ABN Amro: Sint en Kerstman houden het sober dit jaar
Sinterklaas en de Kerstman strooien deze feestdagen minder met geld. Vooral aan kleding, speelgoed en games wordt minder uitgegeven dan vorig jaar, blijkt uit onderzoek van ABN Amro.
De feeststemming wordt dit jaar flink gedrukt door alle stijgende prijzen en de bezorgdheid en onzekerheid rond de eigen financiële situatie. Veel consumenten zullen daardoor de hand op de knip houden en andere keuzes maken als ze boodschappen doen, zo voorspellen ABN Amro en Q&A Insights & Consultancy op basis van een onderzoek onder 1226 Nederlanders.
Hierin zegt 40 procent van de Nederlanders die met de feestdagen cadeaus kopen, een (veel) lager budget te hebben dan vorig jaar. Vooral vrouwen zeggen met de feestdagen op de centen te letten. Dat gaat ook op voor huishoudens met een lager inkomen én mensen die zich meer zorgen maken over de financiën.
Dat laatste geldt voor maar liefst een derde van de ondervraagden. Met name jongeren en mensen in de lagere inkomensgroepen vallen in die categorie. De mensen die dit jaar minder budget hebben voor cadeaus, hebben daarvoor verschillende redenen.
Boosdoener
Bijna zes op de tien wijst de prijsstijgingen aan als boosdoener. Daardoor hebben ze moeite om maandelijks rond te komen. Zo'n 45 procent zegt voorzichtiger te zijn vanwege de onzekere tijden. Tegelijkertijd is er ook een groep (49 procent) die verwacht evenveel uit te geven of zelfs meer dan vorig jaar (11 procent).
Volgens Henk Hofstede, adviseur van bedrijven in de retailsector bij ABN Amro, is het budget bij een groep misschien wel gelijk gebleven of iets gestegen, maar zijn intussen de prijzen ook hard gestegen: ,,Daarom verwachten we dat veel consumenten een kleinere beurs ervaren of voorzichtig zullen zijn.”
Zijn verwachting is dat aanbiedingen en cadeaus tegen betaalbare prijzen dit jaar belangrijker zullen zijn voor de sobere Sinterklaas en Kerstman. In het onderzoek zegt in elk geval driekwart van de ondervraagden op een andere manier boodschappen te willen doen met de feestdagen. Zo geven ze aan meer aanbiedingen (51 procent) te kopen, verruilen ze A-merken voor huismerken en/of B-merken (29 procent) en willen ze boodschappen doen in goedkopere supermarkten (28 procent). Die verschuiving is overigens nu al zichtbaar.
Wat betekent koopkracht, inflatie en modaal inkomen ook alweer? Lees het in onze economie-woordenlijst.
Naast de gedragsveranderingen van consumenten in de supermarkten verwacht ABN Amro dat mensen aan bepaalde categorieën aanzienlijk minder geld uitgeven. Zo is gemeten wat het ‘saldo’ is op de vraag of ondervraagden (veel) meer, evenveel of (veel) minder in een bepaalde categorie gaan kopen. In de categorieën kleding en schoenen is het saldo meer versus minder met -24 procent het meest negatief, gevolgd door sport (-18 procent), speelgoed en games (-17 procent) en cadeauartikelen (-16 procent).
‘Vrijwel alle branches worden geraakt’
Hofstede: ,,Onze verwachting is dat de detailhandel met de komende feestdagen een omzetdaling tegemoet kan zien. Vrijwel alle branches worden geraakt, al zijn de verschillen groot. Alleen supermarkten lijken nog te groeien.”
Kijk onze video's over geld in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
RIVM meet wéér veel gevaarlijke stoffen rond Tata Steel: ‘Deze gigavervuiler mag gewoon zijn gang gaan’
De hoeveelheden schadelijke stoffen die in de omgeving van staalproducent Tata Steel gewoon op straat liggen, nemen ondanks genomen maatregelen helemaal niet af. Dat blijkt uit de nieuwste metingen van het RIVM. Als het in sommige dorpen al iets beter is geworden, lijkt dat louter toeval: zuidwestenwind. -
PREMIUM
Mogen banken binnenkort ál jouw transacties screenen?
Er wordt naar schatting jaarlijks 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen in Nederland. Slechts 2 procent daarvan wordt onderschept. Dat moet beter, vinden banken en politiek. Banken willen strenger worden in controles. Mogen zij binnenkort ál jouw transacties screenen? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Met video
Kamer probeert schade te beperken: Bergkamp kan door net als het onderzoek naar Arib
Kamervoorzitter Vera Bergkamp behoudt het vertrouwen van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Ook zal het eerder aangekondigde onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib gewoon doorgaan. -
Geldflaters
Gerrit liet een sifon in de badkamer vervangen: 'Toen ik moest pinnen, bleek het 968 euro te kosten’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Gerrit Rottink (68), die een kleine 1000 euro kwijt was aan het vervangen van een sifon.
-
Financiële wasstraat1
Monique: ‘Extra sparen doe ik niet meer, genoeg spaargeld dat stof aan het vangen is’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Vandaag: Monique (37), die strak op haar budget zit, maar toch benieuwd is of ze kan besparen. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.