'Wij zijn zwanger!' Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
'Wij zijn zwanger!' Foto ter illustratie. © Getty Images

Dalend testosteron, emotioneler en een dadbod: zo zwangeren vaders een beetje mee

Sommige stellen hoor je zeggen: ,,Wij zijn zwanger.” Zo gek is dat niet, want ook mannen worden lichamelijk beïnvloed door de zwangerschap van hun vrouw.  Onderzoekers An-Sofie Van Parys en Vickà Versele onderzochten wat het effect van een zwangerschap is op toekomstige vaders hun gewicht, emoties, hormonen en seksleven. ,,De testosterondaling maakt vaders alerter op babygehuil.”

 1. De eindstreep van de Pabo komt in zicht voor Marieke, en daarna wil ze één ding: terug naar de comfortzone
  PREMIUM
  MARIEKE DOET PABO

  De eindstreep van de Pabo komt in zicht voor Marieke, en daarna wil ze één ding: terug naar de comfortzo­ne

  ,,Lieve Marieke, de eindstreep komt al in zicht.’’ Het stond er toch echt. Op een kaartje, dat mijn überattente studiecoach op mijn tafel had gelegd op mijn andere ‘eerste’ schooldag van het jaar. Na een heerlijke lange zomervakantie, waarin de studieboeken echt even achterin de kast waren blijven liggen, mocht ik afgelopen vrijdag zelf weer in de schoolbanken aanschuiven voor het allerlaatste semester van mijn deeltijdstudie aan de Pabo.
 2. In de vriezer van UMC Utrecht liggen 3728 ingevroren eitjes van 200 vrouwen: ‘Ze voelen de biologische klok’
  PREMIUM

  In de vriezer van UMC Utrecht liggen 3728 ingevroren eitjes van 200 vrouwen: ‘Ze voelen de biologi­sche klok’

  Carrière maken, het ontbreken van een partner en de tikkende biologische klok. Het aantal jonge vrouwen dat hun eitjes wil invriezen is zó groot dat het UMC Utrecht de vraag niet aankan. Als het ziekenhuis de behandelstop eind dit jaar opheft, wordt wederom ‘een tsunami aan aanmeldingen’ verwacht. De behandeling is vooral populair bij hoogopgeleide, single dertigers uit de Randstad.