‘Te veel suiker kan in eerste 14 weken van de zwangerschap al invloed hebben’
Een te hoge suikerwaarde in het bloed van de moeder, kan in de eerste veertien weken van de zwangerschap al een verhoogd risico geven op groeiproblemen en gezondheidsproblemen als ‘leververvetting’.
Dat blijkt uit promotieonderzoek van Madelon Geurtsen (33), kinderarts in opleiding. Ze promoveerde afgelopen maand bij het Erasmus MC op het onderwerp. ,,Ook 1-jarige peuters, die twee of meer zoete drankjes per dag drinken, kunnen op hun 10de leververvetting krijgen. Kinderen met leververvetting, vooral als zij te dik zijn, hebben vaker een hogere bloeddruk, meer aanleg voor suikerziekte en een hoger cholesterolgehalte dan gezonde leeftijdgenootjes.
Het onderzoek van Geurtsen maakte deel uit van Generation R, een grootschalig onderzoeksprogramma dat sinds 2001 de ontwikkeling van jeugdige Rotterdammers volgt.
Zou je kunnen uitleggen wat leververvetting is?
,,Bij leververvetting raakt de stofwisseling verstoord door ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl. Vet hoopt zich op in buikorganen, waaronder de lever. Leververvetting kan genezen met regelmatig bewegen en gezonde voeding. Maar, zonder ingrijpen vervet de lever steeds verder en ontstaat een leverontsteking. Andere mogelijke gevolgen zijn suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Ook voor vrouwen die pas net zwanger zijn, speelt dit dus al een rol?
,,Bij moeders in de eerste veertien weken van hun zwangerschap kan een te hoge suikerwaarde een verhoogd risico geven op groeiproblemen en op het ontwikkelen van leververvetting. Veel deelnemers uit het onderzoek komen uit gezinnen met een hoger opleidingsniveau en zijn relatief gezond, qua leefstijl en gewicht. Maar zelfs in deze groep had bijna 3 procent van de onderzochte 10-jarigen een niet-alcoholische leververvetting, bleek uit MRI-scans. Vermoedelijk liggen deze cijfers nog hoger bij mensen die minder gezond leven.”
Voor het eerst is aangetoond dat kinderen al in de eerste duizend dagen van hun ontwikkeling risico lopen op leververvetting
We weten al dat suiker ongezond is, wat is nieuw aan dit onderzoek?
,,Voor het eerst is aangetoond dat kinderen al in de eerste duizend dagen van hun ontwikkeling risico lopen op leververvetting. En daarnaast, dat 1-jarige kinderen, die twee of meer suikerhoudende dranken per dag drinken, een verhoogde kans hebben op leververvetting op tienjarige leeftijd. Leververvetting kan verdwijnen als kinderen minder suiker binnen krijgen.”
Eten tijdens je zwangerschap
Dat je moet eten voor twee tijdens je zwangerschap is een fabel, maar gezond en gevarieerd eten is wél belangrijk. Lees bij Ouders van Nu alles over verantwoord en veilig eten tijdens je zwangerschap.
Betekenen deze resultaten ook dat zwangere vrouwen geen taartjes en koekjes meer mogen eten?
,,Dat hangt af van de stofwisseling, die per persoon verschilt. Vaak komt een te hoog suikergehalte door zwangerschapssuikerziekte, een afwijking in de suikerstofwisseling die bij een op de tien zwangere vrouwen voorkomt. Zwangere vrouwen zijn door enorme veranderingen in hun hormoonhuishouding minder gevoelig voor insuline, dat soms niet meer automatisch wordt aangemaakt, met zwangerschapssuikerziekte als gevolg.”
Hoe gaat het nu verder?
,,Het bloedsuikergehalte van aanstaande moeders wordt nu pas in het tweede trimester gecheckt. Door al in het eerste trimester te checken, kunnen moeders eerder leefstijladviezen krijgen om de kans op gezondheidsproblemen bij henzelf en hun kinderen te verkleinen. Verder vervolgonderzoek moet aantonen of zo’n eerdere screening daadwerkelijk leidt tot betere gezondheid van kinderen. Ook kunnen artsen en verloskundigen al voorlichting geven aan mensen met een kinderwens.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Zwanger? Neem niet te veel sojaproducten als tofoe of sojamelk
Wie zwanger is doet er verstandig aan om geen al te grote hoeveelheden sojaproducten te eten, zo adviseert de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum heeft het advies overgenomen. Uit dierproeven is gebleken dat hoge blootstelling kan leiden tot veranderingen in de ontwikkeling van de geslachtsorganen, de rijping van de geslachtsorganen en soms ook in de vruchtbaarheid. -
'Handen en gebaren zijn belangrijk bij ontwikkeling kinderen’
Als we praten, gebruiken we vaak onze handen ter ondersteuning van wat we willen zeggen. Ook kinderen maken gebaren om duidelijk te maken wat ze willen zeggen en andersom. Onderzoeker Lisette de Jonge-Hoekstra ontdekte dat dat samenspel heel belangrijk is voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Ic’s vol door RS-virus, Juliana Kinderziekenhuis adviseert: ‘Ga niet direct naar het ziekenhuis’
Het Juliana Kinderziekenhuis heeft het druk met kinderen met het RS-virus. Het ziekenhuis in Den Haag werkt onder andere samen met het Leidsch Universitair Medisch Centrum, waar de bedden op de kinder-intensive care vrijwel allemaal bezet zijn door jonge kinderen met luchtwegproblemen. Kinderarts Fréderique Hofstede vertelt over de viruspiek.
-
Mijn bevalling
Lieke bevalt met hulp van haar zus: ‘Ze sprak me streng toe; je baby wil er nú uit’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lieke (35) beviel in het ziekenhuis van haar tweede dochter met haar zus als verloskundige aan haar bed. -
-
-
Stoppen met de melkfles voor het slapen gaan: hoe doe je dat?
Stel: je kind is al anderhalf jaar en ’s avonds valt hij alleen in slaap als hij nog een melkflesje krijgt. Is dat erg? En zo ja, hoe kun je er dan het beste mee stoppen? Slaapcoach Kirsten Teunisse van Slaapwolkje: ‘Maak ze steeds wateriger’ -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.