Paul verloor een ton toen de beurs crashte: ‘Inmiddels ben ik door de wol geverfd’
GeldflatersIedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Paul van Beek (60) die een ton in een week verloor toen de beurs in 2008 crashte.
Was je altijd al aan het beleggen?
,,Ik handelde al veertig jaar en heb al drie crashes meegemaakt. Het probleem van crashes is dat je ze nooit ziet aankomen. In die periode verdiende ik goed geld met mijn eigen bedrijf in marketing en ICT en daarnaast speelde ik met behoorlijke bedragen op de beurs, daar verdiende ik een paar duizend euro per maand mee. Ik dekte ze wel altijd af.”
Wat bedoel je met afdekken?
,,Je kunt een dekking nemen op een geschreven optie, dan hoef je niet maximaal te betalen als het mis gaat.”
Ook een geldflater begaan? Een misser waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven en wil je anderen daar met jouw verhaal voor behoeden? Mail dan naar geld@dpgmedia.nl.
Waarom ging het dan toch zo mis?
,,Ik had die dekking weggehaald. Zo’n dekking kost ook geld. Je kunt het zien als een opstalverzekering: wanneer je denkt, er is nog nooit iets gebeurd in de twintig jaar dat ik hier woon, dus ik steek die paar honderd euro liever in mijn zak, dan brandt een week later je huis af.”
Waarom haalde jij die dekking er dan vanaf?
,,Ik deed dat wel vaker als een optie bijna afliep. Dan haalde ik de dekking weg want dan is de kans dat hij meer zou dalen niet zo groot.”
Maar dat gebeurde wel.
,,En hoe. Op vrijdag haalde ik de dekking ervan af, een week voordat de optie afliep, want ik speculeerde op een stijging. Die zondag viel in Amerika de Lehman Brothers bank. Die maandag crashte de beurs. En stond ik, omdat die dekking weg was, op heel veel verlies.”
Dinsdag zakte hij nog meer en woensdag zat ik op een ton verlies. Nog meer verliezen, wilde ik niet. Dus ik verkocht mijn opties
Wat dacht je?
,,Ik schrok ervan. Wat moet ik nou doen? Dinsdag zakte hij nog meer en woensdag zat ik op een ton verlies. Nog meer verliezen, wilde ik niet. Dus ik verkocht mijn opties. Precies op het laagste punt, bleek daarna, want daarna steeg het weer en die donderdag was de beurs weer bijna op het niveau van daarvoor.”
Kwam je erdoor in de problemen?
,,Ik kon het dragen. Ik hoefde mijn huis niet te verkopen, maar ik had wel een dunnere bankrekening.”
Maar het deed wel iets met je.
,,Natuurlijk, het blijft een hoop geld. Je voelt je machteloos. Je kunt moeilijk naar de beurs in Amsterdam rijden en zeggen: koop eens wat. Ze zeggen wel eens: als er klappen vallen op de beurs moet je stil blijven zitten, net als wanneer je geschoren wordt, want als je gaat bewegen wordt het een bloedbad.”
Ooit dacht ik dat ik de markt kon verslaan. Inmiddels ben ik door de wol geverfd en laat me niet meer door gulzigheid leiden
Beleg je nog wel eens?
,,Jazeker, maar heel anders dan toen. Mijn hele manier van leven is inmiddels veranderd. Door dit soort fratsen ben ik de relativiteit van de waarde van geld gaan inzien. Geld is eigenlijk niet meer dan een aantal nullen en enen in een computer. De enige waarde die het heeft is de waarde die wij eraan toekennen.
Hoe veranderde je als belegger?
,,Ik nam altijd grote risico’s, wilde het onderste uit de kan. Nu is mijn filosofie ‘scalping’: ik schaaf iedere week een beetje winst af. De beurs is nu ook geen gokspel voor me, maar een bron van inkomsten waardoor ik verder onafhankelijk kan leven, daar neem ik minimaal risico mee. Ooit dacht ik dat ik de markt kon verslaan. Inmiddels ben ik door de wol geverfd en laat me niet meer door gulzigheid leiden.”
Aan beleggen of investeren kleven altijd risico’s. Je hebt geen garantie dat je geld goed besteed is. Je inleg kan in waarde toenemen of gelijk blijven, maar je kunt ook geld verliezen of je ingelegde bedrag helemaal kwijt raken. Wees je daar altijd bewust van als je je geld investeert.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Cryptomunten steeds populairder, dus neemt roep om toezicht toe
Cryptomunten worden steeds populairder. Dat brengt risico’s voor de financiële stabiliteit, waarschuwen toezichthouders. Streng toezicht moet ongelukken voorkomen. -
Geldflaters
Ruud wilde snel (en fout) geld verdienen en bleef met een schuld zitten van 15.000 euro
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Ruud Jansen (34), die wilde oplichten maar zelf werd opgelicht en zo met 15.000 euro schuld kwam te zitten. -
PREMIUM
Na tien jaar is de schuld van Bas en Ingrid nog even hoog, maar hun bewindvoerder steenrijk
Een werkgever die failliet ging en een gebroken sleutelbeen; dat was alles wat ervoor nodig was om Ingrid en Bas in een slopend schuldenmoeras te laten verdwalen. Dat, én een malafide bewindvoerder. Al elf jaar leven ze van bijna niets, terwijl ze keihard werken. ,,Onze tienerdochters moesten de boodschappen betalen van hun bijbaantje.” -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
PREMIUM3
Esther (50) was een hamsteraar, maar doet nu heel anders boodschappen: ‘Dit voelt een stuk beter’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we vooral in de supermarkt. Hoe kunnen we in deze dure tijden nog een beetje leuk - lees voordelig - boodschappen doen? Esther Holtman (50) weet uit het verleden wat het is om met minder rond te moeten komen en die ervaring komt haar nu goed van pas. -
Geldflaters
Nathalie werd verliefd op een paar laarzen van 400 euro: ‘Ik kon er amper op staan’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Nathalie Driessen uit Amsterdam, die laarzen van 400 euro kocht waarop ze niet kan lopen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.