Nationaal Schoolontbijt gaat hele jaar ontbijtjes op scholen aanbieden
Te veel Nederlandse kinderen lijden honger, daarom wil het Nationaal Schoolontbijt meer ontbijtpakketten gaan aanbieden. De organisatie maakte deze week bekend dat het een ontbijtje wil aanbieden aan alle hulpbehoevende kinderen in Nederland.
Het is momenteel ‘ontbijtweek’, het jaarlijkse evenement waarbij het Nationaal Schoolontbijt, een samenwerkingsverband van Nederlandse bakkers, aandacht vraagt voor het belang van een gezond ontbijt voor kinderen. Rond de 2000 scholen doen mee. Vanwege de stijgende armoede in Nederland gaan er best wel wat kinderen zonder ontbijt naar school. Dat waren er in 2019 33.000, volgens Voedselbanken Nederlanden. Vanwege de inflatie stijgt de armoede nog harder en zitten dus nog meer kinderen hongerig in de schoolbanken.
Veertig procent van de Nederlandse gezinnen viert geen Sinterklaas dit jaar. Lees op Ouders van Nu hoe dat zit.
Kinderarmoede loopt op
,,Wij hoorden eerder deze week dat de kinderarmoede in Nederland is gestegen van 7 naar 9,2 procent”, zegt Sandra Pluim van het Nationaal Schoolontbijt. ,,Dat zijn bijna 300.000 kinderen. Veel van deze kinderen zullen waarschijnlijk ook zonder ontbijt naar school gaan.”
En dat is op vele vlakken slecht voor het kind. ,,Een ontbijt is ontzettend belangrijk. Een kind haalt daar ‘s ochtends energie uit, die het nodig heeft om te kunnen leren en spelen. Bovendien grijpt een kind zonder ontbijt snel naar een tussendoortje - dat is veel minder gezond dan een goed ontbijt vol eiwitten en vezels.”
De ontbijtpakketten die de organisatie onder scholen wil verspreiden, zijn dan ook samengesteld in samenwerking met het Voedingscentrum. ,,Ze voldoen allemaal aan de Schijf van Vijf”, aldus Pluim.
Pindakaas en chocopastinaak
De Schijf van Vijf is een initiatief van de overheid, die gezonde voeding onderverdeeld in vijf categorieën: dranken, groente en fruit, vetten, graanproducten en eiwitten als zuivel, vis en noten. Het is niet erg om af en toe iets buiten de Schijf van Vijf te eten, maar doe dit niet te vaak.
,,Er wordt vaak gevraagd naar pindakaas in het pakket, maar we moesten goed zoeken naar een gezonde variant”, vertelt Pluim. Er werd uiteindelijk gekozen voor een 100% pindakaas die volledig uit pinda’s bestaat, zonder toegevoegde suiker of zout.
Verder bevatten de pakketten onder andere volkoren brood, bolletjes en krentenbollen, margarine, halfvolle melk, eieren, tomaten, cruesli, appels, chocopastinaak en thee. De organisatie werkt daarvoor samen met leveranciers. ,,En voor kinderen met een glutenallergie leveren we op aanvraag glutenvrij brood.”
Geen kind meer met honger op school
,,Het liefst willen we in de toekomst kunnen zeggen dat geen enkel kind meer met een lege buik op school zit. Dat is ons langetermijndoel”, zegt Pluim. ,,Op dit moment gaan we in gesprek met onze leveranciers, partners en organisaties als Stichting Stop Kinderarmoede om uit te zoeken hoe we dit op een duurzame manier kunnen gaan doen.” Het moet vanaf eind deze maand mogelijk worden voor Nederlandse scholen om zich aan te melden via de website van het Nationaal Schoolontbijt.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Stoppen met de melkfles voor het slapen gaan: hoe doe je dat?
Stel: je kind is al anderhalf jaar en ’s avonds valt hij alleen in slaap als hij nog een melkflesje krijgt. Is dat erg? En zo ja, hoe kun je er dan het beste mee stoppen? Slaapcoach Kirsten Teunisse van Slaapwolkje: ‘Maak ze steeds wateriger’ -
PREMIUMmarieke doet pabo
Juf Marieke is súper blij dat ze haar vrijdag terugkrijgt, ook al wordt ze straks opgeslokt door het onderwijs
Afgelopen vrijdag was de laatste bijeenkomst van mijn studiecoachgroep, een soort stamklas op de pabo. Een groot deel van mijn klasgenoten studeert namelijk aankomende maand al af. Om dit te vieren, aten we fantastisch karamelgebak en schreven we elkaar lieve kaartjes, die op een onverwachts moment in onze brievenbus verschijnen. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
PREMIUM
Belgisch donorkind wint rechtszaak tegen arts die ‘verkeerd’ zaad inbracht bij moeder
Een 39-jarige Vlaming ontdekte vier jaar geleden via een dna-databank dat hij ergens een halfbroer had rondlopen, en dat zijn wettelijke vader niet zijn biologische was. De dertiger spande een proces aan tegen de arts die in de jaren 80 ‘verkeerd’ zaad zou hebben gebruikt bij de inseminatie van z’n moeder en kreeg gelijk. Eindelijk erkenning, aldus de man, al maakt hij zich ook zorgen over lotgenoten. ,,Wat als dit in het Sint-Jan ziekenhuis vaker gebeurde?” -
-
-
Een sluitingsritueel na de bevalling: zo werkt het
Sommige vrouwen kiezen na de bevalling voor een sluitingsritueel dat de zwangerschapsperiode afsluit. Maar wat is dat precies en waarom wil je dat? ,,Zo’n ritueel is niet zweverig. Het wordt afgestemd op degene die het ontvangt.” -
Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag het afgelopen jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deze week. Protect your daughters. Educate your sons, zingt het rond op social media, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten.