Het kostte vier jaar om baby te krijgen: ‘Ineens ben ik niet meer Anouk met het fertiliteitsprobleem’
Het is de laatste dag van de Europese Week van de Vruchtbaarheid, een week waarin stellen met een kinderwens in de schijnwerpers staan. Anouk (24) en Jelle (37) Foppema uit het Friese Echtenerbrug raakten jarenlang niet zwanger. Talloze IUI-, ivf- en icsi-behandelingen in Nederland en Duitsland later zijn ze nu na vier jaar eindelijk vader en moeder.
Dochter Hailey is een maand oud en psychologiestudent Anouk kan het nog steeds niet geloven: ,,Jarenlang draait je leven om één ding: zwanger worden. Nu dat is gelukt en ons kindje is geboren, voelt het alsof ik een andere identiteit heb: ineens ben ik Anouk zonder fertiliteitsprobleem, wie was dat ook alweer?”
Ze was pas 19 toen ze een relatie kreeg met haar man, die dertien jaar ouder is: ,,Na drie maanden besloten we ervoor te gaan: we wilden een kind. Ik had een regelmatige cyclus en nooit nagedacht over vruchtbaarheidsproblemen. Toen we na een paar maanden niet zwanger waren, ging ik ovulatietesten doen en erover lezen. Ik vroeg me af: waarom lukte dit ons niet?”
Onderzoek in ziekenhuis
Seks wordt al snel een moetje: ,,Ik hield bij wanneer we de meeste kans maakten, maar soms hadden we helemaal geen zin. Als ik wel zin had dacht ik: het is eigenlijk beter om het op een ander moment te doen.” Na anderhalf jaar stapt het stel naar de huisarts, die ze doorverwijst naar het ziekenhuis voor onderzoek.
Uit de onderzoeken komt niets verontrustends. Anouk heeft een eisprong, maakt genoeg hormonen aan, haar eileiders worden goedgekeurd en ook Jelles zaad is van goede kwaliteit. ,,De artsen zeiden dat we 60 procent kans hadden om natuurlijk zwanger te worden, dus werden we voor een jaar naar huis gestuurd.”
Het is heftig: je sluit het hoofdstuk ouders worden op de natuurlijke manier definitief af
Eindelijk hulp
Mentaal wordt het steeds zwaarder: ,, Je bent nergens anders meer mee bezig. Het is als een zorgvuldig opgebouwd Lego-bouwwerk dat in elkaar stort, iedere maand weer. Het voelde als falen: de essentie van vrouw zijn is om kindjes te krijgen, ik vond het verschrikkelijk dat mijn lichaam dat niet kon.”
Als ze na een jaar niet zwanger zijn, mogen ze terugkomen in het ziekenhuis: ,,We mochten starten met IUI.” Hierbij worden zaadcellen met een slangetje in de baarmoederholte gebracht: ,,Het is heftig: je sluit het hoofdstuk ouders worden op de natuurlijke manier definitief af, tegelijkertijd was het ook fijn om eindelijk hulp te krijgen.”
Het was zo intens; het was mijn leven, dag en nacht. Nu is Hailey ons leven
Zes mislukte IUI-pogingen
Ze krijgen zes IUI-pogingen vergoed. Door middel van hormoonstimulatie proberen ze haar eitjes te laten groeien. Poging na poging mislukt. Na zes mislukte pogingen besluiten Anouk en Jelle naar Duitsland te gaan voor ivf-behandelingen: ,,Ze zijn daar verder met onderzoek en in Düsseldorf konden we meteen terecht. We reden zes uur heen en weer en moesten per poging 1000 euro bijbetalen, maar we hadden alles over voor ons doel: zwanger worden.”
Als je begint met zwanger worden, dan is het een onderdeel van je leven, maar na drie jaar draait je hele leven om niets anders meer, vertelt Anouk: ,,Werk, studie, familie; alles verdwijnt naar de achtergrond. Daarmee verlies je ook een beetje je spontane zelf. Je ziet iedereen om je heen zwanger worden; je wil blij zijn voor familie en vrienden, maar het is lastig om je eigen verdriet aan de kant te zetten.”
Wensouders ervaren vruchtbaarheidstrajecten als zwaar, maar wel minder zwaar dan vijf jaar geleden. Mogelijke oorzaak: ze praten er meer over. Dat blijkt uit onderzoek van Freya en Ouders van Nu in het kader van de Week van de Vruchtbaarheid. Lees de resultaten hier.
Slechte eicelkwaliteit
Anouk spuit wekenlang hormonen en ondergaat onder narcose een punctie. Het resultaat is teleurstellend: ,,Van de negentien eicelblaasjes waren er tien leeg. De volgende dag werden we gebeld met slecht nieuws: er was geen enkele bevruchting ontstaan, de eicellen vielen stuk voor stuk uit elkaar. De kwaliteit van mijn eicellen was zo slecht dat er nooit een bevruchting zou kunnen plaatsvinden.”
Alsof ze drieënhalf jaar voor spek en bonen probeerden zwanger te raken, zo omschrijft Jelle het gevoel. Maar al snel voelen ze ook opluchting: na jaren van onwetendheid weten ze eindelijk wat er aan de hand is. De enige kans op een biologisch kindje is icsi. Bij deze behandeling worden een vooraf gescreende eicel en een zaadcel samengebracht.
‘Je bent niet stuk’, zei Jelle huilend tegen me toen ik hem de positieve test liet zien
Zwanger via icsi
Anouk krijgt stimulatiehormonen om haar eicelkwaliteit te verbeteren: ,,Het lukte de artsen een aantal goede eicellen te selecteren.” Uiteindelijk ontstaan er vier embryo’s en na terugplaatsing van de tweede embryo is het raak: Anouk is zwanger. ,,Het was onwerkelijk en gek. We hadden er zo lang naar uitgekeken dat je niet kan geloven dat het is gelukt. ‘Je bent niet stuk’, zei Jelle huilend tegen me toen ik hem de positieve test liet zien.”
Het vertrouwen in haar lichaam is door de vele behandelingen gedaald naar een nulpunt. ,,Ik heb wel dertig testen gedaan om te checken of ik zwanger bleef. Pas na twintig weken kon ik ontspannen, maar ik wilde elke week een echo. In zo’n zwangerschap voel je de littekens van het traject waar je jaren in hebt gezeten: je hebt er vier jaar over gedaan, het heeft je duizenden euro’s gekost en het is je zo dierbaar, maar er kan nog van alles fout gaan.”
Rouw na fertiliteitstraject
Met trots kijkt ze nu naar de littekens op haar buik; het bewijs dat ze haar dochter Hailey heeft gedragen. Haar relatie met haar lichaam is veranderd: ,,Ik dacht dat ik het niet kon, zwanger zijn. Ik weet nu dat ik het wel kan, maar dat we hulp nodig hebben bij de bevruchting.”
Het loslaten van het jarenlange traject is soms lastig: ,,Het is een boek dat je dichtslaat, en het voelt als rouw dat het voorbij is. Het was zo intens; het was mijn leven, dag en nacht. Nu is Hailey ons leven en staan we er elke dag bij stil hoe niet vanzelfsprekend het is dat we ouders mochten worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Voor het eerst in haar leven trekt Marieke haar mooiste jurk en netste schoenen (uit vrije wil) aan met Kerst
Vandaag een jaar geleden was de school in duisternis gehuld. Geen kerstlampje dat brandde in de vensterbank. Een week eerder dan gepland was het kerstvakantie vanwege Corona. De weken ervoor was de klas vaak maar half gevuld vanwege quarantaines. Hoofden zaten vol zorgen. Het kerstgevoel was ver te zoeken. -
Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag het afgelopen jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deze week. Protect your daughters. Educate your sons, zingt het rond op social media, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten. -
PREMIUM
Pestkoppen die kinderen in elkaar slaan: deze sportschoolhouder is er klaar mee en komt in actie
Bijna 240.000 Nederlanders zijn afgelopen jaar gepest, blijkt uit cijfers van het CBS. En dat begint vaak al heel vroeg, op de basisschool. Sportschoolhouder Francois van Helden uit Amersfoort wil daar iets aan doen. Daarom gebruikt hij zijn passie voor Krav maga om kinderen te wapenen. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUM
Wat kun je doen om je kind niet uit het oog te verliezen in het ov? ‘Ons advies: pak je kind altijd bij de hand’
Het hachelijke avontuur van de oma die haar 3-jarige kleinkind onlangs met de metro zag wegrijden in Rotterdam, maakt veel los. Het roept bij duizenden mensen herkenning op, maar ook de vraag: hoe vaak gebeurt zoiets, en nog veel belangrijker: wat doe je in zo’n situatie? -
Daddy Issues
Ongepland vader: 'Wéér zo’n domme twintiger die een meisje heeft bezwangerd, zie je ze denken’
In de serie Daddy Issues leggen we het moderne vaderschap onder de loep. Hoe gelijkwaardig zijn beide ouders in onze moederschapscultuur? Deze week vertellen vaders Bert en Lars hoe zij ongepland vader werden.