Nury (37) lost maandelijks 500 tot 1000 euro af: ‘Hoop volgend jaar schuldenvrij te zijn’
SuperbespaardersSommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Nury van den Berg (37), die haar zuinigheid overhield aan een jeugd op straat in Colombia.
Nury van den Berg (37)
Leeft met: Dochtertje van 12 jaar
Woont in: Amsterdam
Inkomsten per maand: 2500-3500 euro als ondernemer (beautyservice op locatie)
Gemiddelde uitgaven per maand: 1700-2700 euro
Wonen: 850 euro
Verzekeringen: 173 euro
Boodschappen: 350 euro
Sporten: 25 euro
Kleding: alleen als ik echt wat nodig heb
Vervoer: 20 euro
Horeca: In de zomermaanden 75-100 euro
Vakanties: 1000-1250 euro per jaar (zo’n 100 euro per maand)
Sparen: Ik spaar elke dag mijn muntgeld
Waar komt jouw zuinigheid vandaan?
,,Ik ben geadopteerd, uit Colombia. Tot mijn tiende leefde ik in de straten van Medellín. Dat neem je de rest van je leven mee.”
Hoe was dat?
,,Mijn moeder zat in de prostitutie en mijn vader in de drugs. Ik heb ze nooit meer gezien. Ik leefde met mijn broers op straat. Het is overleven. Je bent constant op je hoede, op zoek naar eten. Er was een man die cola gaf aan alle straatkindjes, dat stilde onze honger. Ik hield er een colaverslaving aan over, maar ben inmiddels afgekickt. Ik was zwaar ondervoed toen mijn broers en ik geadopteerd werden. Men dacht dat ik vijf was in plaats van tien.”
Hoe ging die adoptie?
,,Je wordt letterlijk van straat geplukt met een grijze jeep. Ik had nog nooit in een auto gezeten. Ze gaven ons voedsel, maar dat was ik niet gewend dus dat lag er binnen een seconde weer uit. We werden naar een kindertehuis gebracht, ontvlooid, gewassen en gekleed. Onze Nederlandse ouders waren de eerste op de lijst. Wij waren hun kerstgeschenk.”
Wat vond je van Nederland?
,,Mijn eerste vraag was: waar moet ik schoonmaken? Ik dacht: dit klopt niet. Opeens leef je in een megahuis met vier muren. Slapen in een bed vond ik erg. Vandaar dat ik zo van kamperen houd. Het duurde even voor ik mijn draai vond.”
Ik spaar muntgeld. Het is bewezen dat we meer waarde hechten aan briefgeld, maar je hebt niet gauw door als je een munt mist
Hoe heeft het je financiële manieren beïnvloed?
,,Je waardeert en geniet van de kleinste dingen. Sparen leerde ik van mijn vader. Wij hadden een spaarpot in de vorm van een diamant. Toen we vijftien jaar geleden teruggingen naar Colombia, hebben we van die spaarcenten arme kinderen kunnen helpen.”
Je verdient goed. Waarom leef je zo zuinig?
,,Mijn ex-man liet mij zitten mij met een schuld van 80.000 euro. Ik los tussen de 500 en 1000 per maand af. Ik hoop volgend jaar schuldenvrij te zijn.”
Hoe was dat voor iemand met jouw jeugd om zo in de geldzorgen terecht te komen?
,,Het sloeg de grond onder mijn voeten vandaan. Paniek. Maar ik ben weerbaar. Ik wist dat het allemaal erger kon. Daardoor kon ik mijn angst omturnen naar: hoe los ik dit op?”
Hoe pakte je het aan?
,,Ik maakte een plan, schreef op wat voor omzet ik moest draaien om rond te komen. Radicaal deed ik overbodige spullen weg: auto, scooter. Ik had een duur bankstel waar ik een mooie prijs voor kreeg en weer een rekening van kon betalen.
De schuldeisers bleven komen. Ik raakte ervan in de stress en zocht hulp. Een vriendin, zelf bar slecht met financiën, kan briljant onderhandelen. Zij ging voor mij met geldwolven in gesprek. Van een kale kip kun je niet plukken, maar in mijn paniek zei ik voordat ik hulp kreeg op ieder voorstel ja. Mijn vriendin heeft ervoor gezorgd dat ik alleen aflos wat ik kan missen.”
Heb je nog bespaartips?
,,Kijk kritisch naar je lasten. Uit mijn energierekening bleek ik dat ik een stroomvreter van een koelkast had. Een nieuwe kopen was duur maar levert op lange termijn veel op. Maak een boodschappenbudget. Wat je overhoudt, spaar je. Ik spaar muntgeld. Het is bewezen dat we meer waarde hechten aan briefgeld, maar je hebt niet gauw door als je een munt mist. Doe ze in een buis en je staat versteld van wat er na een tijdje in zit.”
Is er iets waar je niet op wilt besparen?
,,Door mijn allergieën kan ik moeilijk op eten bezuinigen. Glutenvrij is online het goedkoopst, dat vries ik in. En met een diagnose in je medisch dossier krijg je het terug via je inkomstenbelasting. Mijn vakanties zijn een must. Ik werk hard, maar als moeder ben je verplicht ook relaxed te zijn. Alle stress die zij meemaakte door mijn geldproblemen...”
Hoe voed jij haar financieel op?
,,Bij Nibud heb je zakgeldcontracten met spaardoelen zoals een computerspel, zodat ze met geld leert omgaan. En ik kocht een aandeel voor haar zodat ze ziet dat geld kan groeien.”
Wat weet ze van jouw jeugd?
,,Alleen dat haar moeder een ‘buitenkind’ was. Ik heb altijd psychologen gehad om mij te begeleiden. Ik vond het bijvoorbeeld lastig als zij flutcadeautjes kreeg. Ik leerde dat het erbij hoort, maar ook dat ik kan aangeven dat ik het fijner vind als ze iets educatiefs krijgt.”
Heb je nog een wens om te vervullen met je geld?
,,Ik wil graag een stichting oprichten voor kinderen met problemen.”
Zuinig leven: ook Renée Lamboo weet er wat van. Ze spaart extreem veel, en doet dat om de dingen die ze belangrijk vindt in het leven te kunnen financieren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
superbespaarders
Maaike (39) had er genoeg van: ‘Zou 46 jaar zijn als ik klaar was met aflossen studieschuld’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Maaike Wind (39), die in twee jaar 30.000 euro van haar studieschuld afloste. -
1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Nooit meer muf wasgoed en altijd gare aardappelen: met deze 10 tips hielpen experts ons in 2022
Je was droog krijgen terwijl de verwarming laag staat? Kook je je aardappels het best in koud of kokend water? En hoe zorg je ervoor dat luisteraars aan je lippen hangen bij je presentatie? We delen de nuttigste tips die we in 2022 kregen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Oom Wim liet een handgeschreven briefje achter waarin hij de buurman 5000 euro schenkt
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week hebben twee familieleden ruzie over een erfenis. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUM
Pensioen wordt steeds groener: ‘Want wat heb je aan een goed pensioen als de wereld onleefbaar is?’
De pensioengelden worden steeds groener belegd. Want wat heb je aan een goed pensioen als de wereld onleefbaar is? -
superbespaarders
Dionne (29) woont in Nederland en Spanje, én spaart ruim 1500 euro per maand
Superbespaarders Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een super bespaarder aan het woord. Deze keer: Dionne Knooren (29), die zuinig leeft maar wel veel uitgeeft aan haar pied-à-terre in Barcelona.