Zorgpremies 2023 bekend: forse stijging meest gekozen polissen
Verzekerden met de goedkoopste basispolis, zoals van Anderzorg, Zilveren Kruis, FBTO en De Friesland, zijn volgend jaar zo’n 15 procent meer kwijt aan hun verzekering. Ook de meest gekozen zorgpolissen worden flink duurder. Vooral collectief verzekerden gaan die premiestijging voelen.
Het is nu nog een van de goedkoopste basispolissen: de Ziezo Selectief van Zilveren Kruis. Verzekerden betalen maandelijks 108,25 euro, maar vanaf volgend jaar gaan zij automatisch over naar de Ziezo Basis van 129,95 euro. Dan zijn ze per maand maar liefst 21,70 euro meer kwijt aan hun zorgverzekering, oftewel 260,40 euro extra per jaar, zo blijkt uit berekeningen van Zorgkiezer.
,,We willen online verzekeren zo makkelijk mogelijk houden. Daarmee wordt het polisaanbod overzichtelijker. En komen we tegemoet aan de oproep van de overheid tot minder polissen”, laat de zorgverzekeraar in een reactie weten.
En zo zijn er meer maatschappijen die gesleuteld hebben aan hun meest scherp geprijsde verzekeringen, signaleren de zorgvergelijkers. Anderzorg bijvoorbeeld gaat met 15,50 euro per maand omhoog. De Friesland verhoogt zijn Zelf Bewust Polis met 17,70 euro in de maand naar 130,95 euro in de maand. Een stijging van ruim 15 procent. FBTO verhoogt zijn basispolis met 16 euro naar 126,95; 14 procent meer dan nu.
Kritiek op goedkope basisverzekeringen
De laatste jaren groeit de kritiek op deze goedkope merken. Ze worden ook wel tweelingpolissen genoemd, omdat ze vrijwel identiek zijn aan de 'normale’ basisverzekering van een verzekeraar. Vooral mensen die prijsbewust en gezond zijn hebben een goedkope variant. Het gaat om miljoenen Nederlanders.
Er is ook een hele grote groep Nederlanders die noodgedwongen die goedkope polis neemt
Om het verschil in premie tussen gezonde en oudere of zieke verzekerden te verkleinen, heeft de politiek beslist dat verzekeraars volgend jaar minder geld krijgen voor die goedkopere polissen. ,,Op zich is het een goede ontwikkeling dat gezonde mensen iets meer gaan betalen voor hun zorgverzekering in het kader van solidariteit”, zegt Peter Ruys van Zorgkiezer, maar hij voegt eraan toe: ,,Er is ook een hele grote groep Nederlanders die noodgedwongen de goedkope polis neemt en die zich met de toch al snel stijgende prijzen nu ook nog eens geconfronteerd ziet met deze forse verhoging.”
Meest gekozen basisverzekering gemiddeld 10 euro per maand duurder
Ondanks die forse verhoging zijn de premies nog altijd lager dan die van bekendere merken. De goedkopere komen volgend jaar uit rond de 128 euro per maand, bij de vier grote verzekeraars (die zelf ook goedkopere polissen aanbieden) liggen de maandpremies van de meest gekozen polissen rond de 140 euro. Gemiddeld worden de meest gekozen basisverzekeringen 10 euro per maand duurder, een stijging van zo’n 8 procent ten opzichte van 2022.
Zo stijgt de premie van de meest gekozen polis bij VGZ met 9,30 euro naar 141,95 euro per maand. De premie van Menzis gaat 8 euro omhoog naar 141,25 euro. De grootste zorgverzekeraar Zilveren Kruis (Achmea) verhoogt de maandpremie van zijn meest bekende basisverzekering naar 138,95 euro. Dat is nu nog 131,45 euro. Bij zorgverzekeraar CZ stijgt de zorgpremie met 3,75 euro naar 138,25 euro.
Klik hieronder op het rode vak om alle zorgpremies van 2023 te bekijken.
Premiestijging hoger voor collectief verzekerden
Die beperkte stijging geeft wel een vertekend beeld, zegt zorgexpert Mirjam Prins van Independer. Voor verzekerden die nu een collectieve zorgverzekering hebben - afgesloten bijvoorbeeld via hun werkgever of vereniging - pakt de premiestijging nóg hoger uit.
De collectiviteitskorting op de basisverzekering van 5 procent verdwijnt namelijk per 2023. ,,Daardoor is die groep gemiddeld straks 14 euro per maand meer kwijt aan zijn zorgverzekering”, aldus Prins. Maar liefst 60 procent van de verzekerden heeft zo’n collectiviteitskorting.
Waarom stijgt de zorgpremie?
De belangrijkste oorzaken voor de premiestijgingen zijn de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken, duurdere behandelingen en medicijnen. Ook de inflatie, die zich vertaalt in hogere salarissen, energie- en materiaalkosten, speelt een belangrijke rol.
,,We beseffen heel goed dat dit voor onze verzekerden een lastige boodschap is’’, aldus Menzis-directeur Dirk Jan Sloots. Volgens VGZ-directeur Frank Elion is de stijging niet te vermijden. ,,We begrijpen dat dit een fors bedrag is. Zeker in een tijd waarin het leven al snel veel duurder wordt, is een stijging van de zorgpremie een boodschap die we liever niet zouden brengen.”
Meer zorgtoeslag in 2023
De zorgverzekeraars spreken hun eigen vermogen aan, om zo de stijging van de premies binnen de perken te houden, maar ontkomen er toch niet aan om de verzekering duurder te maken. Positief is wel dat de zorgtoeslag volgend jaar flink stijgt. Voor mensen met een minimuminkomen of bijstandsuitkering gaat het om een verhoging van maximaal 35 euro per maand.
Verzekeraars hadden tot uiterlijk 12 november om hun premie en voorwaarden bekend te maken. Consumenten kunnen hun verzekering tot 31 december opzeggen. Als die opzegging niet op tijd binnen is, kan pas een jaar later weer worden overgestapt.
Als je iets schrapt, probeer het bespaarde geld dan opzij te zetten voor als er iets gebeurt
Veel verzekerden zullen de stijging aangrijpen om zich te oriënteren op een andere zorgverzekering. In een onderzoek dat Independer had laten doen, zegt maar liefst 40 procent van de Nederlanders rond te gaan kijken. Zorgexpert Prins adviseert consumenten om goed te kijken wat wel en niet noodzakelijk of handig is. ,,Als je iets schrapt, probeer het bespaarde geld dan opzij te zetten voor als er iets gebeurt. Vergelijk goed en kies dan bewust.’’
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
In deze sportschool krijg je geld terug als je komt trainen: ‘Hoe vaker je komt, hoe goedkoper het wordt’
Dit jaar je goede voornemen om meer te gaan sporten eíndelijk volhouden? Sportinstructeur Kafel Voorn heeft de oplossing. ,,Voor iedere training die je doet, krijg je bij mij een euro terug.” -
Door stijgende premie stappen fors meer mensen over van zorgverzekering
Het aantal overstappers van zorgverzekering ligt dit jaar fors hoger dan voorgaande jaren. Volgens brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn 1,4 miljoen mensen gewisseld van zorgverzekering. Het gaat om een voorlopig cijfer. -
Betalingsproblemen stapelen zich op: opvallend veel 35-minners zeggen moeilijk rond te komen
Door de gestegen prijzen stapelen de betalingsproblemen bij steeds meer huishoudens zich op. Bijna vier op de tien huishoudens hebben moeite met rondkomen. Dat blijkt uit het rapport Rondkomen en betalingsproblemen 2022 dat het Nibud vandaag presenteert. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
Grote zorgverzekeraars maken flink hogere premies bekend, collectief verzekerden dubbel de klos
Bij de vier grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ, Menzis en VGZ gaat de zorgpremie van de basisverzekering fors omhoog in 2023, tot wel tien euro per maand. Collectief verzekerden zijn dubbel de klos, zo constateert zorgvergelijker Independer. De collectiviteitskorting van 5 procent vervalt volgend jaar. -
Topbestuurders hebben vrijdag minimumloon voor het hele jaar al binnen, zegt FNV
Aanstaande vrijdag hebben de veertien invloedrijkste ceo’s van Nederlandse bedrijven gemiddeld al het inkomen verdiend waar iemand met het minimumloon een heel jaar voor moet werken. Dat meldt vakbond FNV, die deze dag heeft uitgeroepen tot Fat Cat Day.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageergerrit Roes
gerrit Roes
robert helmink