'Tel al die koffies of broodjes onderweg maar eens bij elkaar op, je zult versteld staan'
Veel financiële beslissingen maak je automatisch, zonder erover na te denken. Ook als het om grote bedragen gaat. Financieel coach Carolien Vos legt bij Intermediair uit waar het vaak misgaat, zodat je dat kunt voorkomen en (veel) geld kunt besparen.
Vaak kiezen we voor de makkelijke weg: na een lange dag werken willen we direct kunnen eten. We hebben weinig inspiratie om nog een hele maaltijd te koken. Laat staan dat we daar de boodschappen voor in huis hebben. Eten bestellen is dan wel zo makkelijk, daar hoeven we alleen maar voor te betalen en de deur voor open te doen.
Nog zoiets: we zijn vaak niet kritisch op prijzen. Want wie heeft er zin om de hele avond uit te pluizen waar het wasmiddel het goedkoopst is? Het is makkelijker om dit te kopen in de winkel waar we de rest van de boodschappen ook halen. Ook al kost het dan misschien meer.
Ze beloven gouden bergen wanneer je het product in je bezit hebt
Geluksgevoel
Winkels en sociale media weten je ervan te overtuigen dat je een bepaald product echt nodig hebt en het dus een nuttige aanschaf is. Ze spelen goed in op emoties en beloven gouden bergen wanneer je het product in je bezit hebt.
Daarnaast is het kopen van iets nieuws snel gebeurd, zeker wanneer je niet goed in je vel zit. Het geeft je direct een fijn gevoel. Dit komt doordat ons lichaam endorfine aanmaakt, een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel. Hierdoor kies je onbewust voor een korte termijnprikkel in plaats van na te denken over de consequenties voor later.
Zoek altijd goed uit wat je echt nodig hebt voordat je een contract afsluit
Angst om mis te grijpen
De verleiding is groot om het meest uitgebreide pakket aan te schaffen voor bijvoorbeeld je telefoonabonnement. De angst om mis te grijpen, speelt hierbij een grote rol. Je reptielenbrein, dat gericht is op overleven en zo veel mogelijk verzamelen, gaat met je aan de haal. Daarom kies je bijvoorbeeld voor all-inclusive, want je denkt dat dan alles veilig is afgedekt. In de praktijk blijkt dat niet alles erbij inzit, maar wordt het bedrag wel automatisch van je rekening afgeschreven. Zoek dus altijd goed uit wat je echt nodig hebt voordat je een contract afsluit.
Tel alles eens op
Een klassieke financiële valkuil: je denkt dat de kleine bedragen niet zo’n grote rol spelen voor je budget. Maar tel al die koffies of broodjes onderweg maar eens bij elkaar op, je zult versteld staan. Herken je bovenstaande valkuilen en verleidingen waardoor je onnodig geld uitgeeft? Het is de moeite waard om erover na te denken. Want als je je daar bewust van bent en er slimmer mee omgaat, zul je geld overhouden voor de dingen die écht belangrijk zijn voor je.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken door hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe duur is jouw vakantie?
Sabine (39) en haar gezin geven 12.000 euro per jaar uit aan vakantie
Vakantie: we kijken er reikhalzend naar uit én geven er graag ons geld aan uit. Maar hoeveel betalen we er eigenlijk voor? Iedere week vragen wij een vakantieganger naar het budget. Deze week: Sabine Samsom (39) geeft met haar gezin 12.000 euro per jaar uit en gaat bijna iedere schoolvakantie weg van huis. -
PREMIUMWaarvan Akte
Zijn plan met de erfenis was perfect, tot zij verliefd werd op een ander
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week verzint een rijke man een plan om zijn zoons te onterven, maar dan gebeurt er dat hij niet aan zag komen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Door deze wijziging van het testament krijgt de echtgenote straks de schrik van haar leven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een man onverwachts zijn testament wijzigen. -
PREMIUM
Hierdoor worden producten in de winkel duurder: 'Spullen bij Action kunnen niet zo goedkoop blijven’
Wordt de Action duurder? Zijn tropische vruchtensappen straks onverkrijgbaar? De prijs van zeecontainers is geëxplodeerd en dat heeft gevolgen voor het winkelaanbod. ,,Uiteindelijk moeten we de hogere transportkosten wel doorberekenen.’’ -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM7
Bloemkool kost bij supers nog geen drie euro, bij de groenteboer ruim vier euro, zo zit dat
Eén bloemkool voor 4,45 euro. ,,Ik krijg er heel veel vragen over in de winkel", zegt groenteboer Jeroen de Feijter van 't Boertje in Terneuzen. En wat hij verdient aan die peperdure bloemkool? Niets. ,,Ik verkoop ze met verlies, maar ik moet wel, om tegen de super op te kunnen.” -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”