Lieve (43) geeft tot 800 euro uit aan boodschappen: ‘Verantwoord eten is best duur’
superbespaardersSommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Lieve Witteveen (43) die zo min mogelijk consumeert om haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.
Lieve Witteveen (43)
Leeft met: man en twee zonen van 10 en 12 jaar
Woont in: Warnsveld, Zutphen
Inkomsten per maand
Haar man verdient netto 2000 euro per maand, zij niets
Uitgaven per maand
Wonen: 800 euro
Verzekeringen: 250 euro
Boodschappen: tussen 600 en 800 euro
Kleding: 15 euro
Vervoer: 10 euro aan openbaar vervoer; doet bijna alles met de fiets
Sporten: 40 euro
Horeca: gemiddeld 100 euro: af en toe uit eten met het gezin
Vakanties: gemiddeld 2000 euro per jaar (betaald met de dertiende maand die haar man krijgt)
Sparen: 0 euro (Lieves man spaarde voor een sabbatical. Als hij die opneemt krijgt hij zijn salaris doorbetaald zonder te werken en dan hopen ze - van corona afhankelijk waar - te gaan reizen.)
Waarom leef je zuinig?
,,Eigenlijk hoefden we nooit zuinig te doen; we hadden best veel geld op de bank. Maar dat hebben we onlangs omgezet in stenen: we kochten als investering een huis. Zuinigheid betekent voor mij alleen vooral zuinig zijn op de wereld. Consuminderen zie ik als een sport om mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken, want dat is beter voor onze wereld én voor mijn portemonnee. Dit is ook de voornaamste reden waarom wij geen auto hebben. Ik vind het ook raar hoe mensen consumeren: zóveel schoenen en kleding kopen, om de haverklap een nieuw bankstel...”
Wat vind je man van deze levenshouding?
,,Die is nog extremer dan ik. Hij was al een hippie voordat ik hem leerde kennen, ik ben een beetje door hem opgevoed. Ik was 22, hij 37, dus hij was al een beetje uitgekristalliseerd, had veel ideeën. Ik was me nog aan het ontwikkelen.”
Uit wat voor nest kom je?
,,Mijn ouders stemden altijd GroenLinks, en waren ook autoloos. Mijn vader bezigde uitspraken als: ‘Penny wise, pound foolish’ (mensen letten kritisch op kleine bedragen, maar denken over grote uitgaven niet goed na, red.). Hij verzoolde zijn eigen schoenen, en maakte zelf kleding.”
Mijn zoons vragen nooit om merkkleding; misschien helpt het dat ze altijd op de vrije school hebben gezeten. Daar speelt dat niet echt
Zijn je zus en broers ook zo milieubewust als jij?
,,Eén broer niet, die had zoiets van: zodra ik mijn eigen geld verdien, eet ik nooit meer een raket, maar een magnum - en dat doet hij ook. Hij rijdt altijd in dure auto’s, draagt merkkleding en heeft elektrische ramen in zijn hele huis. Ik profiteer eigenlijk van hem, want de dure spijkerbroeken van zijn kinderen liggen later bij mijn zoons in de kast.”
800 euro aan boodschappen is best veel voor een superbespaarder. Hoe kan dat?
,,Ik haal boodschappen bij de Lidl en in de bonus bij Albert Hein, maar verantwoord eten is best duur. Mijn kinderen eten geen hagelslag op brood maar tapenade, hummus, en pesto. Wij kopen geen snoep, ijs, frisdrank of alcohol, weinig pasta of kaas en geen vlees of vis. We drinken thee, koffie of water en ik zeul me kapot aan groenten en fruit. Tomaten zijn duurder dan chips, gezond eten is duurder dan een diepvriespizza. Ik kook altijd zelf, haal nooit af. Ik ben niet zo bezig met goedkoop boodschappen doen. Maar als de biologische koffiepads in de aanbieding zijn, koop ik meteen een kast vol.”
En hoe kun je zo weinig aan kleding uitgeven?
,,Ik koop zoveel mogelijk tweedehands, en draag nog steeds kleding van twintig jaar oud. Ook schoenen gaan erg lang mee. Alleen voor de kinderen koop ik nieuwe schoenen en soms kleding, al draagt de jongste veel kleding van de oudste en heeft mijn oudste best veel kleding van neefjes.”
Hoe vinden je zoons dat?
,,Mijn jongste vraagt er zelf om zijn dat ik zijn broeken maak, hij vindt jongenskleding uit de winkel meestal stom. En mijn oudste interesseert het niets wat hij aanheeft. Misschien helpt het dat ze altijd op de vrije school hebben gezeten dat ze nooit om merkkleding vragen, want daar speelt dat niet echt.”
Hoe voelt het om financieel afhankelijk te zijn van je man?
,,Zo voelt het niet, ik doe heel veel, en heb vrijwel het hele huis bij elkaar geklust. Jarenlang was ik docent techniek, tot ik het forenzen zat was. Ik dacht: ik vind wel wat anders, maar toen kwam corona. Ik ben nu nog werkzoekende. Eigenlijk kwam het heel goed uit dat ik tijdens de lockdown thuis was en de kinderen kon bijstaan met thuisonderwijs. Mijn man is wetenschapper aan de universiteit, en doet dat parttime omdat hij er ook voor de kinderen wil zijn. Ik vraag hem nooit geld. Ik maak liever een bed dan er een te kopen, repareer zelf een fiets in plaats van hem naar de fietsenmaker te brengen. Ik ben meer hands-on en hij doet de dingen ‘achter de schermen’: digitale zaken, verzekeringen, geld. We vullen elkaar mooi aan.”
Waar bezuinig je liever niet op?
,,Op mooie ervaringen en op gezondheid: well-being. Ik ga naar de sportschool en gebruik goede zonnebrand, goede shampoos van de reformzaak, dure multivitaminen. En de verf waar ik onlangs ons trappenhuis mee schilderde, is niet synthetisch, en dus duur. We leven van weinig, maar toen we de asbest in de schuur moesten weghalen, kozen we in de bouwmarkt voor natuurmaterialen. Duurzaamheid heeft ook een prijs.”
Geïnspireerd om zuinig(er) aan te doen? Beginnen bij je vaste lasten is dan slim, want daar valt vaak veel te besparen. Independer tipt hoe je daar het best mee aan de slag kan gaan.
De 29-jarige Max schrok zich rot toen hij zag dat hij een studieschuld van meer dan 60.000 euro had opgebouwd. Hij kwam op het idee om een jaar lang spullen te ruilen tot hij iets heeft dat 60.000 euro waard is:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Pieter ging met pensioen toen hij 58 was: ‘Heb vijf keer een bankenfusie meegemaakt’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Pieter heeft het vaak gezien: bulken van het geld en toch stikongelukkig zijn. ‘Maar ik ben een dankbare weduwnaar.’ -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Zo werkt de fraude met NFT's en crypto: 'Totale gekte’
Marktmanipulatie - voor eigen gewin de prijs van een product te beïnvloeden - is al zo oud als de weg naar Rome. Dit komt ook voor in de wereld van NFT’s (non-fungible tokens) en crypto. Dit heet washtrading. Hoe werkt dat precies? -
superbespaarders
Juul (49) loste in recordtempo hypotheek af: 'Deze maand 3000 euro proberen?'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Juul Dijkhuis (49) die binnen een paar jaar 70.000 euro bespaarde om zijn hypotheekschuld af te lossen.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ruud schrikt van kosten voor personal trainer: ‘90 euro per uur, en dat 3 keer per week’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Als je je hobby’s goedkoop houdt, kun je businessclass naar Bali, weten Marcel en Ruud. ‘En we hebben luxueus de wc verbouwd.’ -
-
-
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
superbespaarders
Edmond (52) heeft een tweede huis (maar twijfelt in de supermarkt over 10 cent)
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Edmond Steens (52), die een tweede huis in Macedonië bij elkaar spaarde.