Michèle: 'Ik vond de airfryer erg goedkoop, maar er stond een geloofwaardig verhaal bij’
MarktplaatsmisserOnline marktplaatsen kunnen heel handig zijn, maar leveren ook vaak vreemde, onverwachte en soms ronduit ongewenste interacties op. In deze serie lichten we de vreemdste ervaringen uit. Deze keer Michèle Kosterman uit Zwolle, die een nieuwe airfryer dacht te scoren voor een prikkie.
,,Ik gebruik het platform niet vaak, maar die airfryer stond al een tijdje op mijn verlanglijstje”, vertelt Michèle Kosterman uit Zwolle. Nieuw vond ze ‘m wat duur, maar na even speuren trof ze een advertentie die haar aandacht trok: een nieuw exemplaar met een vraagprijs van maar 50 euro, minder dan de helft van de winkelprijs. En dat ook nog eens in haar eigen woonplaats, dus ze kon hem zo ophalen.
Toen ze wat laat reageerde schreef ze nog: ‘Sorry, ik ben zo druk met de kinderen dat ik je berichtje vergat.’ Dat schept toch vertrouwen
Een geloofwaardig verhaal
Te mooi om waar te zijn? ,,Ik vond het inderdaad wel erg goedkoop, maar er stond een geloofwaardig verhaal bij dat de verkoper hem voor kerst had gekregen en zelf al had, dus het ding stond te verstoffen.” Ook het profiel van de verkoper lijkt betrouwbaar: ,,Ze bood verschillende spullen aan en was al meerdere jaren actief op het platform.” Michèle besluit dus een berichtje te sturen.
Het gesprek via de chat loopt voorspoedig. ,,Het leek me een aardige vrouw. Toen ze wat laat reageerde schreef ze nog: ‘Sorry, ik ben zo druk met de kinderen dat ik je berichtje vergat.’ Dat schept toch vertrouwen.” Michèle vroeg om het adres en kreeg een huis in een doodnormale Vinexwijk doorgestuurd. ,,Dus ik schreef: ik kom graag langs, als het bevalt betaal ik meteen en neem ik ‘m mee. Dat vond de verkoopster prima.”
Ik zei, ik kom voor de airfryer. Hij had geen idee waar ik het over had
Waarschuwing van Marktplaats
Toen kreeg ze opeens een waarschuwing van Marktplaats: de airfryer was aangemerkt als ‘verdachte advertentie’. ,,Dat vond ik raar, zeker omdat we al zoveel contact hadden gehad. De advertentie was door Marktplaats geblokkeerd, dus ik kon ook niet meer om opheldering vragen aan de verkoper.” Michèle overlegt met haar man: ze zijn het erover eens dat het geen kwaad kan gewoon naar het adres te rijden, volgens afspraak.
Dus stapt ze met 50 euro op zak in de auto. Voor de zekerheid stuurt ze haar man nog een berichtje met het adres voordat ze uitstapt. En dan belt ze aan. Een man doet open met een vragend gezicht. ,,Ik zei, ik kom voor de airfryer. Hij had geen idee waar ik het over had.” De ‘verkoper’ bleek een verkeerd adres te hebben opgegeven.
De dagen erna houdt ze Marktplaats in de gaten en valt haar op dat exact dezelfde advertentie nog tientallen keren verschijnt onder verschillende accountnamen en in verschillende plaatsen. ,,Het leek een groots opgezet plan te zijn. Waarom begrijp ik niet, want er is mij nooit gevraagd geld over te maken. Wat heeft iemand er nou aan dat ik naar het verkeerde adres rijd?”
Het geven van zo’n waarschuwing doen we nooit zomaar
Ongemak veroorzaken
Woordvoerder Maaike Veeling van Marktplaats kan op die laatste vraag geen antwoord geven, maar vertelt wel dat dit soort nepadvertenties een groot probleem is op het platform. ,,We zien dat de daders steeds creatiever en slimmer worden. Soms willen ze simpelweg ongemak veroorzaken – zoals hier misschien het geval was – soms willen ze echt oplichten.” Wat ook het motief van de ‘verkoper’ is geweest, Veeling drukt kopers op het hart het serieus te nemen als Marktplaats een advertentie als verdacht aanmerkt. ,,Het geven van zo’n waarschuwing doen we nooit zomaar.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geldflaters
Ruud wilde snel (en fout) geld verdienen en bleef met een schuld zitten van 15.000 euro
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Ruud Jansen (34), die wilde oplichten maar zelf werd opgelicht en zo met 15.000 euro schuld kwam te zitten. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Vintage Ikea-meubels zijn duizenden euro’s waard, interieurliefhebbers leggen uit waarom
Vintage Ikea-meubels zijn tegenwoordig een enorme rage. En dat niet alleen, vaak zijn ze honderden of zelfs duizenden euro’s waard. Recent werd nog een oude fauteuil geveild voor 15.000 euro. Ook Hannelore en Pieter zijn fan en hebben enkele authentieke stukken van de Zweedse woonwarenketen in huis staan. Ze leggen uit waarom de prijs van een oude stoel of lamp plots zoveel kan stijgen. -
Marktplaatsmisser
Sanne: ‘Ik dacht meteen: ik kan poetsen wat ik wil, die rooklucht krijg ik er nooit meer uit’
Online marktplaatsen kunnen heel handig zijn, maar leveren ook vaak vreemde, onverwachte en soms ronduit ongewenste interacties op. In deze serie lichten we de vreemdste ervaringen uit. Deze keer Sanne uit Woerden, die voor een paar tientjes een nieuwe salontafel dacht te scoren. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Een leuk extraatje of broodnodig om gaten te dichten: ‘Vakantiegeld wordt weer uitgegeven’
Zo’n 15 miljard euro netto krijgen we volgende week met z’n allen aan vakantiegeld overgemaakt. Na corona zal dit extraatje in de eerste plaats aan vakantie worden besteed, maar het zal ook meer dan ooit worden gebruikt om de gaten in de huishoudportemonnee mee te dichten. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.