Docent Jan maakte zelf een cryptoportefeuille aan: ‘Ik moest er iets over kunnen vertellen’
Jongeren voelen zich aangetrokken tot beleggen in crypto, maar zien het vaak (te) rooskleurig in. Jan Jansen is docent economie op het hbo en nam zelf een cryptoportefeuille om aan zijn studenten te kunnen uitleggen hoe het werkt.
,,Crypto lijkt soms wel een geloof: er zijn allerlei mensen die het ‘ware woord’ erover vertellen. Ze gooien allemaal vaktermen over je heen en proberen daarmee indruk te maken. Dan zeg ik: probeer het gewoon eens in eenvoudige termen uit te leggen. Vervolgens blijft het vaak stil.”
Onderzoeker en docent Jan Jansen verdiepte zich in de wereld van blockchain en cryptomunten en ontwikkelde zich al snel tot crypto-vraagbaak van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). ,,Ik heb me er altijd over verbaasd dat er zo weinig aan bitcoin, crypto en blockchain wordt gedaan in de opleiding tot economiedocent.”
Omdat hij zelf wel eens wilde weten hoe het allemaal in de praktijk werkt, maakte hij voor zijn lessen een cryptowallet aan, een virtuele portemonnee, voor een bedrag van 500 euro. Om mee te oefenen en om aan zijn studenten te laten zien.
Beleggen jouw leerlingen in cryptomunten?
,,Dat doen ze zeker. Maar je hoort in de wandelgangen alleen de positieve verhalen van mensen die er flink aan verdiend hebben.”
Marktmanipulatie komt ook voor in de wereld van NFT’s (non-fungible tokens) en crypto. Dit heet washtrading. Hoe werkt dat precies? Lees het hier.
Waarom vind je het belangrijk studenten en scholieren hierover te vertellen?
,,Het is de belevingswereld van de studenten: veel jongeren beleggen in crypto’s. En als je dan met een mond vol tanden staat, dan verlies je de geloofwaardigheid als docent. Je hoeft geen expert te zijn, maar moet er wel iets over kunnen vertellen.”
Een jaar geleden ben ik met 500 euro gestart, dat liep toen op naar 900 euro en nu zit ik weer rond de 500 euro
Wat doe je met ze in de les?
,,Wat ik als eerste vertel, is hoe beweeglijk de koers is. Dat laat ik ze zien door middel van mijn eigen portefeuille. Een jaar geleden ben ik met 500 euro gestart, dat liep toen op naar 900 euro en nu zit ik weer rond de 500 euro. Ik heb dit met een relatief klein bedrag gedaan, maar sommige studenten beleggen met geleend geld of hun studiebeurs. Dan kun je echt in de problemen komen. Ik geef ze in de eerste plaats dus mee: doe het nooit met geleend geld.”
Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten dat de mensen die in crypto’s beleggen, dat doen uit nieuwsgierigheid en om een gokje te wagen. Jongeren doen dat met relatief kleine bedragen, maar nemen wel vaker grotere risico’s: van de ondervraagde jongeren tussen de 16 en 24 jaar belegt een op de vijf weleens met geleend geld.
Als je het dan toch wil doen: oefen twee of drie jaar met 500 euro, om te kijken hoe het werkt
Heb je op basis van jouw ervaringen een tip voor mensen die nog nooit iets met crypto hebben gedaan en twijfelen of ze er iets mee moeten?
,,Als je het dan toch wil doen: oefen twee of drie jaar met 500 euro, om te kijken hoe het werkt. Maar doe het nooit met geld dat je nodig hebt.”
En andersom? Heb jij ook iets van hen geleerd?
,,Ja, natuurlijk. Sommigen zitten aan hun laptop of tablet gekleefd en doen veel kennis op over nieuw soorten crypto’s. Dan leer ik van hen, daar heb ik geen tijd voor.”
Hoe kijk jij zelf naar de toekomst van crypto's?
,,Ik vind de technologie interessant, daar zie ik kansen voor. Verder ben ik benieuwd hoe lang het gaat duren voordat serieuze instellingen, zoals banken, erin duiken en het bij het grote publiek gaan aanbieden. Het zou me niets verbazen als je over vijf jaar een account met cryptocurrency bij de bank kunt hebben.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUM
Aandelen, vastgoed en crypto: 2022 was op alle terreinen een rampzalig beursjaar
Dat het moeilijk zou worden het fantastische beursjaar 2021 te overtreffen was duidelijk. Maar dat 2022 op alle terreinen een rampzalig beursjaar zou worden, dat was ook weer niet voorzien. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMGeld & Geluk
Hans en Natasja hebben regelmatig negen man aan tafel: ‘Wordt hier in huis flink veel gegeten’
Hans heeft meer boeken van Ronald Giphart dan de schrijver zelf. Natasja: ‘Hij houdt van verzamelen. Vroeger waren het smurfen.’ In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM2
Ahold-topman stapt naar Europese Unie om werk te maken van prijsverschillen tussen landen
De dagelijkse boodschappen zijn veel minder duur geworden dan iedereen denkt. Dat zegt topman Frans Muller van Ahold Delhaize, het concern achter Albert Heijn, Etos en Bol.com. ,,Consumenten zijn slim, weten de prijzen en letten op aanbiedingen.”Zaandam
-
PREMIUMmijn energierekening5
Dolgelukkige Dennis heeft bijzonder energiecontract: ‘Ik krijg soms nog geld toe ook’
Energieprijzen rijzen de pan uit, mensen zien soms wel een verdrievoudiging van hun maandbedrag op de energierekening. Hoe gaan ze daarmee om en wat doen ze tegenwoordig anders? Dennis Ordelman (42) uit Zutphen heeft sinds ruim een jaar een ander type energiecontract dan voorheen. En dat heeft flinke impact.Zutphen -
-
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Zo werkt de fraude met NFT's en crypto: 'Totale gekte’
Marktmanipulatie - voor eigen gewin de prijs van een product te beïnvloeden - is al zo oud als de weg naar Rome. Dit komt ook voor in de wereld van NFT’s (non-fungible tokens) en crypto. Dit heet washtrading. Hoe werkt dat precies?