Johan (45) zat altijd krap, tot hij zijn huis verkocht: ‘Had opeens een ton op de bank’
tegendraadsStuderen, diploma halen, baan bemachtigen, sparen, huis kopen, settelen. En dan zo vroeg mogelijk met pensioen. Zo gaat het misschien vaak, maar het kan ook anders. In deze reeks: mensen die hun financiële leven minder voorspelbaar invullen. Deze keer Johan Stevens (45), die zijn huis verkocht om uit de financiële nesten te komen en nu een blije huurder is.
Waarom kocht je een huis?
,,Ik had een vaste baan als acteur in trainingen en ik kon het betalen. Voor 150.000 euro, want in 2006 kon je nog een huis voor die prijs kopen, zelfs in Amsterdam, in Bos en Lommer. Daarvoor woonde ik in Amersfoort. Ik had creatieve therapie gestudeerd en eigenlijk wilde ik cabaretier worden. Mensen zeiden dat als ik die droom wilde waarmaken, ik naar Amsterdam moest gaan.”
Waarom verkocht je dan weer?
,,In 2009 ben ik gaan freelancen. Ik volgde daarin mijn hart, want ik wilde tot het bittere einde gaan doen wat ik kon om mijn droom waar te maken om cabaretier te worden. Als er maar genoeg binnenkomt, dacht ik. Dat ging vanaf 2011 structureel niet goed. Ik begon van mensen te lenen. Eerst 400 euro van mijn zus, in de volle overtuiging dat ik het over vier maanden terug zou betalen. Dat ging van kwaad tot erger. Uiteindelijk moest ik per maand gemiddeld 400 euro aan schulden terugbetalen. Ik heb geen gat in mijn hand, maar je moet uitgeven om te blijven leven - een mens kan niet vier maanden op standje niks.”
Waarom zocht je niet weer een vaste baan?
,,Ik wilde mijn hart volgen. Dan had ik weer een plan om 2500 euro omzet per maand binnen te halen en dan lukte dat niet. En ondertussen moest ik wel 1850 euro per maand binnenhalen, zonder dat ik met vakantie zou kunnen of sushi kon eten. Met veel moeite heb ik in 2012 ‘ja’ gezegd tegen een bijbaan: bellen voor een telemarketingbureau. Ik wist niet wat ik anders kon doen. Ik vond het een vernedering. Mijn financiële situatie verbeterde er ook niet door.”
Kon jij je vaste lasten nog wel betalen?
,,Ik was zo iemand die niet al te hard ging negeren dat er iets mis was. Mijn schulden stapelden zich op, maar ik belde wel de ING met de boodschap: ‘ik weet niet hoe ik zometeen mijn hypotheek ga betalen.’ De eerste drie, vier keer waren ze lief: kan gebeuren, ze dachten met me mee. Maar dan was die 560 euro aan hypotheek weer uitgesmeerd over een paar maanden en hoe ging ik dat dan weer terugbetalen? De laatste keer dat ik belde, was het weer een lieve ING-mevrouw, maar ze zei: ‘je betaalt binnen tien dagen en anders hebben we een probleem’.”
Ik moest 1850 euro per maand binnenhalen, zonder dat ik met vakantie zou kunnen of sushi kon eten
Wat was het moment waarop je dacht: dan verkoop ik maar mijn huis?
,,Door de geldstress ging ik dan toch maar verschrikkelijk werk doen: freelancen voor een uitzendbureau in de horeca. Voor 12 euro per uur. Er viel met dat uurtarief niet tegen mijn kosten op te werken. En ik kan het niet: ik werd al doodnerveus bij een bestelling van twee wijn en twee koffie. Ik moest om 7 uur ‘s ochtends in Zandvoort een strandtent opstarten, stond ik dagenlang in de spoelkeuken de hele dag af te wassen. Toen ging ik door mijn rug en wist: ik stop hiermee. Iemand zei me: dan verkoop je toch gewoon je huis? Dat ben ik toen in werking gaan zetten. Dat was in mei 2017.”
Vond je dat niet zonde?
,,Het waren heftige tijden. Ik werd ziek van te weinig geld. Een vriend vond het onverstandig, die zei dat ik dan nooit meer iets zou kunnen kopen. Maar die behoefte heb ik ook niet. Twaalf dagen nadat hij de markt op ging, was mijn huis verkocht. En had ik opeens een ton op de bank. Mijn vader zei: dat is zo weer op. Maar dat viel wel mee.”
Het waren heftige tijden. Ik werd ziek van te weinig geld
Kon je zomaar iets huren?
,,Daar heb ik heel veel mazzel mee gehad. Een vriendin van me ging weg uit Amsterdam en ik kon haar huis gaan huren. Het is vrije huur, 950 euro per maand. Omdat ik zoveel geld op de bank had, kon ik de huisbaas een jaar vooraf betalen. Ik heb nu 72 vierkante meter, zeven minuten van het Vondelpark, met een enorm balkon op het Zuiden.”
We zijn nu vier jaar verder. Heb je weleens spijt van je beslissing?
,,Geen seconde. Doorploeteren voor 12 euro per uur op mijn 42ste tastte, mijn eergevoel aan. En ik heb nooit de drang gehad om vermogen op te bouwen. Er was ook eigenlijk geen andere optie.”
Hoe zit je nu in je geld?
,,Ik heb alles op een rij kunnen zetten, weer mooie nieuwe plannen en een buffer van 7000 euro. Ik hoef niet veel geld, maar ik vind het wel belangrijk om er goed uit te zien, om iemand op een etentje te kunnen trakteren. Ik hecht waarde aan enig comfort, ik wil goed kunnen leven.”
Wil je nog steeds cabaretier worden?
,,Die specifieke droom heb ik losgelaten, maar verhalen vertellen met humor, in columns en stukken, dat doe ik nog steeds en ga ik meer doen. De dingen bespreken waar we het op Facebook nooit over hebben. Dat vind ik mooi. En ach, misschien klauter ik wel op een podium weer. Wie weet.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Heb jij (nog) wel een koopwoning, en ben je benieuwd of je maandlasten omlaag kunnen? Financieel planner Fons deelt zijn bespaartips voor de hypotheek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Je moet de mogelijkheden van doorstromers beperken zodat starters meer kans maken’
Het is een eeuwenoud gegeven: geld maakt geld. Heb je middelen, dan kun je daar heel goed verder op bouwen. Maar met lege handen is het vaak knap lastig een start te maken. Dit wordt eens te meer bevestigd op de huidige woningmarkt. Starters komen er bijna niet meer tussen terwijl huiseigenaren goed garen spinnen dankzij hun reeds verworven bezittingen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Nicole en Kris kochten voor 500 euro per week luxe hapjes: ‘Doen nu anders boodschappen’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Kris houdt van stickers en skeletjes, Nicole heeft veel boeken maar geen kast. ‘Luxe hapjes voor vijfhonderd euro, dat doen we niet meer.’ -
PREMIUM1
Oxfam Novib: Twee derde van het geld ging vorig jaar naar rijkste 1 procent van de wereld
Zo’n 1,7 miljard werkenden zagen hun koopkracht afgelopen jaar dalen door de hoge inflatie. En 820 miljoen mensen leden honger. Maar voor de miljardairs was er geen centje pijn, die konden weer 26.000 miljard dollar bijschrijven bij hun vermogens. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM
Waarom André na jarenlang soebatten 89.733,19 euro krijgt van gemeente voor deze Romeinse schat
Als een duveltje uit een doosje, of in dit geval de modder, kwam-ie tevoorschijn: een Romeinse paradehelm. Voor dit topstuk moet Woerden in totaal 89.733,19 euro overmaken aan amateur-archeoloog André van der Ende, die de helm bij toeval in handen kreeg. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Wat doet een...
Michiel (40) is financieel adviseur: ‘Ik kan zorgen en stress van mensen wegnemen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Michiel Vergeer (40), financieel adviseur bij Financiële Diensten Mijdrecht.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerjos zoet