Hoeveel scheelt het op je premie en drie andere vragen over een collectieve zorgverzekering
Bijna een op de vijf mensen was vorig jaar collectief verzekerd via een werkgever. Ook voor komend jaar kan dat nog, vanaf 2023 vervalt de collectieve zorgverzekering op de basisverzekering. Wat scheelt het eigenlijk en waarom gaat deze mogelijkheid eruit? Vier vragen over een collectieve zorgverzekering.
1. Wat is een collectieve verzekering?
Een collectieve verzekering is een zorgverzekering die voor een grote groep tegelijkertijd wordt afgesloten: denk aan een werkgever, een gemeente, sportaanbieder of onderwijsinstelling. Omdat er in één keer een grote groep klanten bij komt, kan een zorgverzekeraar korting geven op de premie.
In 2020 was 19 procent collectief verzekerd via de werkgever, 10 procent via de partner - bij een collectiviteitsverzekering kun je vrouw en kinderen vaak meeverzekeren - en daarnaast was er nog 15 procent die een zorgverzekering had bij een ander collectief. Dat blijkt uit de CBS Gezondheidsenquête van 2020. Alles bij elkaar dus bijna de helft van de verzekerden, scheelt het dan zoveel in de prijs?
2. Hoeveel premiekorting krijg je eigenlijk als je collectief verzekerd bent?
Verzekeraars mogen sinds 2020 maximaal 5 procent korting geven op een basisverzekering. De gemiddelde premie in 2022 is op jaarbasis 1522 euro, gemiddeld 126,83 euro per maand. Dat betekent, als jouw collectiviteit de maximale korting van vijf procent krijgt een besparing van 76,10 euro per jaar en 6,30 euro per maand. Op een aanvullende verzekering loopt de korting soms op tot 20 procent. Hoe hoog de korting is, is afhankelijk van de verzekeraar. Vanaf 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering.
3. Dat klinkt als een aardige korting. Het loont dus?
Nee, een collectieve verzekering is lang niet altijd goedkoper, bleek uit de de dit najaar verschenen monitor Zorgverzekeringen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Vooral als je weinig zorg nodig hebt, zijn er vaak goedkopere alternatieven. Maar: ‘Daar staat tegenover dat sommige zorgverzekeraars extra’s aan hun collectieve contract koppelen of een specifiek op dat collectief afgestemde aanvullende verzekering aanbieden waardoor een collectieve verzekering ondanks de hogere prijs toch aantrekkelijk kan zijn’, aldus het rapport.
Met andere woorden: het kan interessant zijn voor bepaalde groepen die veel zorg nodig hebben. ‘Denk aan minima die bijvoorbeeld een uitgebreide dekking krijgen voor de aanvullende verzekering, zij hoeven weinig eigen kosten meer te maken’, aldus de NZa. Ze adviseert consumenten om vooral naar de inhoud van polissen te kijken en deze met elkaar te vergelijken. ‘De uiteindelijk meest voordelige polis voor de consument is de polis die het beste bij de specifieke situatie en zorgbehoefte van de consument past.’
In een onderzoek uit 2019 van vergelijkingssite Independer gaf 59 procent van de ondervraagden aan dat korting de belangrijkste reden is. 43 procent denkt dat een collectieve zorgverzekering altijd goedkoper is.
4. Waarom vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering eigenlijk?
Het idee van de collectiviteitskorting was dat zorgverzekeraars afspraken konden maken voor bepaalde groepen en de kostenbesparing terug konden geven in de vorm van een korting op de zorgverzekering. In de praktijk pakte het echter anders uit: de premie werd voor iedereen verhoogd en bepaalde groepen kregen vervolgens een korting.
Bijkomend voordeel van het schrappen van de collectiviteitskorting: ‘Afschaffing zal naar verwachting wel leiden tot een verdere daling van het aantal collectiviteiten. Het polisaanbod wordt hierdoor voor de mensen overzichtelijker en makkelijker te vergelijken’, aldus minister Tamara van Ark vorig jaar in een kamerbrief. De collectiviteitskorting werd eerder al verlaagd van 10 naar 5 procent. Per 2023 is er geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering, op de aanvullende zorgverzekering kan dat nog wel.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUM
Afrikaans land dat verscheurd is door armoede en oorlog gaat bitcoin als betaalmiddel gebruiken
Inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek, ook wel bekend als Centraal-Afrika, kunnen voortaan hun boodschappen betalen met digitale munten. Het arme land staat nog wel voor wat uitdagingen om van zo’n online betalingssysteem een succes te maken. -
PREMIUM
Anne groeide op in armoede: ‘Anderen gingen met het vliegtuig op vakantie, ik keek vliegtuigen op Schiphol’
Gepest worden om je tweedehands kleding, je altijd buitengesloten voelen en toezien hoe je ouders compleet in de war raken: Désiré (56) en Anne (23) groeiden op in armoede. En ze zijn niet de enigen. -
Econoom: CBS blaast inflatie op met eigenzinnige rekenmethode
Dat Nederland de hoogste inflatie kent van alle landen van West-Europa heeft deels met de specifieke rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te maken. Volgens economen van ABN Amro kan de eigenzinnige methode de inflatieverwachtingen ook beïnvloeden.
-
2
Gevoelige verliezen cryptovaluta: ‘Die 20 procent rente is natuurlijk te mooi om waar te zijn’
Het was gooi- en smijtwerk op de cryptomarkt deze week. Bitcoin en andere cryptomunten leden gevoelige koersverliezen. Beleggers zagen de waarde van hun beleggingen met miljarden dalen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
‘Ja, een verzekering kost een bak geld, maar moet je nou eenmaal hebben’
Het is weer de tijd van het jaar om zorgverzekeringen te vergelijken. Maar lang niet iedereen doet dat en een overstap zit er zeker niet bij iedereen in. Saskia van de Ven (41) uit Rijnsaterwoude begint er bijvoorbeeld niet aan, zij zit al jarenlang bij dezelfde verzekeraar.