El Salvador moet van IMF stoppen met gebruik van bitcoin als wettig betaalmiddel
El Salvador moet een einde maken aan het gebruik van de cryptomunt bitcoin als wettelijk betaalmiddel. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens het IMF zijn er te veel risico’s verbonden aan de bitcoin, die recent in een vrije val is beland en sinds een piek in november bijna de helft van zijn waarde heeft verloren.
El Salvador was in september het eerste land ter wereld dat de bitcoin als wettig betaalmiddel introduceerde, naast de Amerikaanse dollar. De stap werd gezet door president Nayib Bukele die hoopt dat meer mensen zo gebruik kunnen maken van het financiële systeem en makkelijker geld kunnen terugsturen vanuit het buitenland. Bedrijven werden aangemoedigd de bitcoin te omarmen.
Het IMF heeft het kleine Zuid-Amerikaanse land eerder al eens gewaarschuwd voor het gebruik van de bitcoin. Maar nu gebruikt het fonds veel hardere taal. Het bestuur van het IMF zegt dat de bitcoin grote risico’s met zich meebrengt rond financiële stabiliteit en integriteit en bescherming van consumenten. ,,De toekomst wacht op niemand’’, twitterde de minister van Financiën toen.
Wettelijke status aanpassen
Het IMF dringt er bij de Salvadoraanse regering nu op aan om de wettelijke status van bitcoin aan te passen. ,,De acceptatie van cryptovaluta als wettig betaalmiddel brengt grote risico’s met zich mee voor de financiële en marktintegriteit, financiële stabiliteit en de bescherming van consumenten’’, luidt het in een IMF-verklaring. Het kantoor van Bukele heeft nog geen commentaar gegeven op de oproep van het IMF, maar de president zelf zette een meme op Twitter, waarin hij het IMF ‘wegwuift’.
Vanaf het begin van de invoering in El Salvador rezen al zorgen over de controle van de overheid op de digitale munt en in hoeverre deze criminele activiteiten zou aantrekken. Ook waren er protesten in het land door tegenstanders van de bitcoin die bezorgd zijn over de sterke waardeschommelingen. Cryptomunten daalden de afgelopen weken snel in waarde, maar krabbelen inmiddels weer iets op.
Volgens de Wereldbank leeft 29 procent van de Salvadoranen onder de armoedegrens en bij twee afzonderlijke peilingen sprak twee derde van de 6,5 miljoen inwoners zich uit tegen het besluit van de doorgaans zeer populaire president. De zeer sceptische Salvadoranen willen volgens de peilingen uitsluitend de Amerikaanse dollar blijven gebruiken. Die munt is sinds 20 jaar wettig erkend als betaalmiddel in het land.
Kelderende koersen
Bitcoin, ‘s werelds bekendste cryptomunt, maakte een val van zo’n 25 procent maar was woensdagochtend meer dan 37.000 dollar waard. Sinds het hoogtepunt van deze munt, in november, is de waarde met meer dan 50 procent gedaald. Ook de koersen van andere cryptomunten zoals ether daalden de afgelopen dagen snel. Volgens kenners kan dit niet los worden gezien van de reguliere aandelen die recent flink kelderden.
De oplopende spanningen tussen Rusland, Oekraïne en het Westen, zouden eveneens een rol spelen. Ook de vrees voor snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank tegen de hoge inflatie zou de cryptovaluta parten spelen. Als de rentes stijgen, stappen beleggers doorgaans uit meer risicovolle beleggingen. Daar vallen de diverse cryptomunten ook onder.
Bij de digitale munten speelt ook mee dat de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) het minen van bitcoins in de Europese Unie zou willen verbieden. Dat geldt ook voor de centrale bank van Rusland, die dat wil om zo de financiële stabiliteit te waarborgen. In China is minen, het digitaal toevoegen van nieuwe cryptomunten, al sinds afgelopen mei verboden.
Kijk hier onze video's over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUMvideo
Hele straat open voor ‘stroomvretende’ buurman die bitcoins delft: ‘Snap niet dat dit kan’
Een straat die over ruim 250 meter open ligt en tientallen onbereikbare garages. En dat allemaal omdat één huis extra stroomkabels nodig heeft. Bewoners van het Bretagnehof in Eindhoven ervaren veel overlast deze dagen, naar verluidt omdat de bewoner van het betreffende huis bitcoins ‘delft’. ,,Dit verwacht je in zo’n woonwijk niet.” -
Storing bij ING opgelost: internetbankieren weer mogelijk
Klanten die internetbankieren bij ING hadden vanochtend tijdelijk te maken met een storing. Ze konden meer dan een uur niet inloggen via hun computer of mobiel. De bank onderzoekt nu de oorzaak om herhalingen in de toekomst te vermijden, meldt de woordvoerder. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Jacht geopend op daders van grootste bitcoinroof uit geschiedenis
De Zuid-Afrikaanse politie heeft de jacht geopend op de daders van de grootste bitcoinroof uit de geschiedenis. Dat schrijft de financiële nieuwssite Bloomberg. De broers Raees en Ameer Cajee verdwenen in april met 69.000 bitcoin en zijn sindsdien spoorloos.
-
met video
Staatsloterij zoekt winnaar van 12,8 miljoen euro: ‘Heel bijzondere situatie’
De Staatsloterij is op zoek naar degene die ruim anderhalve maand geleden 12,8 miljoen euro heeft gewonnen. De winnaar heeft zich vooralsnog niet gemeld om de prijs te innen, meldt de loterij vrijdag. Het winnende staatslot met lotnummer FV 74622 werd verkocht bij Primera Sandra in Bleiswijk. -
PREMIUM1
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.