Bas: 'Het hartje klopte niet en dat voelde als een vuistslag in het gezicht’
podcastEen zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
Een aai over je bol of op z’n minst even oogcontact met een arts of verloskundige als je hoort dat het hartje van de baby niet meer klopt - dat zou fijn zijn, zegt Bas. Bij een miskraam verliezen twee mensen hun ongeboren kindje, en ook mannen hebben empathie en aandacht in dat rouwproces nodig.
Bas en zijn vrouw leren elkaar kennen als ze achterin de dertig zijn - er moet dus snel actie komen als ze hun kinderwens willen verwezenlijken. Femke is dan 40 en een bevruchting op natuurlijke wijze blijft uit. Ze gaan aan de slag met IUI - en de derde keer is het raak.
Beluister hier de podcast waarin Bas zijn verhaal vertelt:
Botte arts met slecht nieuws
Bas: ,,Het gevoel van euforie is moeilijk te beschrijven toen we eindelijk die positieve test in handen kregen. Het bewijs is er dat het gaat gebeuren en dat is een supergaaf gevoel” Als ze na vijf weken opgetogen hun eerste echo laten maken, staan ze na vijf minuutjes buiten, vertelt Bas. ,,Een botte arts zei: ‘ik zie niet wat ik had gehoopt’. Oké, dacht ik, wat hoopte je dan, wat zie je dan? Leg uit. Hij hoopte op een hartje, en dat was er dus niet. Hup, die probe ging eruit, succes ermee, en we stonden weer buiten, een beetje verslagen. Wat is er nou net gebeurd, dachten we?”
Femke krijgt een curettage - veel tijd om de miskraam natuurlijk af te wachten is er niet vanwege haar leeftijd en ze willen het meteen weer proberen. ,,Ik was nuchter in die tijd, al is dat misschien niet het goede woord. Mijn gevoel kon ik uitschakelen, dat komt wel een keertje. Nu wil ik er voor haar zijn.”
Weer terug bij af
Ze moeten iets weghalen dat ze helemaal niet willen weghalen, en dat is zwaar. Je wil dat het iets moois wordt, zegt Bas. Het vervolg vindt plaats in België, want in Nederland zijn de opties uitgeput. De Vlaamse arts laat eerst bloed prikken, want Femke zou zomaar spontaan zwanger kunnen zijn - en dat is zo. Het Gentse ziekenhuis feliciteert het stel: ze zijn zwanger. ,,We hebben er een hele berg testen doorheen gejaagd, en ze was inderdaad zwanger!”
De eerste echo is goed, er klopt een hartje. ,,Ik was intens blij. We konden gaan nadenken over de toekomst, over de kinderkamer, we waren in jubelstemming.” Met tien weken komt er weer een echo. ,,Ja hoor, zei de verloskundige, alles is goed. Maar ze corrigeerde zichzelf binnen twee seconden: oh nee, toch niet, ik zie geen hartje kloppen. Dan zak je door de grond. Alsof ik een vuistslag in mijn gezicht kreeg. Het kindje was gestopt met groeien na acht weken. En toen waren we terug bij af.” De curettage die volgt is een heel ander gevoel dan de eerste keer, vindt Bas. ,,We hadden het hartje al horen kloppen, dat maakte het tastbaar. Het was een klotegevoel.”
Een botte arts zei: ‘ik zie niet wat ik had gehoopt’. Oké, dacht ik, wat hoopte je dan, wat zie je dan?
In het hele traject gaat alle aandacht opnieuw naar de vrouw, merkt Bas, en hij wil dat ook uitspreken. Bas merkt herkenning bij andere mannen - eigenlijk vraagt niemand hoe het met de man gaat. Logisch, zij ondergaat alles. ,,Maar ik zag mijn vrouw kwetsbaar zijn en dan is het fijn als de professional jou ook ziet en even aankijkt.”
Al zet je je gevoel als man aan de kant, de impact is enorm. ,,Ik wilde die pijn overnemen, curetteer mij maar, laat mij maar lijden. En dat kan niet. Dat maakt machteloos en dat is een heftig stuk. Daar moet je maar mee om zien te gaan.” Bas heeft behoefte aan contact met andere mannen - aan bevestiging, om zijn verhaal te delen. Met zijn website De Vergeten Vaders creëert Bas zelf dat platform. De dynamiek die er in de besloten Facebookgroep en het forum ontstaan is mooi: er is steun, er zijn warme reacties en mannen kunnen er hun verhaal kwijt. En de kinderwens van Bas en Femke, die heeft nog een open einde - ze zitten inmiddels in het traject van eiceldonatie. Er is nog hoop, en dat geeft lucht.
Hoe een curettage verloopt? Dat legt het medische expertteam van Ouders van Nu uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
‘Ik bezocht eerst een ashram en wilde holistisch verwekken en baren, maar eindigde met ruggenprik’
Tot haar 29ste jaar voelt ondernemer Jeanet Wolf (32) dat ze geen kinderen wil, maar tijdens een reis door Bali met haar liefde John verandert dit. Met een holistische kijk op verwekking, zwangerschap en bevalling heeft ze de wens om thuis te bevallen, zonder pijnmedicatie. De realiteit is anders: door complicaties bevalt ze in het ziekenhuis en krijgt ze alles wat ze niet wilde, inclusief een ruggenprik. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
vraag de vroedvrouw
Verloskundige: ‘Dikke vrouwen zijn net zo capabel om hun kind te dragen en te baren’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (31) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: Ik ben dik en zwanger. Wat staat mij te wachten? -
Onderzoek: stress tijdens hele zwangerschap staat natuurlijke bevalling in de weg
Vrouwen die tijdens de zwangerschap heel veel stress ervaren, hebben aanzienlijk minder kans op een natuurlijke bevalling. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg onder ruim 2000 vrouwen tijdens de zwangerschap. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
PREMIUM5
Kim werd weggestuurd uit het ziekenhuis terwijl haar vliezen al gebroken waren
Wat had ze zich verheugd op die roze wolk. Maar voor Kim van Dijk (37) uit Vlaardingen kreeg het begin van haar kraamperiode een bizarre wending. Want juist toen ze op het punt van bevallen stond, stuurde het ziekenhuis haar weg. ,,M’n vliezen waren al gebroken! Het is echt bizar wat er gebeurd is.’’ -
vraag de vroedvrouw
Vanaf volgend jaar krijgen pasgeboren baby's geen druppeltjes maar injectie vitamine K: hoe zit dat?
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (30) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: Baby’s krijgen in de loop van 2022 vlak na hun geboorte een injectie met vitamine K aangeboden in plaats van druppeltjes. Wat moet ik daarmee als ouder? -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.