Johans auto had het ene defect na het andere: ‘Reparatiekosten dubbele van de waarde’
GeldflatersIedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Johan Struwe (48) uit Tiel die aan de zogenaamde ultieme aanhangertrekker 10.000 euro reparatiekosten had.
Chantal van Wees
Wat is een aanhangertrekker en waar heb jij die voor nodig? ,,Zes jaar geleden had ik een baan die mij zoveel stress opleverde dat ik hartproblemen kreeg. Na een half jaar ziektewet besloot ik dat ik iets anders moest gaan doen. Vanaf mijn vierde ben ik idolaat van vissen en dus besloot ik er mijn werk van te maken. Nu ben ik professioneel visgids en neem ik mensen mee de Biesbosch in om voornamelijk op roofvissen te vissen, zoals snoek, meerval en baars. Om de boot iedere dag mee te zeulen, heb ik een stevige auto nodig die dat ding kan trekken.”
Waar kocht je de auto? ,,Afgelopen jaar was ik toe aan een nieuwe auto. De auto die ik kocht was zogenaamd de ultieme aanhangertrekker voor mijn boottrailer. Ik had hem van iemand particulier gekocht, via internet. Eerst ben ik gaan kijken en proefrijden, toen was er niet zoveel aan de hand. Maar na twee weken begon de ellende.”
De eerste keer ging mijn koppeling kapot, midden in een woonwijk. Ik blokkeerde de hele doorgaande route, het werd één verkeerschaos
Johan Struwe
Wat ging er mis? ,,Op zich heb ik verstand van auto’s doordat ik redelijk fanatiek off road heb gereden, racen over moeilijk terrein, maar dit was gewoon een maandagmorgenmodel. Die eerste keer ging mijn koppeling kapot, middenin een woonwijk met de boot erachter, in de spits. Ik blokkeerde de hele doorgaande route, het werd één verkeerschaos. Nog geen maand later moest ik alle achterremmen vervangen want die bleken compleet versleten.”
Maar je gaf hem nog niet op? ,,Nee, vol goede moed ging ik verder. Precies drie weken later kookte mijn motor over en bleek er een lek in de koppakking te zijn, ongeveer de grootste reparatie die je aan een auto kunt hebben. Daarna volgde nog wat kleine dingen, een uitlaat die loskwam, een rem die stuk ging. Dan ben je ook weer een paar duizend euro verder.”
Ook een geldflater begaan? Een misser waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven en wil je anderen daar met jouw verhaal voor behoeden? Mail dan naar geld@dpgmedia.nl.
Wanneer gaf je wel op? ,,Normaal als je de koppakking vervangt, wat duizenden euro’s kost, ben je wel voorgoed van het gezeik af. Nou, ik niet. Drie maanden later reed ik niet fluitend de horizon tegemoet maar was er weer een lek in de koppakking. Toen heb ik hem eruit geschopt.”
Wat zei de garage waar je alles liet repareren ervan? ,,Die was ondertussen overgenomen, de nieuwe eigenaar wees naar de vorige eigenaar en andersom, een energievretende discussie werd het. Waarop ik het ding naar de sloop heb gebracht en een nieuwe auto kocht die tot nu toe probleemloos rondrijdt. Maar ik ben zelfstandige en heb een vol jaar winst aan reparaties uitgegeven en geen stuiver overgehouden.”
En ik heb niets met auto’s, dure of stoere, voor mij is het gewoon een stuur met vier wielen die mijn boot moet trekken, meer niet. Dat maakt het nog wranger als je er dan zoveel aan kwijt bent. Het geld dat ik aan nieuwe elektronica voor mijn boot wilde uitgeven, is allemaal naar die auto gegaan.”
De reparatiekosten waren ongeveer het dubbele van de marktwaarde van de auto zelf in goede staat
Johan Struwe
Wat was je in totaal kwijt aan reparatiekosten? ,,Ik denk in een jaar over de 10.000 euro, ongeveer het dubbele van de marktwaarde van de auto zelf in goede staat.”
Wat leerde je ervan? ,,Ik koop nooit meer een auto bij een particulier. De auto die ik nu heb, kocht ik bij een autobedrijf, tweedehands maar mét garantie. Ik heb deze keer ook een geremde trailer gekocht, dan heb je niet zo’n grote auto nodig om de trailer te trekken. Die nieuwe trailer kostte ook geld, maar dat was een investering om van het gezeur af te zijn.”
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.