is het nieuw wat hier gebeurt? Volgens mij valt het wel mee.”
Hetzelfde kan gezegd worden over de clip die opgenomen is in Snoops metaversum. Duursma noemt het een vorm van marketing. ,,Ik zou niet weten wat daar revolutionair aan is.”
Tot de voordeur
In theorie kan iedereen tot Snoop Doggs virtuele voordeur komen, omdat de Snoopverse onderdeel is van het open metaverse-platform The Sandbox. Het enige wat je nodig hebt is een computer, internet, en een Sandbox-account.
De Snoopverse is echter minder toegankelijk dan hij lijkt. Wie vervroegd toegang wil krijgen, zal daar 525 SAND-tokens voor moeten betalen, omgerekend meer dan 1400 euro. Wie ook nog eens aanwezig wil zijn bij Snoops digitale privéfeesten, moet meer dan 2300 euro neertellen.
Hoewel de Snoopverse een mooie ervaring kan zijn voor wie het kan betalen, is het ook gewoon een manier om aandacht te genereren. ,,Vergeet niet: Snoop Dogg kan zich hiermee in de kijker spelen”, zegt Duursma. ,,De metaverse als onderwerp is hot en dat trekt de aandacht.”
Doggies
In de Snoopverse wordt niet alleen verdiend aan toegangskaartjes, maar ook aan de verkoop van NFT’s. De ‘Decentral Eyes Dogg’-NFT, een digitaal portret van de rapper, leverde bij een veiling in november bijna 700.000 euro op. Ook zijn collectie van 10.000 Sandbox-avatars, de Doggies, raakte kort na introductie uitverkocht. Op de NFT-marktplaats OpenSea worden de Doggies geregeld voor enkele honderden tot duizenden euro’s doorverkocht.
Deze NFT’s, ofwel non-fungible tokens, zijn digitale voorwerpen die dankzij de zogenoemde blokchaintechniek een automatisch eigendomsbewijs met zich meedragen. Wie dus een NFT van Snoop Dogg koopt, is ervan verzekerd dat de aankoop uniek is.
Virtuele buurman
Er zijn verschillende redenen om een NFT aan te schaffen. Allereerst kan het, zeker voor een Snoop Dogg-fan, leuk zijn om iets unieks te hebben. Door bijvoorbeeld een Doggie-avatar te gebruiken, kan het poppetje waarmee je door de Snoopverse loopt eruitzien zoals de rapper zelf.
NFT’s worden echter vooral gekocht als investering. ,,Je bent dan aan het gokken of heel veel andere mensen belangstelling gaan krijgen voor deze NFT-serie, in de hoop dat ze daardoor meer waard worden”, legt Duursma uit. ,,Het lijkt op het speculeren met crypto.”
Er is altijd een risico dat het platform waar de Snoopverse zich bevindt, The Sandbox, aan populariteit verliest. Wanneer gebruikers weglopen zullen de NFT’s niet veel meer waard zijn. De vraag of het verstandig is om zelf een Doggie aan te schaffen, is volgens Duursma dus lastig te beantwoorden. ,,Ik koop zelf in ieder geval geen Snoop Dogg-NFT’s.”
Dit weerhield een investeerder er overigens niet van om afgelopen december de virtuele buurman van Snoop Dogg te worden. Het Sandbox-land grenzend aan de Snoopverse werd verkocht voor een recordbedrag van meer dan 450.000 dollar.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo worden echte acteurs in een game of animatiefilm gestopt
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Hands-on
De nieuwe VR-bril van de PlayStation 5 is indrukwekkend
De ontwikkelingen in virtual reality hebben elkaar de laatste jaren in hoog tempo opgevolgd, dus de PlayStation VR is met zijn meer dan zes jaar al bijna bejaard te noemen. Gelukkig komt dit jaar de PSVR2, die we op techbeurs CES in Las Vegas getest hebben. -
Grote update voor Fortnite verschenen: spelers kunnen niks meer bouwen
Vanmorgen is Fortnite Chapter 3 Season 2 officieel van start gegaan. De update introduceert naast nieuwe wapens en personages ook allerlei veranderingen, waardoor het spel nét wat anders speelt. We zetten op een rij wat je in de game kunt verwachten.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
Zo zet de gamewereld zich in voor Oekraïne
Ze zien genoeg oorlog op hun computerscherm, maar nu is het werkelijkheid: in de gamewereld wordt de ene na de andere actie op touw gezet om Oekraïne te helpen. In Oekraïne zelf, een land dat rijk is aan gameontwikkelaars, hebben spelletjes plaatsgemaakt voor overleven. -
Een Grammy voor Kirby? ‘Net als filmmuziek versterkt gamemuziek emotie’
Het eetgrage roze bolletje Kirby mag zich het tweede gamepersonage met een Grammy noemen, dankzij een jazzy muziekcover van de 65-koppige 8-Bit Big Band. Gamemuziek blijft nog vaak een buitenstaander bij de grote prijzen. Hoe klinkt een moderne game eigenlijk?