Dit kost het als de kerstverlichting een maand lang aan staat
De energieprijzen gaan nog steeds door het dak, maar toch hangen we onze huizen vol met kerstverlichting. Wat kost het eigenlijk als je een maandlang de lichtjes aanhebt?
Een kerstsnoer van 20 gloeilampjes, een kerstster, een lichtslang van 10 meter en een buitensnoer van 100 lampjes? Dan verbruik je in een tijdsbestek van 30 dagen zo'n 170 kilowattuur aan stroom, goed voor een rekening van zo'n 120 euro. Dat blijkt uit een berekening van Milieu Centraal. Ze gaan daarbij uit van de gemiddelde energieprijs van augustus dit jaar: 70 cent per kWh. Hoeveel je precies betaalt voor je kerstverlichting, is afhankelijk van de prijs per kWh die op jouw contract staat.
Als je bijvoorbeeld vorig jaar in oktober een nieuw contract afsloot, kom je op zo’n 68 euro uit voor een maand lang kerstverlichting. Het gemiddelde in oktober vorig jaar was namelijk ‘maar’ 40 cent per kilowattuur. Sloot je vorig jaar in januari een contract af? Dan betaal je nóg een stuk minder voor je kerstverlichting: in januari vorig jaar was de stroomprijs 0,21 euro per kWh, blijkt uit cijfers van Independer.
Ledverlichting goedkoper
Uit de berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat er veel te winnen is als je gebruikt maakt van een timer en de lampjes uitzet als je er niet bent of als je slaapt. Als je dankzij zo’n timer de verlichting maar zes uur per dag aan hebt, bespaar je bij de eerder genoemde hoeveelheid kerstverlichting 120 kWh (met de tarieven van augustus dit jaar goed voor een besparing van zo'n 85 euro).
Pak jij eens per jaar de oude verlichting met gloeilampjes van zolder? Dan kun je helemaal flink besparen. Gebruik je naast een timer namelijk ook nog eens ledlampjes, dan verbruik je maar 6 kWh en is de rekening voor de verlichting zo’n 4 euro. Ledlampjes in de boom zijn ‘acht keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes’, aldus de milieuorganisatie. De aanschafprijs is vaak hoger, maar dat is dus vrij snel terugverdiend met de lagere verbruikskosten. Ook adviseert Milieu Centraal om bij kerstverlichting met een transformator de stekker uit het stopcontact te trekken. Dat voorkomt, zeker bij oude transformators sluipgebruik, aldus de organisatie.
Energiecompensatie van 190 euro
In november en december krijgt ieder huishouden met een eigen energieaansluiting 190 euro energiecompensatie van de overheid. Deze wordt uitgekeerd via de energieleverancier. Sommige leveranciers verrekenen de korting met je lopende rekening, anderen maken het in november en december los naar je over.
Waarschijnlijk heb je hier inmiddels bericht over ontvangen van je leverancier. Een volledig overzicht per energieleverancier is te vinden op vergelijkingssite Independer. Vanaf januari is er een prijsplafond om de energierekening te drukken.
Dit is een aangepaste versie van een artikel dat op 11 december 2021 online stond.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Energierekening
Jeroen betaalt 2 euro per maand: ‘Bewust geen warmtepomp genomen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jeroen (52) uit Ridderkerk. -
Financiële wasstraat1
Monique: ‘Extra sparen doe ik niet meer, genoeg spaargeld dat stof aan het vangen is’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Vandaag: Monique (37), die strak op haar budget zit, maar toch benieuwd is of ze kan besparen. -
Zo werkt de fraude met NFT's en crypto: 'Totale gekte’
Marktmanipulatie - voor eigen gewin de prijs van een product te beïnvloeden - is al zo oud als de weg naar Rome. Dit komt ook voor in de wereld van NFT’s (non-fungible tokens) en crypto. Dit heet washtrading. Hoe werkt dat precies? -
met video
Wanneer en hoe krijg ik die 190 euro? Dit moet je weten over de energiecompensatie en het prijsplafond
Als tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen krijgen alle huishoudens deze en volgende maand 190 euro energiecompensatie. Daarna geldt er een prijsplafond. Hoe zat het allemaal precies met die maatregelen? Twee experts leggen uit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Geen studielening? Dan ook geen energietoeslag voor deze studenten
Studenten die energietoeslag van de overheid hebben aangevraagd, krijgen in de meeste gevallen een afwijzing omdat ze te veel inkomsten hebben. In de berekening wordt automatisch de maximale lening meegenomen die ze kunnen aanvragen bij DUO, ook als ze daar niets lenen. ,,Je wordt gedwongen je in de schulden te steken.”