Streetartist deed haar best om arm te blijven, maar werd plotseling cryptomiljonair
Streetartist Judith de Leeuw (26) verkocht vier werken en is in één klap miljonair. Het geld geeft ze aan goede doelen.
Wat is er gebeurd?
,,Ik werd benaderd door een Zwitsers bedrijf, Idoneus, een onlinemarktplaats voor luxe goederen. Ze verkopen echt alles: privé-eilanden, Picasso’s, villa’s, vliegtuigen, noem maar op. Ze wilden vier werken van me kopen, met hun eigen cryptovaluta. Ze betaalden drie miljoen ‘Idon tokens’, omgerekend 2,5 miljoen euro.”
Om wat voor werken gaat het?
,,Een doek van 8 meter hoog, met daarop een klein kind dat haar gezicht in de handen drukt, terwijl ze wordt overspoeld door dollarbriefjes, als aanklacht tegen het kapitalisme. En een ander werk is een voorloper van mijn muurschildering op het Leidseplein, van de Surinaamse danseressen.”
Ik wilde nooit grof geld verdienen, deed zelfs mijn best om arm te blijven
En nu bent u miljonair.
,,Heel vreemd. Ik ben altijd arm geweest, en dat was ook mijn vooruitzicht toen ik kunstenaar werd. Ik wilde nooit grof geld verdienen, deed zelfs mijn best om arm te blijven: geld gaf ik meteen uit aan non-profit projecten.”
Gaat u dat nu weer doen?
,,Een derde gaat naar een Italiaanse organisatie die kinderen helpt die in een moeilijke situatie zitten. Het is heel breed: van ernstig zieke kinderen tot kinderen die, net als ik vroeger, thuis problemen hebben en in jeugdinstellingen verblijven.”
Hoe komt dat geld bij hen?
,,Ik ga van die cryptomunten waarschijnlijk een groot huis en een jacht kopen van Idoneus. Dat kan ik dan vervolgens voor euro’s verkopen.”
En de rest van het geld?
,,Dat ga ik gebruiken om maatschappijkritische, gratis schilderingen te maken. Ik wilde altijd nog een project op de Noordpool doen om aandacht te vragen voor de milieucrisis. Daar is normaal geen budget voor, nu kan ik het zelf financieren. Ik kon ook een villa kopen op een tropisch eiland met 1000 hectare grond, maar daar word ik niet gelukkig van. Ik wil mensen anders laten denken en zo iets bijdragen aan de maatschappij.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Historische stijging van goudwaarde zorgt voor drukte bij de inkoper: ‘Het is nog nooit zo hoog geweest’
Nadat afgelopen week drie Amerikaanse banken omvielen, steeg de prijs van goud per kilo flink. Drukke dagen dus voor de inkopers van edelmetalen. Daphne Roes (37) van Maxgoud ziet niet alleen een stijging in de waarde, maar ook in het aantal klanten. ,,Het aantal klanten is de afgelopen dagen verdriedubbeld.’’Rotterdam -
PREMIUM7
Bloemkool kost bij supers nog geen drie euro, bij de groenteboer ruim vier euro, zo zit dat
Eén bloemkool voor 4,45 euro. ,,Ik krijg er heel veel vragen over in de winkel", zegt groenteboer Jeroen de Feijter van 't Boertje in Terneuzen. En wat hij verdient aan die peperdure bloemkool? Niets. ,,Ik verkoop ze met verlies, maar ik moet wel, om tegen de super op te kunnen.” -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMEnergiebedrijven
Jaarrekeningen onbegrijpelijk, zeggen experts: ‘Die van Eneco dramatisch slecht’
Jaarrekeningen van energiebedrijven zijn onduidelijk en slecht leesbaar, concluderen experts. Het is voor een doorsnee-consument nauwelijks te controleren of de nota klopt en of het prijsplafond wel goed is toegepast. Vooral Eneco maakt er een puzzel van. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUMhoogleraar
Inflatie veroorzaakt nog veel meer schade dan alleen een verlies aan koopkracht
Als het over inflatie gaat, gaat het bijna altijd over verlies aan koopkracht. Maar inflatie veroorzaakt nog veel meer schade, zo waarschuwt hoogleraar economie Wim Boonstra. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Steeds meer Nederlanders kopen crypto’s, maar ermee betalen is ‘hoop gedoe’
Heel Holland handelt in crypto’s , vooral het laatste jaar zijn er honderdduizenden Nederlanders begonnen met investeren in cryptomunten. Echt geld is het nog lang niet, betalen met de computermunten is nog ‘een hoop gedoe’.