Met deze tips maak je een gezonde, leuke en coronaproof traktatie
Gezond trakteren voor jonge kinderen kan een hele uitdaging zijn, vooral als het ook nog coronaproof moet. Twee experts leggen uit hoe je snel en makkelijk een leuke, gezonde én coronaproof traktatie kan knutselen.
De zomervakantie nadert of is voor sommige regio’s al aangebroken. Gaat jouw kind volgend jaar naar een nieuwe klas of naar de basisschool en wil je op gepaste wijze afscheid nemen van bijvoorbeeld de kinderopvang door te trakteren? Dat is niet makkelijk. Een voorwaarde die veel basisscholen en kinderopvangcentra stellen, is dat de traktatie voorverpakt moet zijn. Het eten mag niet aangeraakt worden. In de praktijk komt het dan vaak neer op voorverpakte koekjes.
Maar dat kan ook anders. Jessica Lauret, blogger en organisator van kinderfeestjes: ,,Er zijn genoeg gezonde alternatieven te vinden in de supermarkt, denk bijvoorbeeld aan rijstwafels, ontbijtkoek of voorverpakt fruit. Let op wat jouw kinderen lekker vinden en kijk daarna wat je met de verpakking kan. Op de doorzichtige verpakking van rijstwafels kun je bijvoorbeeld grappige gezichtjes tekenen, samen met je kind. Dan beleef je samen de voorpret van het trakteren.” Ook geeft ze als tip om de traktatie in kleurige, stevige cupcakevormen te plaatsen en die te versieren, zo is het toch nog feestelijk.
Met iets dat er mooi uitziet, zijn kinderen vaak al helemaal blij
Creatief met inpakpapier
Een ander simpel maar creatief idee is om het voorverpakte eten in te pakken met inpakpapier of knutselpapier. Lauret deed dit met ontbijtkoek: ze bedekte twee derde van de verpakking met inpakpapier en voegde er nog een zakje confetti aan toe. In plaats van confetti kun je de traktatie ook versieren met bijvoorbeeld strikjes of ballonnen. Lauret: ,,Een voordeel van coronaproof trakteren is dat je niet ’s ochtends vroeg in de keuken hoeft te staan om alle verse kaasjes of worstjes te snijden, maar dat je het van tevoren al kan klaarleggen. Dit scheelt een hoop tijd.”
Mooie traktaties
Suzanne Breugem, expert op het gebied van kindertraktaties en eigenaar van webwinkel SuzyB, krijgt weleens wanhopige mails van ouders met de vraag wat ze nu moeten trakteren. ,,Veel ouders houden van gemak als het gaat om trakteren”, zegt ze. Ook in deze tijd is dat geen probleem, voor kinderen hoeft het helemaal niet groots te zijn, weet Breugem. ,,Met iets dat er mooi uitziet, zijn ze vaak al helemaal blij. Vooral traktaties waar hun leeftijd op staat, vinden ze fantastisch, omdat dat nieuwe cijfer zo belangrijk voor hen is.”
Een populaire optie op dit moment is volgens Breugem de ijshoorn, maar dan wel een gemaakt van hout. ,,Geen echte, want dat is niet coronaproof”, zegt ze. ,,Je kan in het ijshoorntje een surprise verwerken, bijvoorbeeld een mandarijn of gedroogd fruit zoals rozijnen. Om het er mooi uit te laten zien, stop je de surprise in een kleurig servet dat je dichtknoopt met een lintje. Om het houten ijshoorntje doe je een puntzak en om het af te maken plak je een grote sticker met de nieuwe leeftijd erop.”
Niet-eetbare traktatie
Geen idee wat te trakteren? Het Voedingscentrum raadt op hun website de volgende gezonde opties aan: fruit, bijvoorbeeld een mandarijn of een banaan, kleine voorverpakte porties gedroogd fruit, zoals een doosje rozijnen of een klein zakje suikervrij snoep of dropjes. Kom je er toch niet uit? Denk dan eens aan een klein cadeautje in plaats van een eetbare traktatie.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Waarom Wim een heli liet opstijgen om geslacht van zijn kind te onthullen: ‘Iedereen verklaarde mij voor gek’
Een helikopter boven de stad laten cirkelen om het geslacht van je aanstaande kind bekend te maken? Het is niet eens zo bijzonder meer in de wereld van de gender reveal. Van een complete vuurwerkshow of een manshoge robot die met een druk op de knop van kleur verschiet, álles is mogelijk en niets lijkt te gek. ‘Je zit zo aan 3000 euro.’Amersfoort -
Met deze tips wordt je kind minder snel wagenziek
Vakantie is heerlijk, maar op reis gaan met (jonge) kinderen levert vaak ook praktische problemen op. Hoe geniet je zorgeloos van een aantal weekjes weg? Vandaag: hoe voorkom je wagenziekte? -
PREMIUM
Leven van Jarno speelde zich jarenlang af in het ziekenhuis, nu helpt hij andere kinderen met kanker
Jarno Roubos was amper 4 jaar toen hij leukemie kreeg. Waar leeftijdsgenootjes elke dag naar de basisschool gingen, had hij jarenlang andere prioriteiten: in leven blijven. Een groot feest barstte los toen hij kankervrij was. Nu strijdt de inmiddels havoscholier voor andere zieke kinderen: ,,Zodat ook zij beter worden.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
PREMIUM
Autorit met kinderen? 'Stap af van het idee dat je voor entertainment moet zorgen’
Een lange reis met kinderen is een uitdaging. Met deze tips houd je het rustig op de achterbank. -
PREMIUM
Wat kun je doen om je kind niet uit het oog te verliezen in het ov? ‘Ons advies: pak je kind altijd bij de hand’
Het hachelijke avontuur van de oma die haar 3-jarige kleinkind onlangs met de metro zag wegrijden in Rotterdam, maakt veel los. Het roept bij duizenden mensen herkenning op, maar ook de vraag: hoe vaak gebeurt zoiets, en nog veel belangrijker: wat doe je in zo’n situatie?