Marlene: ‘Ik weet dat mensen hier iets van gaan vinden, maar ik doe niets verkeerd’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Marlene (59).
Hoe woon je?
,,Ik woon in een maisonnette op de tweede en derde verdieping van dit complex. Dat is tevens de hoogste etage. Het is een klein complex met elf woningen. Door de schuine daken heb ik een officieel woonoppervlak van 94 vierkante meter. Het is een sociale huurwoning uit 1989. Sindsdien heeft het huis al dak- en spouwmuurisolatie, maar verder is er niks gedaan aan extra duurzaamheidsmaatregelen. Er zit nog wel overal dubbel glas en ik heb tochtstrips bij de balkondeur. Maar geen zonnepanelen of een warmtepomp, nee. Ik heb wel een zuinige verwarmingsketel. Die is pas twee jaar oud en staat op 60 graden.
Ik heb links, rechts en onder me buren. De woning heeft onlangs energielabel C gekregen. In de huurprijs zit het waterverbruik opgenomen, daar betaal ik maandelijks 15 euro voor. ”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Wat voor energiecontract heb je?
,,Ik heb een jaarcontract bij Essent. Mijn maandbedrag is ingesteld op 0 euro. Dat komt omdat ik meer geld terugkrijg dan mijn verbruik is. Mijn verbruik over het afgelopen jaar was 928 kWh aan stroom en 34 kuub gas.
Door de teruggave energiebelasting (825 euro) en de welkomstbonus van 175 euro, krijg ik waarschijnlijk aan het einde van mijn contract zelfs nog geld toe.
Omdat ik vanwege ziekte een bijstandsuitkering heb, krijg ik automatisch de energietoeslag die het kabinet heeft uitgedeeld aan minima vanwege de stijgende energieprijzen. Dat is 800 euro plus nog eens 500 euro. Ik voel me er een beetje ongemakkelijk door, want ik weet dat mensen hier misschien iets van gaan vinden, maar ik doe niks verkeerd. Ik doe hooguit te veel goed. Ik leef gewoon heel zuinig.”
Ik heb de verwarming nooit aan. Alleen als er bezoek komt. Maar dan zit ik in een hemdje en heeft mijn bezoek het alsnog fris
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
“Ik woon alleen, dus dat maakt het natuurlijk makkelijker dan voor een gezin met kinderen. Maar ik ben wel van mening dat ik beter zuinig kan leven, dan de hele tijd zeuren dat je geld tekort hebt. Ik heb de verwarming nooit aan. Alleen als er bezoek komt. Maar dan zit ik in een hemdje en heeft mijn bezoek het alsnog fris. Het is maar net wat je gewend bent.
Ik heb mooie dikke vesten en termo-ondergoed aangeschaft, daar doe ik jaren mee. En als ik op de bank zit, heb ik een warm dekbed - met leuke overtrek die bij het interieur past - over mijn benen. Nu moet ik wel zeggen dat ik een elektrisch kacheltje heb voor op echt koude dagen, maar die heb ik het afgelopen jaar twee keer aangehad. Op die dagen is het op z’n koudst 15 graden in huis. Verder is het altijd warmer dan dat.
Afwassen doe ik altijd direct onder koud water. En de pannen die nog warm zijn na het koken zet ik in koud water met afwasmiddel weg, zodat het al inwerkt
Ik douche om de dag kort en niet te warm. Ik zou niet weten hoe lang, maar ik heb een keer uitgerekend dat douchen me vier cent kost. Verder was ik mezelf ouderwets koud aan de wasbak.
Afwassen doe ik altijd direct onder koud water. En de pannen die nog warm zijn na het koken zet ik in koud water met afwasmiddel weg, zodat het al inwerkt. Het gasfornuis gebruik ik niet, alleen een inductiekookplaatje en mijn airfryer. Ik leefde ook al voor de energiecrisis op deze wijze en krijg soms te horen dat het ‘armoedig is’ maar het is een kwestie van keuzes maken, vind ik. Zelf stel ik me steeds de vraag: word ik blijer van een warm huis of van dat ik een auto rij? Geef mij de vrijheid van die auto maar.”
* Marlene wil in verband met privacy-redenen niet met haar volledige naam genoemd worden. Haar achternaam is bij de redactie bekend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Niek (38) heeft een plat dak: 'Ideaal voor de zonnepanelen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Niek Asbroek (38) uit Eijsden, bij Maastricht. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
Energierekening
Bob (53) wil nog geen warmtepomp: 'Het leek wel een machinekamer van een schip’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Bob Jansen (53) uit Swifterbant, Flevoland.
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Geldflaters
De vakantie van Hieke was ‘zonde van het geld’: ‘Ik ben wel klaar met kamperen’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Hieke van Hoogdalem (40), die 700 euro uitgaf aan een zesdaagse flutvakantie.