Krijg je geld terug van je belastingaangifte? Dit is wanneer je het op je rekening kan verwachten
De belastingaangifte is voor de meeste mensen al even de deur uit, de eerste aanslagen ploffen op de deurmat. Maar áls je geld terugkrijgt van de Belastingdienst, wanneer staat dat dan eigenlijk op je rekening?
In de aanslag inkomstenbelasting laat de Belastingdienst weten of je geld terugkrijgt of dat je nog geld moet betalen. De eerste brieven gingen naar mensen die voor 1 april belastingaangifte hadden gedaan. Iedereen die voor 1 mei aangifte deed, zou ‘omstreeks juli’ geld terug moeten krijgen, aldus een persvoorlichter van de Belastingdienst. ,,Het uitbetalen gaat in badges, dus er is niet te zeggen op welke dag dat precies zal zijn.”
Mensen die aangifte hebben gedaan in box 3, moeten nog iets meer geduld hebben. Deze aangiften zijn apart gehouden en uitsluitsel hierover volgt in augustus. De Belastingdienst was daarvoor afhankelijk van de uitspraak van de Hoge Raad. De Hoge Raad oordeelde afgelopen vrijdag dat spaarders die teveel belasting betaalden over spaargeld, maar niet tijdig bezwaar maakten, niet hoeven te worden gecompenseerd door de Belastingdienst.
9,5 miljoen aangiftes
In de periode tot 1 mei kreeg de Belastingdienst een kleine 9,5 miljoen aangiftes binnen, 6,8 miljoen van particulieren en 1,5 miljoen van ondernemers. Iedereen die een uitnodiging kreeg om aangifte te doen, was verplicht om dat vóór 1 mei te doen.
Ook als je geen uitnodiging krijgt, loont het in sommige gevallen om aangifte te doen. Dit kan nog met terugwerkende kracht over de afgelopen vijf jaar. Maar hoe weet je of het geld kan opleveren als je aangifte doet? ,,Je kunt inloggen in het aangifteprogramma en het programma doorlopen. Dan zie je onderaan de streep of je geld terugkrijgt of niet. Zolang je de aangifte niet verstuurt, gebeurt er ook niets”, laat een persvoorlichter van de Belastingdienst weten.
Je krijgt geld terug als dat bedrag boven de 16 euro uitkomt. Onder de 16 euro krijg je geen geld terug.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meeste spaarders krijgen geld niet terug na spaartaks-debacle, zegt staatssecretaris Van Rij
Spaarders die te veel belasting hebben betaald over hun vermogen, maar die daartegen geen bezwaar hebben gemaakt, hoeven niet te rekenen op volledige compensatie van de overheid. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Marnix van Rij, zojuist in de Tweede Kamer. -
Tientallen euro’s korting per maand: besparingstips voor studenten
Een kwart van de stagiaires voelt zich financieel uitgebuit, bleek deze week uit nieuw onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Voor studenten is het ontbreken van een eerlijke stagevergoeding slechts één financiële last. Hoe kan je geld besparen als student? -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Niet verplicht om belastingaangifte te doen? In sommige gevallen kan het toch lonen
Als je een uitnodiging hebt ontvangen om belastingaangifte te doen, dan ben je verplicht om je inkomsten op te geven bij de Belastingdienst. Maar lang niet iedereen krijgt zo’n brief, en in sommige gevallen kan het dan tóch lonen om aangifte inkomstenbelasting te doen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
Energierekening
Bart: ‘De elektrische auto om de hoek opladen is goedkoper dan thuis’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Bart Tuinstra (30) uit Purmerend. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.