Slaapdeskundige: ‘Bedtijd om half acht is fijn voor ouders, maar kijk wat bij je kind past’
Ouders van een kind dat moeilijk slaapt, zijn het online vast wel eens tegengekomen: het advies om melatonine te gebruiken, speciaal voor kinderen. Hierdoor zou je kind makkelijker inslapen en beter doorslapen. Maar wat is melatonine eigenlijk? En is het gevaarlijk voor je kind? Slaapdeskundige Stephanie Molenaar legt uit wat melatonine kán doen.
Melatonine, wat is dat precies?
,,Melatonine is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je slaperig wordt. In principe maakt iedereen het hormoon aan (in de pijnappelklier in de hersenen, red.). Toch zijn er mensen, met name kinderen, die ‘s avonds niet goed in slaap kunnen komen. De oorzaak wordt dan vaak gezocht in een te lage aanmaak van melatonine, waardoor er al snel wordt gegrepen naar supplementen die deze verhogen, maar eigenlijk ga je hiermee mollen in een systeem dat goed werkt. Dat moet je dus niet zomaar doen.”
Waarom niet?
,,Omdat de oorzaak van slaapproblemen bij kinderen meestal niet in het slaapsysteem ligt, maar meer in gedragsmatige aspecten, hechting of bepaalde slaaprituelen. Door zelf extra melatonine toe te voegen, los je daarom meestal niks op. Sterker nog: het kan de slaapproblemen van een kind alleen maar verergeren, want bij verkeerd gebruik van melatonine kan het juist nog moeilijker in slaap komen of vooral overdag slaperig zijn.”
Het werkt dan averechts?
,,Precies. En dat komt vooral omdat melatonine over het algemeen niet goed wordt gebruikt. Het toevoegen van dit hormoon luistert heel nauw. Zo moet het onder begeleiding van een gespecialiseerde arts op een bepaald tijdstip voor de gebruikelijke slaaptijd worden ingenomen. Daarnaast moet er heel goed worden gekeken naar de hoeveelheden die je geeft. Daarom raad ik het af om zelf met melatonine in de weer te gaan, helemaal omdat ik niet geloof in ‘pleisters plakken’. Als je de daadwerkelijke oorzaak wil aanpakken, vind je in melatonine meestal niet de oplossing.”
Over het algemeen zie ik dat melatonine vaak wordt aangeprezen als ‘het slaapmiddel’, maar dat is het echt niet.
Toch zweren sommige ouders bij melatonine. Is het toeval dat het bij hen wel werkt?
,,Dat zou kunnen, of ze worden goed begeleid door een deskundige arts. Over het algemeen zie ik dat melatonine vaak wordt aangeprezen als ‘het slaapmiddel’, maar dat is het echt niet. Natuurlijk, het is fijn voor mensen met een jetlag waarbij hun dag- en nachtritme duidelijk is verstoord. En ja, met de juiste begeleiding kan het sommige kinderen met slaapproblemen helpen, maar het overgrote deel van deze groep heeft veel meer baat bij andere hulp.”
,,Ik kijk daarom liever met de ouders naar de onderliggende oorzaak. Waardoor slaapt een kind eigenlijk slecht? Heeft het bijvoorbeeld nooit goed geleerd om zelf in slaap te vallen? Of is er een andere onrustfactor? Het kan van alles zijn en in de meeste gevallen is het niet zo makkelijk op te lossen met een pilletje. Het heeft gewoon een andere aanpak nodig.”
Maar stel dat je je kind al een tijdje melatonine geeft. Is dat gevaarlijk?
,,Nu niet, maar zoals eerder gezegd: je mort in een op zich goed werkend en ontwikkeld (slaap)systeem. Het is dus geen kwestie van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Op de lange termijn kan het chronisch gebruik van melatonine wel degelijk gevaarlijk zijn. Kinderen groeien namelijk tijdens hun slaap. Ze hebben hun rust nodig om indrukken van overdag te verwerken en zich te ontdoen van allerlei gifstoffen. Als dat proces niet lekker loopt of door het gebruik van melatonine verstoord raakt, kan dat voor een kind ingrijpende consequenties hebben.”
,,Denk aan een negatieve associatie rondom slaap omdat het steeds niet lukt, het ontwikkelen van een groeiachterstand en - in het geval van ernstig slaaptekort - zelfs depressies of obesitas. Erg heftig en daarom pleit ik er als slaapdeskundige voor om alleen melatonine te gebruiken onder begeleiding van een specialist. Dat doe je immers ook met andere medicatie en al helemaal als het een jong kind betreft. En verder zijn er nog zoveel andere dingen die je als ouder ook kunt proberen.”
Zoals?
,,Een goede tip is om eens te kijken naar de bedtijd die je hanteert. Veel kinderen worden te vroeg naar bed gebracht, terwijl ze eigenlijk nog niet moe genoeg zijn. Zonde, want hierdoor blijven ze vaak te lang wakker en komen ze nog moeilijker in slaap. Kijk daarom goed wat bij je kind past. Ik snap dat je als ouder je kind rond 19:30 uur op bed wilt hebben, zodat je zelf ook nog iets aan je avond hebt. Toch hebben jullie er beide niks aan als het daarna nog uren duurt, voordat je kind daadwerkelijk in slaap valt.”
,,Daarnaast kan het inschakelen van professionele hulp ook helpen. Als ouder heb je waarschijnlijk al heel veel geprobeerd om je kind beter te laten slapen, waardoor je er op een gegeven moment niet meer zo helder naar kunt kijken. Een slaapcoach is hiervoor opgeleid en geeft tips waar nodig, waardoor je als ouder weer andere inzichten krijgt en het op een andere manier kunt proberen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOekraïners in NL
Olha en Maksym vernoemen hun baby naar kroonprinses Amalia, uit dankbaarheid
Emoties buitelen over elkaar heen op de kleine zolderkamer in Drunen. Met opwellende tranen denkt Olha aan de situatie in Oekraïne. Een gelukzalige lach volgt als ze de zes weken oude Amalia in haar armen wiegt. Inderdaad vernoemd naar onze kroonprinses.Drunen, Heusden -
PREMIUM
Slaaptekort ingrijpend voor kind én ouders: ‘Een slaapcoach kan echt een lifesaver zijn’
Gebroken nachten zijn herkenbaar voor veel jonge ouders. Maar soms hebben slaapproblemen zo’n impact dat hulp nodig is. Dan komt de kinderslaapcoach in beeld. ,,Je kunt een echte lifesaver zijn.” -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUMCOLUMN
‘Koortsmeetsysteemstrook’: wonderlijke taferelen in klas van juf Marieke door palindroom op digibord
Koortsmeetsysteemstrook. Best een lang woord hè? Ik heb ook een zin voor u: ,,De mooie zeeman nam Anna mee, zei oom Ed.”Utrecht -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
Het is bijna Valentijnsdag: vijf nieuwe prentenboeken over de liefde voor je kleuter
Wanneer ben je verliefd en wat is liefde? Het zijn van die vragen die jonge kinderen regelmatig stellen. Het antwoord is voor een deel te geven met de hulp van prentenboeken. Natuurlijk kun je klassiekers als ‘Kikker is verliefd’ of ‘Raad eens hoeveel ik van je hou?’ uit de kast halen, maar er zijn ook veel nieuwe prentenboeken over liefde. Kinderboekenrecensent Jaap Friso zet er speciaal voor Valentijnsdag enkele op een rij. -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Op zoek naar de juiste middelbare school voor je kind? Met deze 5 tips ga je de keuzestress te lijf
De meeste open dagen zijn achter de rug, nu begint voor veel kinderen uit groep 8 de keuzestress: welke middelbare school past bij mij? Hoe groot is de kans dat ik word uitgeloot? Het is een van de belangrijkste beslissingen voor je kind, maar hoe kies je de juiste middelbare school? Deze tips kunnen je helpen.