Door het stigma blijven mensen met geldzorgen soms lang rondlopen zonder hulp te vragen, waardoor de problemen zowel financieel als psychologisch groter worden.
Volledig scherm
Door het stigma blijven mensen met geldzorgen soms lang rondlopen zonder hulp te vragen, waardoor de problemen zowel financieel als psychologisch groter worden. © Getty Images

Frederieke belt voor de geldzorgenlijn, en hoort over schaamte en suïcidale gedachten

Of het nou gaat om schulden, werk dat wegvalt of financiële problemen door het overlijden van een partner: mensen met geldzorgen of -problemen kunnen de gratis hulplijn bellen waar Frederieke Kokol werkt. Ze is operationeel manager bij de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en valt zo nu en dan in als telefoniste. Hierdoor ziet ze van dichtbij hoe belangrijk de lijn is.

 1. Lonneke (36) koopt in één keer 200 bloembollen of haalt de Rituals leeg
  Big spenders

  Lonneke (36) koopt in één keer 200 bloembol­len of haalt de Rituals leeg

  Mensen met een gat in de hand zijn er in alle soorten en maten. De één wil zijn of haar leven beteren, de ander ziet het als een hobby om het geld rijkelijk te laten vloeien, weer een ander gelooft dat veel spenderen juist meer geld oplevert. In deze nieuwe reeks vertellen big spenders hun verhaal. Deze week: Lonneke Tomas (36), die geld apart houdt voor buitenissige uitgaven die zij doet tijdens haar hypomane episoden.
 2. Dirk ziet gat in de markt nu statiegeld op petflesjes is ingevoerd: geld is voor het goede doel
  PREMIUM

  Dirk ziet gat in de markt nu statiegeld op petflesjes is ingevoerd: geld is voor het goede doel

  Eindelijk staat er weer een festivalzomer voor de deur. Mocht het een dorstige worden, dan betekent het ook dat verkochte plastic drinkflesjes geld op kunnen leveren. Vanaf donderdag levert een petfles kleiner dan 0,75 liter 15 eurocent op. Ondernemer en projectontwikkelaar Dirk van Garderen ziet een goudmijn, maar niet voor zichzelf. Het geld, dat hij hoopt in te zamelen op festivals, gaat rechtstreeks naar kankeronderzoek.