Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals
Na de Boos-aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij talentenjacht The Voice zong het eensgezind rond op sociale media: Protect your daughters. Educate your sons. Daar ligt een schone taak voor ouders, verzorgers en docenten, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten.
1. Informeer jezelf
Gebrek aan kennis en vaardigheden is een risicofactor voor grensoverschrijdend gedrag, stelt Bryan van Dansik. ,,Daarom is ‘educaten’, dus voorlichting, absoluut onderdeel van de oplossing.” Maar voor we onze kinderen kunnen voorlichten, is het belangrijk om eerst jezelf goed te informeren. ,,De ouders van nu zijn opgegroeid in een ander tijdsbeeld. Eerst moeten zij zelf beschikken over goede basiskennis over genderongelijkheid en stereotypen. Alleen vanuit die kennis kun je anderen helpen om ongewenste patronen te doorbreken.”
2. Houd het gesprek over seks positief
Voorlichting draait nog te veel om oppassen met seks, in plaats van plezier, legt Willy van Berlo uit. ,,Ga niet alleen waarschuwen over wat er mis kan gaan. Houd het gesprek positief en leg uit wat de voorwaarden voor ‘leuke seks’ zijn.” Daarbij is consent een belangrijk begrip om uit te leggen. ,,Benadruk dat seks niet ingewikkeld is: seks is oké, zolang iedereen het leuk heeft en instemt.”
Te lang heeft de nadruk op de weerbaarheid van meisjes gelegen. Maar het zijn meestal jongens en mannen die over de grenzen gaan
3. Goed voorbeeld doet goed volgen
,,Wees je bewust van de uitspraken die je doet als ouder”, raadt Van Dansik aan. ,,Als jij je kind aanmoedigt om tijdens het uitgaan ‘een lekkere meid te scoren’, geef je de boodschap dat het oké is om vrouwen te veroveren en te seksualiseren.” Een ander voorbeeld: ,,Dwing je kind ook niet om die ene oom toch een kus te geven als je merkt dat een kind dat niet wil. Zo laat je zien dat een kind zijn eigen grenzen mag respecteren.”
4. Doorbreek schadelijke stereotypen
We moeten echt iets doen aan schadelijke stereotypen, stelt Van Berlo. ,,Die spelen namelijk een grote rol in seksueel grensoverschrijdend gedrag.” Ze ziet hier ook een mooie rol voor vaders weggelegd. ,,Voer het gesprek over mannelijkheid en de dubbele moraal omtrent seks: ‘Jongens zijn stoer en meisjes zijn een hoer als ze seks hebben’. Dat klopt natuurlijk niet.”
Heb jij je kind de onderbroekregel al geleerd?
Als ouder kun je helpen seksueel misbruik te voorkomen. De onderbroekregel is daarbij een veilig en bruikbaar hulpmiddel. Lees over deze regel op Ouders van Nu.
5. Ontwikkel inlevingsvermogen
Inlevingsvermogen helpt om andermans grenzen te signaleren en te accepteren. Dat kan bijdragen aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag, stelt Van Dansik. ,,Bespreek als ouder hoe je grenzen van een ander kan herkennen en wat je kan doen als iemand bijvoorbeeld lachend nee zegt”, adviseert Van Dansik. ,,Vraag je kind wat voor gevoel die afwijzing geeft, en hoe je daar gepast op kunt reageren. Dring je aan, of neem je de ander serieus en respecteer je de grenzen?”
6. Grijp The Voice aan
Hoe wrang het The Voice-schandaal ook is, het is óók een mooie aanleiding om het gesprek met kinderen te openen. ,,Ik zou ouders absoluut aanraden om de actualiteit aan te grijpen voor voorlichting”, adviseert Van Berlo. ,,Kinderen krijgen het verhaal hoe dan ook mee, dus het is een mooi aanknopingspunt voor een gesprek.”
7. Heb geduld, maar begin vandaag
Een cultuurverandering is noodzakelijk om de patronen van grensoverschrijdend seksueel gedrag te doorbreken. ,,Daarbij wil ik benadrukken dat we een lange adem nodig hebben voor een cultuurverandering, dat is niet morgen geregeld”, weet Van Berlo. Maar laat je vooral niet ontmoedigen. ,,Het goede nieuws is dat ouders, verzorgers en docenten vandaag al aan de slag kunnen.”
8. Jong geleerd is oud gedaan
Wanneer begin je een gesprek over seksualiteit? Veel ouders associëren seksuele voorlichting met de puberteit, maar zowel Van Dansik als Van Berlo zijn het erover eens dat het al veel eerder begint. Van Berlo: ,,Je gaat met een kind van zes natuurlijk niet expliciet over seks praten, maar je kunt het wel hebben over hoe je met elkaar omgaat en dat jouw lichaam van jou is. Hoe eerder je begint, hoe beter en hoe makkelijker.”
9. Richt je op jongens en meisjes, met oog voor de achterstand
Hoe treffend de ‘educate your sons’-quote ook is, we moeten alle kinderen includeren in seksuele opvoeding. ,,Ik geloof meer in: educate yourself, your children and others”, aldus Van Dansik. Tegelijkertijd moeten we ons wel bewust zijn van de realiteit, benadrukt Van Berlo: ,,Te lang heeft de nadruk op de weerbaarheid van meisjes gelegen. Maar het zijn meestal jongens en mannen die over de grenzen gaan. Daar moet het vooral ook over gaan. Bijvoorbeeld over stereotypen, macht en groepsdruk. Denk ook aan het zeer beperkte, vaak verkeerde stereotype beeld dat ze van seks krijgen in porno.”
10. Durf over de drempel
Niet alle ouders vinden het gemakkelijk om het gesprek over seksualiteit aan te gaan. ,,Dan gaat er bij mij een alarmbel af”, aldus Van Dansik. ,,Dan moet je het gesprek júíst voeren om een mogelijk taboe op seksualiteit te doorbreken. Alleen door het gesprek aan te gaan kun je jongeren voorlichten en helpen kritisch na te denken over seks en relaties.”
11. Leer kinderen elkaar aan te spreken
Hier zijn Van Dansik en Van Berlo het unaniem over eens: normaliseer het aanspreken van elkaar op seksueel wangedrag. ,,Geef kinderen mee dat het oké is om elkaar te corrigeren”, legt Van Berlo uit. ,,Uit onderzoek blijkt dat de meeste jongeren heel goed weten wat de normen zijn, maar denken dat anderen dat niet weten. Daarom zijn ze huiverig om elkaar aan te spreken. Maar juist daar moet een omslagpunt komen. Het moet straks raar zijn om elkaar níét aan te spreken op zulk gedrag. Die boodschap kun je al vroeg meegeven.”
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
vraag de vroedvrouw
Verloskundige: ‘Weten vrouwen waar ze voor kiezen met een inleiding?’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (31) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: wanneer en waarom wordt geadviseerd de bevalling in te leiden en wat is daar de impact van? -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
MOEDERMISÈRE
Slecht zicht? Ook je ogen moeten ‘ontzwangeren’
Er zijn van die verwachtingen over het moederschap die niet bepaald uitkomen als het eenmaal zo ver is. Soms sta je zelfs compleet versteld van wat er met jou als mens, met je lijf of in je omgeving gebeurt. Iedere week lees je in deze rubriek wat niemand je vooraf vertelde over moeder zijn, maar wat je graag had willen weten. Dit keer: oogklachten. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUM13
Dochter van Sanne werd door leidsters kinderopvang achtergelaten op schoolplein: ‘Was de druppel’
Ouders die op het allerlaatste moment een telefoontje krijgen dat hun kind niet naar de buitenschoolse opvang kan, kinderen die op het schoolplein staan te wachten en dan pas horen dat ze niet mee mogen, vanwege personeelstekort. Het is een greep uit de waslijst redenen waarom ouders hun kinderen van een bso in Utrecht halen. ,,Het is ellende.” -
1
De nieuwste Barbies hebben gehoorapparaat, een prothese en zijn kleiner of dikker
Barbie is slank, blond en onmenselijk perfect. De mannelijke variant Ken, idem. Speelgoedbedrijf Mattel bracht daar de afgelopen jaren verandering in en de Barbiepop werd realistischer, inclusiever en diverser. Ook in de nieuwe collectie, die volgende maand wordt gelanceerd, staan die drie kernwoorden centraal. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?