Bart (30): ‘Ik ga liever één keer naar de Bijenkorf dan tien keer naar de Action’
SuperbespaarderSommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Bart Maissan (30), een reizende belegger.
Voor een superbespaarder spaar je wel erg weinig: 0 euro!
Bart: ,,Sparen levert niets meer op. Ooit was ik echt een spaarder. Vanaf mijn veertiende had ik een droom: mijn eigen appartement kopen in Amsterdam. Ik zag dat de huizenprijzen stegen en zette iedere euro die ik had apart. Alles wat ik verdiende met mijn bijbaantje bij La Place van V&D ging naar dit spaardoel. Toen vrienden begonnen te stappen en soms wel 1000 euro per maand uitgaven aan drankjes, haakte ik eerder af zodat ik mijn geld in mijn droom kon stoppen. Op mijn 24ste had ik 50.000 euro bij elkaar gespaard en kon ik zo een appartement kopen.”
Inkomsten per maand: 8000 euro
Leeft met: vriendin
Woont: overal, digital nomad. Momenteel Valencia
Uitgaven per maand:
Wonen: 1500 euro
Verzekeringen: 130 euro
Boodschappen: 600 euro
Sporten: 50 euro
Kleding: 100 euro
Vervoer: 250 euro
Horeca: afhankelijk van het land
Vakanties: 250 euro
Sparen: 0 euro
Beleggen: 700 euro
Waarom ging je beleggen?
,,Ik heb de fotovakschool gedaan en een paar jaar als trouwfotograaf gewerkt. Maar toen ik op mijn 24ste al mijn spaargeld in dat appartement had gestopt dacht ik: het kost me 10 jaar om weer zo’n bedrag bij elkaar te sparen. Dus ging ik onderzoeken wat ik kon doen om meer geld te krijgen, zeker ook omdat de rente op spaargeld minder werd. Toen ben ik gaan investeren op de beurs.”
Je leeft samen met je vriendin. Hoe is de financiële verdeelsleutel?
,,We geven samen cursussen, daarnaast heeft zij nog haar eigen bedrijf waarmee ze vrouwelijke ondernemers helpt. Het voordeel van online werken is dat ik bijna geen bedrijfskosten heb als een kantoorpand of loonkosten. Ik heb een paar programma’s nodig, internet en een laptop. Daardoor blijft er meer over om te investeren. De kosten voor ons levensonderhoud verdelen we fiftyfifty. ”
Ik probeer te onderhandelen over de prijs van een appartement. Omdat we vaak een paar maanden blijven, lukt dat ook
Voor 1500 euro wonen is voor een digital nomad best aan de prijs.
,,Noem ons vijf sterren digital nomads. Als we ergens aankomen, komen we eerst een paar dagen bij in een goed hotel en gaan van daaruit zoeken naar een appartement. Vervolgens probeer ik wel te onderhandelen over de prijs. Omdat we vaak een paar maanden blijven, lukt dat ook, want zo’n makelaar of huiseigenaar vindt het ook prettig als ze geen schoonmaakkosten hebben en hun huis langer kunnen verhuren dan een weekend.”
Dus je leeft als superbespaarder niet zuinig?
,,Je hebt geld goeroes die op elke cent letten en altijd voor de goedkoopste deals gaan maar zo wil ik niet leven. Ik let op wat ik in mijn winkelmandje gooi maar ik houd van kwaliteit, ga liever een keer naar de Bijenkorf dan tien keer naar de Action. Maar ik ga wel altijd voor de laagste prijs voor kwaliteitsproducten.”
Ik wisselde rentepunten om voor een voucher voor de Bijenkorf, waar zij koffers verkopen waar nooit korting op zit, zo kreeg ik toch 15 procent korting
Heb je een voorbeeld?
,,Onlangs kochten we een Rimowa koffer, 1130 euro per stuk maar je doet er wel 25 jaar mee. Wij leven uit onze koffer dus dan mag hij wat duurder zijn. Bij de ING rentepuntenwinkel kun je met spaarpunten korting krijgen op bepaalde producten, maar niet op deze koffers. Dus wisselde ik de punten om voor een voucher voor de Bijenkorf, waar zij die koffers verkopen. Zo kreeg ik toch 15 procent korting terwijl Rimowa nooit korting geeft.”
Je reist permanent en toch heb je 250 euro aan vakantiegeld gereserveerd. Hoezo?
,,Altijd in het buitenland zijn is niet altijd op vakantie. Ik plan vakanties in om even niet te werken. Dan boeken we een mooi hotel en doen we even helemaal niets. Daar moet geld voor beschikbaar zijn.”
Heb je een bepaald financieel doel voor ogen?
,,Laatst zag ik een documentaire over mensen die zichzelf van alles ontzeggen om zo vroeg mogelijk te kunnen stoppen met werken. Dan werk ik liever en kan ik iets meer besteden. Ik vind het ook veel te leuk wat ik doe. Als je niet meer werkt en de hele dag in de zon zit, ben je daar op een gegeven moment ook wel klaar mee, lijkt me.
Ik hoop ons leven zoals het nu is te kunnen voortzetten. Als ik 65 ben en misschien niet meer in staat ben om te werken, wil ik wel dat ik genoeg geld heb. Dat is onder andere door die 700 euro per maand beleggen op de beurs. Dat alleen al moet tegen die tijd een miljoen opleveren.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Superbespaarder
Maarten (30) spaart 900 euro per maand: ‘Als ik iets koop, dan is het iets wat lang meegaat’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Maarten Smit (30), voor wie zuinig leven en zuinig op het milieu zijn, hand in hand gaat. -
1
Geld kwijt doordat je online bent opgelicht? Er is een manier om je geld terug te vorderen
Je ontmoet iemand op een datingapp en het klikt. Jullie hebben urenlange app-gesprekken, tot deze persoon vraagt of je iets voor hem of haar wilt betalen. Daarna hoor je niets meer: je bent opgelicht. Datingfraude komt steeds vaker voor, net als WhatsApp-fraude en aankoopfraude. Maar, er is een manier om je geld terug te vorderen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Superbespaarder
Rebecca doet maximaal voor 80 euro in de maand haar boodschappen: ‘Vriezer die altijd vol zit’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Rebecca ter Mors (29), die vanuit de Wajong ondernemer met beperking werd én goed van weinig kan genieten.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Zijn plan met de erfenis was perfect, tot zij verliefd werd op een ander
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week verzint een rijke man een plan om zijn zoons te onterven, maar dan gebeurt er dat hij niet aan zag komen. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Het is weer tijd voor de belastingaangifte: zelf doen of is het verstandig om hulp in te schakelen?
Veel mensen zien als een berg op tegen het invullen van de belastingaangifte en besteden dat liever uit aan een belastingadviseur, maar is dat wel nodig? ‘Als je denkt dat je geld laat liggen, laat je dan adviseren.’
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjos zoet
Ronald Wintjens