Te weinig kennis van geldzaken bij jongeren: ‘Willen beleggen, maar weten niet wat een aandeel is’
Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar hebben vaak niet genoeg kennis van geldzaken om goede keuzes te kunnen maken. Dat concludeert SNS Bank uit een eigen onderzoek onder ruim duizend jonge mensen. Daarom trekt de bank aan de bel. ,,42 procent denkt zelfs dat er opzettelijk moeilijke woorden worden gebruikt.”
,,De impact van taal is groot”, zegt Marieke Tiesinga, adviseur maatschappelijke impact bij SNS. Uit het onderzoek komt naar voren dat één op de vijf jongvolwassenen aangeeft weleens een fout te hebben gemaakt omdat ze een financiële term verkeerd begrepen. Slechts 22 procent begrijpt alles van de brieven die ze van, bijvoorbeeld, de belastingdienst of van hun energieleverancier krijgen. ,,Dat is een duidelijk signaal dat er iets moet gebeuren.”
Vooral hypotheekzaken en beleggen ingewikkeld
Het grootste struikelblok ligt bij vaktermen en onduidelijk lange zinnen. ,,Er is veel onwetendheid over bepaalde woorden”, merkt ook Tom Oude Avenhuis op, die afgelopen week werd uitgeroepen tot CFP Financieel Planner van het Jaar. Hij helpt mensen met hun geldzaken. ,,Vooral als het bijvoorbeeld gaat om hypotheekzaken of beleggen. Ze willen beleggen, maar kunnen niet uitleggen wat een aandeel is. Mensen hebben soms moeite met het onderkennen dat ze iets niet begrijpen. Dan probeer ik door te vragen omdat ze het zelf niet aangeven, zo probeer je ze een beetje te helpen.”
Als je iets niet begrijpt, heeft de ander het niet goed uitgelegd
Tiesinga geeft aan dat, juist nu geldzaken veel in het nieuws komen, het van belang is dat er helder wordt gecommuniceerd. Vanwege de prijsstijgingen is één op de drie jongvolwassenen op zoek naar meer financiële informatie. ,,De helft van de jongvolwassenen is momenteel bezig met besparen”, zegt ze. ,,En één op de zes geeft aan onvoldoende grip te hebben op zijn of haar persoonlijke situatie.” Volgens Oude Avenhuis is daarbij ook een belangrijke rol weggelegd voor scholen. ,,Daar zou je meer moeten leren over hoe je met geld moet omgaan. Laat kinderen en jongeren een simpel budget maken om hun inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Nu moet je het vaak zelf ontdekken, of je moet het van huis uit meekrijgen.”
Annuïteitenhypotheek en inflatie
SNS wil graag verder onderzoek doen naar wat voor woorden jongvolwassenen lastig vinden. Tiesinga: ,,We merken dat al aan termen als ‘annuïteitenhypotheek’ en ‘inflatie’. We moeten proberen om een betere beschrijving daarvan te geven of om een begrippenlijst erbij te plaatsen. Vanaf je achttiende krijg je meer verantwoordelijkheid, dus dan is het belangrijk dat je deze zaken ook begrijpt. Schaam je er vooral niet voor als je iets niet snapt: als je iets niet begrijpt, heeft de ander het niet goed uitgelegd.”
Uit het onderzoek blijkt dat jongvolwassenen vaak het antwoord opzoeken via Google. ,,Let dan wel goed op de bron”, zegt Oude Avenhuis. ,,Er is veel informatie, dus het is ook lastig te filteren. Zeker als mensen ook op sociale media gaan zoeken.” Tiesinga vult aan: ,,Twijfel je, check dan andere bronnen en kijk of ze hetzelfde zeggen. En klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Een onderbuikgevoel is vaak een betrouwbaar signaal.”
Expres moeilijke woorden?
Ook denkt 42 procent van de jongvolwassenen dat er opzettelijk moeilijke woorden door instanties worden gebruikt. ,,Dat kan wellicht te maken hebben met het vertrouwen in zo’n instantie”, denkt Oude Avenhuis. ,,Ik kan me voorstellen dat een toeslagenaffaire niet zal bijdragen aan het vertrouwen in de Belastingdienst. Ik merk het in mijn werk ook: het vertrouwen is laag, terwijl dat lang niet altijd terecht is.”
Daarom is het volgens Oude Avenhuis belangrijk dat bedrijven en instanties laagdrempelig communiceren. ,,Normale-mensentaal. Geen ingewikkelde termen. Maak gebruik van plaatjes en video. Jonge mensen zitten veel op TikTok, YouTube en Instagram, dus maak daar ook gebruik van. Of zet in je brief een QR-code die leidt naar een filmpje met meer uitleg, bijvoorbeeld over wat inkomstenbelasting eigenlijk is en waar je het voor betaalt.”
SNS heeft op de eigen website een meldpunt geopend. Kom je daar iets tegen wat je niet snapt, dan roept de bank op om te mailen naar: ditbegrijpikniet@sns.nl.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken door hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De belangrijkste cijfers van 2022: ‘Klinkt gek, maar veel mensen hebben ruimte over in portemonnee’
Dat 2022 niet in alle opzichten een jaar om in te lijsten is, blijkt ook uit het jaaroverzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). We pikken de belangrijkste cijfers eruit, hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen geeft toelichting. -
KIJK MEE | Experts beantwoorden al jouw energievragen
De energierekening is een onderwerp dat veel mensen blijft bezighouden. Vanmiddag geven experts in een uitzending op deze site antwoord op al jullie energievragen. In dit artikel trappen we alvast af: waar bestaat je energierekening uit? -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUM
December ‘overleven’ zonder geld uit te geven aan eten, het lukte Doete (58): ‘Elke dag warme maaltijd’
Kun je in een grote stad als Utrecht een maand lang overleven zónder geld uit te geven aan eten? Ja, ondervond Doete Regts (58). Ze at heel de maand december in buurthuizen, genoot van kerstdiners en gaf geen euro uit. Regts heeft zelf een uitkering en wil laten zien: wie een maaltijd nodig heeft, kan altijd ergens terecht. -
met video
Wanneer en hoe krijg ik die 190 euro? Dit moet je weten over de energiecompensatie en het prijsplafond
Als tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen krijgen alle huishoudens deze en volgende maand 190 euro energiecompensatie. Daarna geldt er een prijsplafond. Hoe zat het allemaal precies met die maatregelen? Twee experts leggen uit.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
2
Strijd om spaarder barst los: hier wordt de rente van 2 procent maandelijks uitgekeerd
De strijd om de spaarder is in alle hevigheid losgebarsten. Vanaf vandaag is er een vrij opneembare spaarrekening die 2 procent rente biedt.