Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
In de online tool op de site van Geldfit.nl beantwoord je algemene vragen over je huishouden. Het systeem bekijkt vervolgens welke regelingen en toeslagen mogelijk relevant zijn.
Het invullen van de Potjes-check duurt gemiddeld 15 minuten, daarna ontvang je een persoonlijk overzicht met potjes waar je mogelijk recht op hebt. De initiatiefnemers hopen dat er daardoor meer mensen het geld krijgen waar ze recht op hebben. Zo’n tool waarin zowel landelijke als lokale voorzieningen worden samengevoegd, is er nog niet, aldus de organisatie.
Mensen weten vaak niet waar ze recht op hebben
,,In Nederland wordt over het algemeen te weinig gebruikgemaakt van inkomensverhogende voorzieningen”, vertelt Frederieke Kokol van Geldfit. ,,Zorg- en huurtoeslag zijn bekendere toeslagen, maar er zijn ook andere landelijke potjes en voorzieningen op gemeenteniveau. Het Jeugdsportfonds bijvoorbeeld (die helpt bij de contributie of lesgeld voor kinderen, red.) of bijzondere bijstand bij de gemeente waar mensen recht op hebben. Vaak weten mensen niet waar ze recht op hebben en hoe ze dat moeten aanvragen.” De tool helpt daarbij.
Nederlanders laten veel geld bij de Belastingdienst liggen, omdat ze niet bekend zijn met de zogenoemde middelingsregeling (video):
Toegankelijk voor iedereen
De Potjes-check is een aanvulling op het werk van de VoorzieningenWijzer in verschillende gemeenten. Als je in een gemeente woont die hiermee werkt, komt er iemand bij jou thuis om deze hele check te doen. Gemiddeld leverde dat zo’n 600 euro op, oplopend tot duizenden euro’s per jaar, meldt de organisatie zelf. ,,Dat werkt dus ontzettend goed, maar is niet binnen elke gemeente uitgerold”, vertelt Kokol. ,,Daar is de Potjes-check een aanvulling op.”
Martijn Boer, initiatiefnemer van De VoorzieningenWijzer: ,,Wij hopen dat we met behulp van deze online check voor veel mensen de geldzorgen kunnen verlichten. Hoe meer mensen de weg weten te vinden naar de online check, hoe meer er gebruik gemaakt wordt van de regelingen en voorzieningen die er zijn.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk onze economievideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM7
Deventer zeecontainerdrama: Marita en Dajenne kunnen naar geld fluiten (maar er is ook goed nieuws)
Deventer, Ommen, Dalfsen -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
Belastingaangifte doen? Deze lijst met termen helpt je er doorheen
De Belastingdienst probeert het zo makkelijk mogelijk te maken, maar toch loop je bij de aangifte inkomensbelasting weleens vast op bepaalde termen. Wat betekent lijfrente? En wanneer ben je fiscaal partner? We zetten de belangrijkste woorden - en hun betekenissen - op een rij. -
1
In tegenstelling tot wat een incassobureau beweert, is een rekening niet altijd terecht
Soms blijft een openstaande rekening te lang liggen. Dan kan je te maken krijgen met een incassobureau. Als je nog nooit met een geldvordering te maken hebt gehad, kan dat best eng zijn. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten uit. Deze week: wat als een incassobureau geld van je eist? -
PREMIUM
Beleggen voor beginners: ‘Onze gouden regel: schrijf per maand 10 procent van je inkomen over’
Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan beleggen: Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat 44 procent van de mensen die nog niet beleggen dit wel overwegen. Niet zo gek als je bedenkt dat de spaarrentes laag zijn en de inflatie stijgt, waardoor je spaargeld over de jaren steeds minder waard wordt. ,,Als je je hele leven tien procent van je inkomen op je beleggingsrekening zet, kun je serieus geld verdienen.”
-
PREMIUM6
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.