Op je veertigste je hangmat niet meer uit hoeven komen: het is de droom die de Fire-beweging belooft.
Volledig scherm
Op je veertigste je hangmat niet meer uit hoeven komen: het is de droom die de Fire-beweging belooft. © Getty Images/Maskot

Met pensioen op je 40ste zoals de Fire-beweging belooft: ‘Moet je wel 600.000 euro vermogen vergaren’

Fire, Financial Independence Retire Early, wordt steeds populairder, vooral onder jongeren. Maar lang niet iedereen kan op zijn 40ste met pensioen, waarschuwt Marieke Tiesinga, strategisch adviseur maatschappelijke impact bij SNS Bank.

2 reacties

 • Koen Gijsbers

  2 maanden geleden
  Ik ben inmiddels 40 jaar, maar ik denk nog lang niet aan stoppen met werken. Als ik nu zou stoppen met werken, zou ik mij stierlijk vervelen. Dat zal veel jongeren ook gebeuren en dan gaan ze hun geld er door heen draaien. Gevolg: Een paar jaar later geen geld en geen werk. Dus ik raad het ten zeerste af.
 • Melle van der Meulen

  2 maanden geleden
  Toch trappen steeds weer mensen er in. ‘Rendementen torenhoog, op jou 40ste stoppen met werken of op je 30ste al miljonair’. Sprookjes zijn in de Efteling. Deze jonge mensen hebben geen herinneringen aan 2008. Wij wel! Ondanks voorzichtig beleggen, verdampte de helft van ons ingelegde pensioengeld. De directies van de beleggingsmultinationals kochten er hun derde Villa in Spanje mee, behielden die in de crisis en driekwart van de gedupeerden had het nakijken van hun inleg. Nu nog last!
 1. Rowan stopt om de paar jaar met werken: ‘Voor mijn eerste ‘pensioen’ had ik 5000 euro’

  Rowan stopt om de paar jaar met werken: ‘Voor mijn eerste ‘pensioen’ had ik 5000 euro’

  In 2019 nam Rowan Siskens vijf maanden onbetaald verlof en vertrok om de wereld te gaan rondreizen. Na terugkomst wist hij: dit wil ik vaker. Waarom zou je non-stop moeten werken tot je zevenenzestigste en dan pas dingen gaan doen die je leuk vindt? Hij bedacht hoe je dat financieel aanpakt en schreef er een boek over. Hij hoopt dat tien keer ‘met pensioen gaan’ gewoon wordt. „Iedereen kan een of meer pensioenen plannen, je moet het alleen wel dóen.”
 2. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.