‘Stijgende energiekosten en inflatie maken mensen ongerust over financiën’
De stijgende energiekosten en de inflatie baren veel mensen zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek van overheidsplatform Wijzer in geldzaken naar de goede voornemens die Nederlanders hebben op het gebied van hun financiën.
Marloe van der SchrierLaatste update:22-12-21, 10:30
Voor de enquête werden ruim duizend mensen ondervraagd over hun financiële voornemens voor 2022 en hun verwachtingen het aankomende jaar. Zes op de tien ondervraagden verwacht dat de hoge energiekosten invloed zullen hebben op hun financiële situatie. Driekwart van deze groep geeft aan dat het moeilijk zal worden om rond te komen.
Ook de boodschappen worden steeds duurder en dat voelen mensen in hun portemonnee. Zo zegt 90 procent te hebben gemerkt dat de prijzen van producten in de winkel stijgen. Twee derde van de ondervraagden maakt zich zorgen over verdere prijsstijgingen in 2022. Dit geldt vooral voor jongeren tussen 18 en 34 jaar en mensen met een laag inkomen.
Juist groepen die het hardst geraakt worden door de stijgende energieprijzen, hebben vaker geen weet van de compensatieregelingen
Ariane Kleijwegt, woordvoerder Wijzer in geldzaken.
Besparen op energie en boodschappen
In 2022 hebben mensen het vaakst het voornemen om te besparen op stroom en gas (38 procent), boodschappen (38 procent) en winkelen (34 procent). Vorig jaar, toen de energieprijzen stukken lager waren, wilde 26 procent besparen op de energierekening.
,,De kerstvakantie en het einde van het jaar is altijd een mooi moment om in kaart te brengen wat er ingaat en wat er uitgaat”, zegt Ariane Kleijwegt van Wijzer in geldzaken. Het overheidsplatform, een initiatief van het ministerie van Financiën, heeft als doel om het financieel bewustzijn bij mensen te vergroten. ,,Wat geef je uit aan vaste lasten en is dat allemaal wel nodig? Zijn er abonnementen die je niet meer gebruikt, heb je alle verzekeringen nodig, of kan het lonen om over te stappen naar een andere zorgverzekering?”
Uit het onderzoek blijkt dat slechts de helft van de Nederlanders inhoudelijk bekend is met de verlaging van de energiebelasting. ,,Dat baart ons zorgen”, zegt Kleijwegt. ,,Uit de enquête blijkt dat juist groepen die het hardst geraakt worden door de stijgende energieprijzen, vaker geen weet hebben van de compensatieregelingen. Dit zijn mensen met een laag inkomen die vaker een slecht geïsoleerd huis hebben.” Mensen met een uitkering krijgen via de gemeente automatisch de extra compensatie van zo’n 200 euro bijgeschreven op hun rekening, maar andere groepen die er recht op hebben moeten zich zelf bij de gemeente melden, aldus Kleijwegt.
Goede voornemens
De belangrijkste voornemens die de respondenten hebben voor komend jaar: sparen voor een buffer (46 procent), minder onnodige uitgaven doen (38 procent) en zuiniger zijn (36 procent). Ook wil bijna een kwart (23 procent) bekijken of verzekeringen nog passend zijn. Twee jaar geleden was dat 17 procent.
,,Daarnaast zien we dat mensen die geld overhouden de behoefte hebben om iets nuttigs te doen met spaargeld. Ze worden gedreven door de lage spaarrente om bijvoorbeeld extra aflossingen te doen op de hypotheek of geld opzij te zetten voor het pensioen”, zegt Kleijwegt.
In onderstaande tool kun je zien wat er in 2022 voor jou verandert op het gebied van financiën:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.