Janneke maakte grote fout met dakkapel en leerde: ga nooit af op advies van een expert
GeldflatersIedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Janneke van den Brink (40) die 4000 euro extra kosten moet maken, nadat ze zonder vergunning een dakkapel liet plaatsen.
Wanneer speelde dit?
,,In 2018 kochten mijn man en ik ons eerste beleggingspand voor de verhuur. Dat deden we met de overwaarde van onze eigen woning.”
Waarom een beleggingsavontuur beginnen?
,,Het doel is financiële onafhankelijkheid. Dat ik wel werk maar niet omdat het moet. De verhuur zou onze vaste lasten moeten gaan dekken. Superspannend natuurlijk om zo’n sprong te wagen.”
Wat voor pand kochten jullie?
,,Een pand dat al maanden op Funda stond en waar niemand geïnteresseerd in leek. Een krotje eigenlijk. Het dak was volledig ingezakt, het had energielabel G of zo. Kortom: er moest veel aan gebeuren.”
Onze aannemer zei dat we er echt geen vergunning voor hoefden aan te vragen
Waarom een dakkapel plaatsen?
,,Het huis heeft zo’n puntdak. Met de tweede verdieping kon je daardoor niet veel. Onze aannemer, die al veel woningen in die buurt van een dakkapel had voorzien, zei dat we er ‘echt geen vergunning voor hoefden aan te vragen’. En wij dachten: als iemand dat weet, dan is hij het.”
Maar hij wist het eigenlijk niet zo goed?
,,Toen die dakkapel al voor 10.000 euro was geplaatst, keek de makelaar eens rond. ‘Mooie dakkapel’, zei hij. ‘Hebben jullie daar een vergunning voor aangevraagd?’. Zeker van onze zaak vertelden we hem dat de aannemer had gezegd dat dit echt niet nodig was. Waarop de makelaar vertelde dat hij al heel wat huizen in deze buurt had verkocht en er eigenlijk wel zeker van was dat wij een vergunning ervoor hadden moeten aanvragen.”
Ook een geldflater begaan? Een misser waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven en wil je anderen daar met jouw verhaal voor behoeden? Mail dan naar geld@dpgmedia.nl.
Wat deden jullie?
,,We gingen informeren bij de gemeente en we hadden er wel degelijk een vergunning voor moeten aanvragen. En Welstand zou moeten gaan beslissen of een dakkapel aan de voorkant van het huis überhaupt wel in het straatbeeld zou passen. Hiervoor moesten we eerst een aanvraag doen voor die vergunning.”
Schrokken jullie je niet helemaal kapot?
,,Ja! Onze eerste investering en al meteen zo’n tegenslag.”
We hadden beiden schuld: wij hadden zelf ook beter onderzoek moeten doen.
En kregen jullie de vergunning?
,,Gelukkig wel, maar dat heeft zeker een maand of drie geduurd. De tekeningen voldeden in eerste instantie niet en toen moesten we nieuwe aanleveren. Het kostte zenuwen en een hoop geld. Dat terwijl we een hogere hypotheek op onze eigen woning hadden genomen om te kunnen starten met dat beleggingspand. Daarnaast hadden we een verhuurhypotheek, dus we betaalden dubbel. En die kosten liepen door terwijl we niet verder konden. Het was een fout van 4000 euro die ons bespaard had kunnen blijven.”
Hebben jullie de aannemer hierop aangesproken?
,,Jazeker. Maar dat werd een welles-nietesverhaal. Uiteindelijk concludeerden we dat we beter konden stoppen met vingers wijzen. We hadden beiden schuld: wij hadden zelf ook beter onderzoek moeten doen. Hij heeft de klus netjes afgemaakt. Ik merkte dat aannemers niet graag fouten toegeven en ik wilde hem niet wegjagen. In die prijsklasse een aannemer vinden op korte termijn, ging ons niet lukken.”
Zelfs de beste aannemer kan niet van alles op de hoogte zijn
Wat leerden jullie ervan?
,,Dit was een wijze les. Met stip op één: ga nooit van een expert uit maar doe eigen onderzoek. Een expert kan verstand van zaken hebben maar er kan ook altijd wat veranderen aan de regels. Zelfs de beste aannemer kan niet van alles op de hoogte zijn. En zoiets moet je in je eigen portemonnee voelen om echt alerter te worden.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
belastingaangifte
Eigen huis in 2022? Hier moet je rekening mee houden bij de belastingaangifte
Het is weer zover: vanaf vandaag kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke aftrekposten moet je niet vergeten als je een eigen koopwoning hebt? -
PREMIUMGeld & Geluk
Rabea heeft spijt van Louis Vuitton-tas: ‘Kocht ‘m omdat verkoopster dacht dat ik het niet kon betalen’
Wat Rabea met haar bedrijf verdient, gaat van haar WIA-uitkering af. ‘Ik strooi niet met geld, maar op de verjaardag van mijn zoon gaan we lekker sushi eten.’ In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUMGeld & Geluk
Dochter van Marco en Monique gaat naar kinderopvang bij kaasboerderij: ‘445 euro per maand’
Marco’s uitspatting is een weekendje Formule 1 met vrienden, voor 600 euro. Monique gaat elke maand uit eten met oude schoolvriendinnen. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMmet video
Op weg naar 1 miljoen armen: bij dit inkomen leef je volgens de overheid in armoede
Het aantal mensen dat in armoede leeft, kan volgend jaar stijgen naar één miljoen, waarschuwt het Centraal Planbureau. Maar het kabinet kan nog ingrijpen - en lijkt dat te gaan doen. -
-
-
PREMIUM
Een miljoen op de bank als je met pensioen gaat? ‘Veel mensen onderschatten de mogelijkheden’
Hoe realistisch is het om met pensioen te gaan als miljonair? Geldexpert Pascal Paepen gelooft dat het kan. Hij legt uit hoeveel geld je op elke leeftijd moet investeren en hoe je dat het beste doet: ,,Ben je nog maar 25 jaar, dan volstaat een maandelijkse storting van 300 euro.” -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerevert de Boer
Willem Den boer
Dik Vriezekolk
Bob Buckmann
R. Veldhuis