Ciska (39) geeft al acht jaar borstvoeding: ‘Kinderen geven zelf aan wanneer ze niet meer willen’
Thuis bevallen, jarenlang borstvoeding geven, buiten slapen, samen de natuur in trekken, bij hun kind blijven als het niet goed kan slapen: Ciska (39) en Mike (37) kiezen voor ‘de natuurlijke weg’. ,,Op een verkoudheid na zijn onze kinderen nog nooit echt ziek geweest.”
Het gezin
• Mike Verhaeghe (37, hersteller elektronica)
• Ciska Tinel (39, administratief medewerker)
• Victor (8, houdt van programmeren, paardrijden, podiumkunsten en het kinderkoor)
• Catharina (6, doet aan turnen en paardrijden)
• Julia (3, heeft als hobby turnen)
Ciska: ,,Om langdurig borstvoeding te kunnen geven, heb je een ploeg nodig die je steunt en aanmoedigt om verder te doen als het even moeilijk gaat. En die heb ik: Mike en mijn moeder staan als een blok achter mij waardoor ik het intussen al acht jaar kan doen. Victor en Catharina kregen moedermelk tot aan de volgende zwangerschap en Julia voed ik na drie jaar nog steeds elke ochtend en avond. Ik ga door tot ze zelf aangeeft dat het genoeg is, dat hebben mijn andere kinderen ook gedaan.”
Tijdens die voedingsmomenten kom ik helemaal tot rust
Wat is je motivatie om dit te doen?
Ciska: ,,Wij kiezen zo veel mogelijk voor de natuurlijke weg. Mijn moeder gaf mij en mijn drie zussen ook borstvoeding zo lang het ging en toen ik tien was, zag ik mijn jongste zus thuis geboren worden. Ik ben zelf ook thuis in ons bad bevallen van Julia, en dat was de mooiste bevalling van de drie. Langdurige borstvoeding heeft veel voordelen. Ik loop mezelf constant voorbij, maar tijdens die voedingsmomenten kom ik helemaal tot rust. Het versterkt de band die ik heb met mijn kinderen en verbetert hun immuniteit. Op een verkoudheid na zijn onze kinderen nog nooit echt ziek geweest.”
Mike: ,,Nog een voordeel is dat Julia hierdoor gemakkelijk inslaapt. Daar zijn we blij om, want slapen is hier een moeilijk thema.”
Moedermelk is moedermelk, zou je zeggen. Maar nee: het verandert steeds van samenstelling. Lees alles over de soorten moedermelk op Ouders van Nu.
Toen Catharina nog een baby was, legden we haar overdag buiten te slapen. Anders lukte het niet
Hoezo?
Mike: ,,Als Victor niet wil slapen, doet hij het niet, zelfs niet wanneer hij doodmoe is. Gemiddeld duurt het een uur voordat hij indommelt. Angst voor monsters onder het bed en vreemde geluiden liggen aan de basis, maar in zijn bed geeft hij ook zijn emoties een plekjeen zet hij de gebeurtenissen van overdag op een rijtje.”
Ciska: ,,Toen hij een maand of acht was, lieten we hem eens huilen. Een nachtmerrie! Niet alleen Victor was overstuur, ikzelf ook. Sindsdien besloten we bij hem te liggen tot hij sliep. Sinds vorig jaar hoeft dat niet meer, al vraagt hij wel nog om in de buurt te blijven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gynaecoloog: ‘Vrouwen hebben te rooskleurig beeld van slagingskansen ivf-behandeling’
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland voor het eerst zwanger worden, stijgt al sinds de jaren 70. Ze stellen hun kinderwens uit omdat ze er nog niet klaar voor zijn, of eerst andere dingen willen doen. Maar hun vruchtbaarheid groeit niet mee; vrouwen zijn nog net zo lang, of kort het is maar net hoe je het bekijkt, vruchtbaar als 1000 jaar geleden. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMmet video24
Chris werd opgegeven in Nederland, maar overleefde in Duitsland: ‘Alsof er hier niet genoeg voor hem gevochten is’
Angelique Sas uit Apeldoorn staat voor een onmogelijke keuze als haar man Chris Tolsma doodziek wordt van corona. Drie Nederlandse ziekenhuizen geven hem op. Een Duits ziekenhuis wil wel doorbehandelen, maar het transport kan zijn dood betekenen. Over haar besluit en de gevolgen schreef ze een boek. ,,Het is geen aanklacht, wel een oproep.’’ -
Waarom eten we bij een geboorte eigenlijk beschuit met muisjes?
Gefeliciteerd, de baby is geboren! Door corona is kraambezoek nogal ingewikkeld, maar normaal gesproken staan er al snel familie, vrienden, buren en kennissen op de stoep. Volgens oud-Nederlands gebruik krijgen gasten beschuit met roze of blauwe muisjes. Waarom is dat eigenlijk en waar komt die traditie vandaan? -
PREMIUM
Hoe kies je jouw droomopleiding? ‘Kies iets waar je ogen van gaan glinsteren’
Spannende tijden voor de eindexamenscholieren. Hoe kies je jouw ‘droomopleiding’ uit al die vervolgstudies? Studiekeuzeadviseur en loopbaancoach Heidi Rooijakkers van Studiekeuze Bootcamp biedt hulp.
-
PREMIUM
Vincent was opgelucht toen hij de leeftijd van zijn vader (47) bereikte, een jaar later overleed hij
Vliegtuig- en muziekliefhebber Vincent had een fijne baan bij de NS en genoot volop van kersvers vaderschap, toen plots zijn hart stopte met kloppen. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.