Kersttradities in je gezin: waarom ze kinderen veiligheid en geborgenheid geven
De decembermaand barst van de rituelen en tradities. Momenten die we volgens deze deskundigen wel wat bewuster mogen koesteren. ,,Ze maken zichtbaar wat je met elkaar belangrijk vindt, iets wat de veiligheid en geborgenheid in gezinnen versterkt.”
Lang en uitgebreid ontbijten op zaterdagochtend. Je mooi aankleden voor het jaarlijkse kerstdiner bij opa en oma. Het kerststalletje dat onder de boom hoort te staan. Het leven zit vol tradities. En dat is niet voor niets, weet socioloog Wim Dekker.
,,Tradities, rituelen en gewoonten maken het leven voorspelbaar voor zowel kinderen als volwassenen, legt Dekker uit. ,,Vaste patronen in de tijd en in de manier waarop je als gezin met elkaar leeft, vergroten het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Tenminste, als de traditie door alle gezinsleden als prettig wordt ervaren. Veiligheid kan namelijk ook omslaan in het gevoel opgesloten te zitten, iets waar met name pubers om bekend staan. Dan wordt het misschien tijd tradities (een poosje) te stoppen of te veranderen.”
Wij eten elke vrijdag voor de televisie, genieten elke zaterdag van zelfgemaakte pizza en in december hebben we altijd een adventskalender
Wij-gevoel als gezin
Liever pleit Dekker voor het tegenovergestelde: meer tradities in het gezin. ,,Ik zie om mij heen, en in ons eigen gezin met al wat oudere kinderen, dat onder meer sociale media ervoor hebben gezorgd dat we minder gezamenlijk hebben. Vroeger dronk ik met mijn vader en moeder een kop koffie rond het Achtuurjournaal en vlak voor bedtijd nog een glas fris. Momenten waarop we de dag evalueerden, het ‘dit is typisch vul je achternaam maar in-gevoel’ versterkten. Momenten die ik soms mis in mijn eigen gezin, juist omdat we door die telefoon allemaal ons eigen ding doen. Dat is niet per se verkeerd, als er maar genoeg andere momenten zijn waarop het wij-gevoel wél plek heeft. Zoals de zaterdagochtend waarop wij als gezin bewust uitgebreid met elkaar ontbijten.”
Spotify-lijstje met kerstliedjes
Theoloog Janneke Burger houdt van tradities. Net als Dekker denkt ze dat ons huidige gezinsleven er steeds meer om vraagt. ,,Omdat je anders alleen maar doorrent. Ik ben best een chaotisch mens, maar omdat ik niet wil dat ons gezinsleven vervliegt, heb ik markeringspunten nodig. Momenten op de dag, in de week, in het jaar dat we de dingen die we als gezin belangrijk vinden, benadrukken.”
Tradities en rituelen benadrukken voorspelbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid waardoor elk gezinslid ervaart: dit is waar ik thuis ben
,,Wij eten bijvoorbeeld elke vrijdag voor de televisie omdat we van gezelligheid houden, genieten elke zaterdag van pizza, gemaakt door mijn partner, en in december hebben we altijd een adventskalender – dit jaar in de vorm van een Spotify-lijst met daarop 24 kerstliederen - om naar het feest van de geboorte van Jezus toe te leven. Het kerststalletje had ik vanwege de leeftijd van onze kinderen dit jaar in de doos laten zitten, iets wat niet gewaardeerd werd.”
Ze grinnikt: ,,Ik zie dat de poppetjes nog elke keer anders staan, en dat terwijl ze de kleuterleeftijd al lang ontgroeid zijn. Juist het feit dat tradities telkens herhaald worden, brengt gezamenlijkheid, en omdát het zich herhaalt, is het makkelijker vol te houden.”
Samen de kerstboom optuigen is voor veel kinderen het leukste wat er is. Maar de kerstboom veilig laten staan? Bekijk op Ouders van Nu de door kinderen verwoeste kerstbomen.
Heilige momenten voor kwetsbare mensen
Volgens Burger beginnen tradities met gezamenlijke waarden; de dingen die je als gezin belangrijk vindt. ,,Ik noem het graag ‘heilige momenten’ waarop dat wat je koestert in het leven zichtbaar wordt.” Momenten waarop je volgens Dekker vaak heel erg aan het opvoeden bent, ‘want je leert je kinderen juist dan naar elkaar te luisteren, maakt zichtbaar dat je van elkaar houdt, of dat je geloof voor jullie belangrijk is.”
Ook veiligheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke opvoedwaarden die juist tradities in zich hebben. ,,Denk maar aan het elke avond op dezelfde manier naar bed brengen van je kind. Uiteindelijk zijn we allemaal kwetsbare mensen in een wereld die voor veel mensen onveilig voelt. Tradities en rituelen geven houvast omdat ze voorspelbaar zijn, veiligheid en betrouwbaarheid benadrukken, waardoor elk gezinslid ervaart: hier hoor ik erbij. Dit is waar ik thuis ben.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koningsdag
Games zijn (soms) veel waard, wees geen keiharde onderhandelaar en meer vrijmarkttips
Woningsdagen: daar doen we niet meer aan. Corona hebben we uitgezwaaid en dit jaar kunnen we op Koningsdag feesten, koekhappen, de vrijmarkt op, polonaise dansen op straat en voor zachte prijsjes heel veel spullen kopen. Gaat jouw kind met zijn spaarpotje de vrijmarkt op om speelgoed te zoeken? Let dan hier op. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Stefan en Vivian vonden elkaar nadat hun kinderen werden vermoord door hun exen
Op tweede kerstdag 2018 wurgde de ex van Stefan Coemans hun zesjarig zoontje Ryan. Vijf maanden eerder gooide de ex van Vivian Arets hun acht weken oude baby Daan zo hard in een autostoel dat het jongetje stierf. De Vlaamse Stefan en Vivian bleven gebroken achter, maar de rouw om hun kinderen bracht hen bij elkaar. ,,Uit ons grootste verdriet is de mooiste liefde ontstaan. Dit is het mooiste wat onze kinderen ons hadden kunnen nalaten.” -
PREMIUMmoederdag
‘Ik was moeder, juf, werknemer en butler, tot mijn moeder te hulp schoot: dank je mama’
Wat betekende je moeder voor je in die twee lange coronajaren? Op die vraag kregen we een lading reacties. Speciaal voor Moederdag een selectie. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
PREMIUM
Mariëls adoptie was geen succes: ‘Ik pakte mijn rugzak om terug naar India te gaan’
‘Je bent geen waar voor je geld’. Mariël Vos (39) wordt door laagbegaafde ouders geadopteerd als ze vier maanden is. Opvoeden kunnen ze niet aan. Later wordt ze liefdevol opgevangen in een pleeggezin, maar het duurde lang voor ze haar moeilijke beginjaren te boven was. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Eicellen invriezen neemt vlucht: zo zetten vrouwen de biologische klok tussen mannen en vrouwen gelijk
Je eicellen invriezen om je kinderwens uit te stellen is populairder dan ooit. Steeds meer vrouwen tussen de 30 en 40 jaar stoppen hun eitjes in de vriezer, als ‘verzekering’ voor de toekomst. Gynaecoloog in opleiding Eva Balkenende onderzocht dit fenomeen en ontdekte dat de meeste vrouwen die hun eicellen laten invriezen ze nog niet hebben opgehaald: vrouwen proberen eerst op natuurlijke wijze zwanger te worden.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer