Econoom: CBS blaast inflatie op met eigenzinnige rekenmethode
Dat Nederland de hoogste inflatie kent van alle landen van West-Europa heeft deels met de specifieke rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te maken. Volgens economen van ABN Amro kan de eigenzinnige methode de inflatieverwachtingen ook beïnvloeden.
Volgens het CBS kwam de inflatie in Nederland vorige maand uit op 11,2 procent. Dat is de sterkste stijging van de prijzen in de eurozone, met uitzondering van de Baltische staten. De inflatie is deels zo hoog door de wijze waarop het CBS de kosten voor nutsvoorzieningen meet. Het statistiekbureau gaat er namelijk van uit dat de consument elke maand een nieuw contract afsluit, terwijl huishoudens in werkelijkheid contracten voor een jaar of nog langer hebben afgesloten.
,,Je kunt dit zien als een statistisch verschil, maar het kan een serieus effect hebben op de inflatieverwachtingen”, aldus Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro. Het risico bestaat dat ‘inflatieangst zich in de verwachtingen nestelt, die vervolgens zichzelf kunnen gaan waarmaken’.
De Europese Centrale Bank heeft al de nodige moeite om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op te vangen. De huidige hoge inflatie is reden voor de ECB om versneld zijn opkoopprogramma’s af te bouwen. Zodra dat gebeurd is, zou de rente omhoog kunnen.
Maximumprijzen
Volgens Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS zorgt het ontbreken van door de overheid opgelegde maximumprijzen voor producten of diensten dat de wereldwijde energieprijzen over het algemeen gemakkelijker worden doorberekend in de consumentenprijzen dan in veel andere landen. ,,Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de manieren waarop statistische bureaus in de EU energieprijzen meten,” aldus Van Mulligen. ,,Normaal gesproken heeft dit geen grote invloed op de algemene inflatie, maar dit zijn ongewone tijden.”
Volgens Phlippen leidt de CBS-methode tot een ‘opgeblazen’ inflatie. Uit onderzoek de ABN Amro blijkt dat de stijging van de jaarlijkse energiekosten in maart rond de 20 procent had moeten liggen, terwijl de officiële gegevens een veel grotere sprong lieten zien.
Toezichthouder De Nederlandsche Bank stelt dat de energie-inflatie in Nederland, vooral door de berekeningswijze van het CBS, sneller oploopt dan in andere eurolanden. ,,Maar het is niet duidelijk of dat leidt tot hogere verwachtingen”, aldus een woordvoerder. ,,De methode leidt tot veel volatiliteit, wat ook snellere dalingen betekent als de prijzen weer gaan dalen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
De zoon vindt het afhandelen van zijn moeders testament toch te veel gedoe
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week is de zoon aangesteld als executeur van zijn moeders nalatenschap, maar hij vindt het toch te veel moeite. -
PREMIUM
Denise zamelt geld in voor mensen die moeilijk rondkomen: ‘Teller staat al op 100.000 euro’
Heb jij voordat je salaris wordt gestort al geen geld meer voor de boodschappen? Bekruipt jou een gevoel van bestaansonzekerheid? Denise Harleman, oprichter van Collectief Kapitaal, zamelt geld in om mensen die moeilijk rondkomen te helpen met 1000 euro per maand. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Olaf gaf duizenden euro's uit aan Lego: 'Zo’n vijftien dozen uit mijn collectie houd ik dicht. Te waardevol’
Olaf Steenhuis (37) gaf al zo’n 20.000 euro uit aan zijn passie voor Lego. Intussen is hij goed bezig om van zijn hobby zijn beroep te maken met zijn bedrijf Let’s Go Steenhuis in Breda. De Lego-fanaat legt ons uit waarom de plastic blokjes zo’n booming business zijn, en waar je op moet letten als je in dit populaire speelgoed wilt investeren.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMmet video
Miljoenen huishoudens in gevaar door duurder leven (en niet alleen lage inkomens)
We merken het aan de pomp, in de supermarkt en aan de maandelijkse energierekening. In korte tijd zijn de kosten van het dagelijkse leven enorm opgelopen. Steeds meer groepen Nederlanders raken daardoor in problemen, ook mensen met een behoorlijk inkomen. -
Waarom de meeste mensen - ondanks de inflatie - nog steeds geven aan goede doelen
De energierekening hoger, de koopkracht lager: toch blijft de meerderheid trouw aan goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro MeesPierson. Waarom vinden we dat belangrijk en hoe kies je een goed doel?