Moedermelk in coronatijd: doet het z'n werk nog?
Nu we, sinds corona, zo goed letten op persoonlijke hygiëne kun je je als borstvoedende moeder afvragen of het nog wel hetzelfde gesteld is met de antistoffen die je doorgeeft aan je baby via moedermelk. ,,Een terechte vraag. We zijn op dit moment bezig om dit te onderzoeken”, zegt Hans van Goudoever, kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis-Amsterdam UMC, en oprichter van de Nederlandse Moedermelkbank.
Moeder geven antistoffen voor allerlei ziektes door aan hun baby via borstvoeding. Maar met alle mondkapjes, extra hygiëne en sociale afstand zijn moeders die borstvoeding geven een stuk minder in aanraking gekomen met virussen en bacteriën. ,,Nu is de vraag of moeders daardoor ook minder afweerstoffen doorgeven aan hun baby. Dit lijkt een logisch verband, maar we weten dit nog niet zeker’’, aldus Van Goudoever.
Welke producten kun je beter niet eten als je borstvoeding geeft? En kun je met specifiek eten en drinken je melkproductie verhogen? Voedingsadviseur Sharon Looyen geeft tips in Ouders van Nu.
Verklaring voor stijging in RS-virus besmettingen
De verminderde antistoffen in moedermelk zouden ook een boosdoener kunnen zijn bij de grote hoeveelheden met RS-besmette kinderen in het ziekenhuis. ,,Een van de verklaringen voor de stijging in RS-virusbesmettingen de afgelopen periode zou kunnen zijn dat de moeder minder antistoffen voor dit virus heeft kunnen doorgeven via moedermelk aan haar baby. Net als bij kinderen, zijn ook moeders door alle isolerende coronamaatregelen minder in contact gekomen met onder andere het RS-virus, waardoor er minder antistoffen in de moedermelk komen en een kind gemakkelijker ziek wordt”, legt Van Goudoever uit.
De grootste groep kinderen die in het ziekenhuis terechtkwamen is onder de 6 maanden, volgens Van Goudoever. Maar het is niet bekend of dit jaar ook meer borstgevoede kinderen op de kinderafdeling liggen met het RS-virus dan normaal. ,,Het onderzoek wat we nu opstarten is gericht op het voorspellen van hoe erg de RS-virus piek zal worden deze winter. Hoe goed de moedermelk borstgevoede kinderen beschermt, en dus hoe vatbaar kinderen zijn, is daarbij een belangrijke factor.”
Antistoffen via bloedbaan en borstklier naar je baby
Hoe moedermelk een baby kan beschermen tegen allerlei ziektes? Lactatiekundige Teddy Roorda legt uit dat je bij verkoudheid, griep, het coronavirus en allerlei andere ziektes als moeder antistoffen in je lichaam aanmaakt, die door de bloedbaan naar de binnenkant van de borstklier gaan en worden doorgegeven in de moedermelk. Van Goudoever: ,,Ook in het laatste deel van de zwangerschap worden via de placenta al antistoffen doorgegeven.”
De antistoffen komen gelijk binnen bij je baby waar ze zouden moeten zijn: namelijk in de mond en luchtwegen
,,Als je het coronavirus hebt, is het een goed idee om gewoon borstvoeding te blijven geven. De antistoffen komen gelijk binnen bij je baby waar ze zouden moeten zijn: namelijk in de mond en luchtwegen. Vice versa werkt het ook: als je baby een virus heeft opgelopen en direct drinkt aan de borst, dan geeft het speeksel van de baby via de tepel van de moeder door dat de moeder antistoffen tegen dat bepaalde virus moet aanmaken. Daarom heeft direct drinken aan de borst echt nog voordelen ten opzichte van afkolven. De borst en de baby zijn echt één systeem’’, aldus Roorda.
Je hoeft je nu niet druk te maken dat je als borstvoedende moeder te weinig in contact komt met ziektes, en daardoor juist gaan minderen op hygiëne en mensenmenigtes juist gaat opzoeken. ,,Je moet natuurlijk wel voorzichtig blijven met het coronavirus en je gezonde verstand gebruiken als het gaat om hygiëne. Ga de virussen niet opzoeken, maar ga ook niet steriel leven. Blijf vooral borstvoeding geven, want alle antistoffen zijn echt niet zomaar weg”, adviseert Van Goudoever.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Haar vader deed vreselijke dingen met Esther, haar moeder greep niet in: ‘Ze zei dat ik ziek was’
Esther Veerman was nog maar een kleuter toen haar vader zich voor het eerst aan haar vergreep. Het seksueel misbruik ging jarenlang door. Toen ze zelf een baby kreeg verbrak ze alle banden met haar ouders. Maar de pijn blijft en loopt als een rode draad door haar leven heen. ,,’s Nachts gebeurden er dingen, ’s ochtends sta je op en ga je weer naar school.” -
OPROEP
Sleepte je moeder je door coronatijd? Stuur haar een speciale Moederdag-boodschap
Maakte je moeder het verschil tijdens coronajaren? Kwam ze langs toen alles stil viel? Pepte ze je op? Bracht ze je een pannetje soep? Of deed ze iets anders bijzonders? Grijp je kans en bedank haar met een speciale Moederdag-boodschap. -
Met zes kinderen is mijn vrouw al 94 keer getrakteerd op servetringen, vulvadoosjes en zelfportretten
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
-
Onderzoek wijst uit: veel vaker dan gedacht belanden kinderen door mishandeling in het ziekenhuis
Onderzoekers namen de dossiers van zwaargewonde kinderen in Nederland onder de loep en schrokken van de uitkomsten. Bij kleuters en nog jongere kinderen was in 41 procent van de gevallen sprake van geweld of verwaarlozing, zoals onoplettendheid. -
PREMIUMSEO-onderzoek
‘Activiteiten buiten school kunnen leerprestaties kind maken of breken’
Kinderen die buiten school actief lezen, sport- of muziekles krijgen en wel eens een museum of theater bezoeken, presteren veel beter op de basisschool. Dit zorgt volgens nieuw onderzoek voor ongelijkheid met leerlingen die veel minder toegang hebben tot zulke hulpmiddelen. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.