Columnist Marieke Dubbelman is tegenwoordig ook juf.
Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Marieke Dubbelman is tegenwoordig ook juf. © Angliek de Jonge

‘Spreadsheetonderwijs’, juf Marieke heeft er soms moeite mee: ‘Spontaniteit wordt uitgeroeid’

marieke doet paboOm iets van een weekend over te houden, probeer ik al op woensdag en donderdag deze column te schrijven, te studeren en mijn lessen voor te bereiden. Mijn lesdagplanning schrijf ik tot op de vijf minuten nauwkeurig uit. Ik bedenk bij alles wat ik ervoor moet klaarleggen. Ik ben daar echt ruim een halve dag mee bezig.

 1. Guus gaf 44 kinderen fijn thuis: ‘’s Nachts gebeld worden en uur later was er een kindje’
  PREMIUM
  1

  Guus gaf 44 kinderen fijn thuis: ‘’s Nachts gebeld worden en uur later was er een kindje’

  Ze werd in de buurt ‘de vrouw met de kinderwagen’ genoemd: Guus de Lange. Elke keer lag er een ander kindje in. Een pleegkindje. In totaal ving ze er in dertig jaar met haar man Hans maar liefst 44 op. Twee jaar geleden vonden ze het tijd voor hun pensioen en stopten ze er mee. Lang heeft Hans er niet van kunnen genieten; afgelopen augustus overleed hij. Nu zit Guus alleen, met haar hond Japie. ,,Die stilte om me heen: dat is wel even wennen.”
 1. Anne zit sinds 16e in de overgang: ‘Als vrouwen klagen over ongesteld zijn denk ik: had ik dat nog maar”
  PREMIUM

  Anne zit sinds 16e in de overgang: ‘Als vrouwen klagen over ongesteld zijn denk ik: had ik dat nog maar”

  Geen enkele vrouw ontkomt aan de menopauze. Maar als je er vóór je dertigste in belandt, is dat extra hard, weet Anne (24). ,,Al die opvliegers maken me niet zoveel uit. Maar dat mijn kinderwens me ontnomen is, dát vind ik vreselijk.” Een vervroegde overgang overvalt een op de honderd vrouwen, maar blijft nog vaak onder de radar. Hoogleraar Sharon Lie Fong legt uit wat er aan te doen valt.