KIJK MEE | Experts beantwoorden al jouw energievragen
De energierekening is een onderwerp dat veel mensen blijft bezighouden. Vanmiddag geven experts in een uitzending op deze site antwoord op al jullie energievragen. In dit artikel trappen we alvast af: waar bestaat je energierekening uit?
Joris Kerkhof (Independer) en Joyce Donat (Consumentenbond) beantwoorden vanaf 13.00 uur in een speciale uitzending al jullie vragen over energie. Zij leggen in dit artikel uit hoe jouw energierekening is opgebouwd.
1. Leveringskosten
Energieleveranciers brengen allereerst leveringskosten in rekening. ,,Dit zijn vaak vaste en variabele kosten”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. ,,De vaste kosten zijn meestal zo’n 5 à 10 euro per maand”, weet Joris Kerkhof van Independer. ,,Die betaal je altijd, ongeacht de hoogte van je verbruik. Dan zijn er ook variabele leveringskosten, bijvoorbeeld 0,50 euro per gebruikte kWh stroom en 2,50 euro per gebruikte m3 gas. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger de rekening wordt.”
In deze kosten zit ook de winstmarge van de energiemaatschappij. Hoe meer jij verbruikt, hoe meer zij dus verdienen. ,,Maar ze kunnen niet zomaar vragen wat ze willen”, zegt Donat. ,,Er is wel toezicht op vanuit de Autoriteit Consument en Markt (ACM), zodat de prijs acceptabel blijft.” Kerkhof: ,,De leveranciers bepalen de variabele leveringskosten aan de hand van de inkoopprijzen die zij moeten betalen op de inkoopmarkt voor gas en stroom. Zijn die prijzen hoog, dan berekenen zijn die door aan de consument. Er zijn enkele leveranciers in het nieuws geweest die winst gemaakt hebben, dat zijn voornamelijk leveranciers die zelf ook energie produceren en dat tegen hoge prijzen kunnen verkopen.”
2. Netbeheerkosten
Ieder huishouden betaalt netbeheerkosten. ,,Dit is een vast bedrag”, zegt Donat. ,,Dat bedrag kan wel per aanbieder verschillen, maar je kunt niet switchen van netbeheerder omdat die regiogebonden zijn.” Kerkhof vult aan: ,,Er zijn zeven netbeheerders in Nederland. Netbeheerders zorgen ervoor dat de stroom en gas daadwerkelijk geleverd kan worden.”
Kerkhof: ,,De maximale tarieven die netbeheerders mogen rekenen worden jaarlijks op het eind van het jaar door de ACM bepaald. Een netbeheerder kan daar in het voordeel van de klant in afwijken. De prijzen stijgen al jaren, omdat het steeds drukker wordt op voornamelijk het elektriciteitsnet.”
3. Belastingen
Over jouw verbruik betaal je belasting. Dat is de energiebelasting. Kerkhof: ,,Hoe meer je verbruikt, hoe meer belasting je betaalt.” In 2023 wordt voor stroom de belasting 0,1525 euro per kWh en voor gas 0,5927 cent per m3.
Maar dan heb je nog de vermindering energiebelasting. ,,Eigenlijk maakt dit het ingewikkeld”, zegt Donat. ,,Je zou denken: verreken dit meteen. Maar energie is een eerste levensbehoefte, dus er is de laatste tijd flink gesleuteld om de kosten binnen de perken te houden.” De vermindering energiebelasting was vorig jaar 560 euro en is nu 785 euro.
4. Wat is de ODE?
ODE staat voor Opslag Duurzame Energie. ,,Een opslag die we met zijn allen betalen om een bijdrage te kunnen leveren aan alle zaken omtrent de klimaattransitie”, zegt Kerkhof over deze overheidsheffing. ,,Tot 2023 is dit nog een losse post, vanaf 2023 zit de ODE verwerkt in het belastingtarief voor gas en stroom.”
5. BTW
Wederom belasting? Ja, zeker. ,,Dat is een béétje nasty hè?”, stelt Donat. ,,Je betaalt eigenlijk twee keer belasting. Maar dit is altijd zo geweest. Je betaalt ook belasting toegevoegde waarde. Dit is tot 1 januari 2023 nog verlaagd naar 9 procent. Vanaf dan gaat het weer terug naar 21 procent.” Kerkhof: ,,Dat is teruggezet om ervoor te zorgen dat een deel van die opbrengst ingezet kan worden voor het energieplafond.”
6. Termijnbedrag en welkomstkorting
Jouw termijnbedrag is meestal gebaseerd op je historische jaarverbruik. De geschatte kosten worden dan gedeeld door twaalf (maanden) en daaruit rolt jouw maandelijks te betalen termijnbedrag. ,,Op je jaarafrekening zie je dan nog een verrekening van bijvoorbeeld je welkomstkorting als je die hebt gekregen bij een vast contract”, zegt Donat.
Moet je stroom en gas samen afnemen?
Zeker niet. Je kunt gas en stroom apart van elkaar afsluiten. Kerkhof: ,,Een voordeel kan zijn dat je bij een andere stroomleverancier een hogere teruglevering met je zonnepanelen kan krijgen dan jouw gasleverancier je biedt. In dat geval kan het voordelig zijn om ze los van elkaar af te sluiten. Een nadeel kan zijn dat je met twee aparte leveranciers moet schakelen en van allebei apart documenten ontvangt.”
De energie-uitzending is woensdag 2 november vanaf 13.00 uur te volgen op deze site.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
De verwarming op 17 graden is goed voor de portemonnee, maar kan het kwaad?:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Webwinkelhype nu echt voorbij? Aantal internetaankopen daalt voor het eerst
Voor het eerst sinds de doorbraak van internetwinkelen hebben Nederlanders minder online gekocht, vooral minder producten. Dat blijkt uit cijfers van Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie van webwinkels. ,,Het klopt dat mensen weer vaker naar de winkelstraat gaan en minder producten online kopen,” erkent directeur Marlene ten Ham. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Steeds meer jongeren kloppen bij Mariska aan voor gratis maaltijd
De aanvragen voor een gratis maaltijd blijven binnenstromen bij Mariska van Vliet van ‘Ik kook ook voor jou’. Elke week melden zich wel twee mensen of gezinnen die niet meer rondkomen. Ook steeds meer jongeren.Alphen aan den Rijn
-
met Video
Grootste ergernis over kattenvoer Whiskas: opeens 44 procent duurder
Minder in de verpakking stoppen, maar niet de prijs verlagen. Krimpflatie heet dat. Kijkers van tv-programma Radar mochten stemmen welke fabrikant het het meest bont heeft gemaakt. De winnaar van de verkiezing ‘Wie heeft de kleinste?’ werd Whiskas 7+. De prijs van dit kattenvoer steeg stiekem met maar liefst 44 procent. -
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Door deze wijziging van het testament krijgt de echtgenote straks de schrik van haar leven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een man onverwachts zijn testament wijzigen. -
Energierekening
Guillermo: ‘Ik heb het gekocht toen overbieden nog de norm was, dus ik moest wel prioriteiten stellen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Guillermo Wich (29) uit Cuijk.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHenk Groothuis
D E Loeff