Verloskundige: 'Je ziet ons nooit meer, maar je bevalervaring blijft je altijd bij: kies dus zorgvuldig’
vraag de vroedvrouwIn deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week: hoe kies je je verloskundige? Zodra de zwangerschapstest positief uitslaat, kun je een verloskundigenpraktijk bellen en een afspraak maken. Maar als het je eerste kind is: hoe kies je en waar let je op?
Margot, waar kunnen vrouwen op letten als ze hun allereerste afspraak met een verloskundigenpraktijk gaan maken?
,,Zwangerschap en baren hebben alles te maken met je veilig voelen - dus ik denk dat een klik voelen echt belangrijk is. Zij is op het allerintiemste moment van je leven bij je. Neem die klik serieus en zie die eerste afspraak ook als een vrijblijvend kennismakingsgesprek. De meeste vrouwen kiezen voor de dichtstbijzijnde praktijk, in je eigen postcodegebied. Dat is praktisch, maar ik denk dat dat niet het enige criterium hoeft te zijn. Een verloskundige moet inderdaad snel bij je kunnen zijn, en rekent ongeveer vijftien minuten tot een halfuur aan reistijd om je te bereiken. Binnen die straal is er vaak meer keus dan alleen die ene verloskundige om de hoek. Bij een eerste kind is het lastig om te bedenken wat je van een verloskundigenpraktijk wil: je kunt dat niet weten, je bent nog nooit bevallen. Bij een tweede merken we dat vrouwen al veel kritischer zijn.”
Oké, we hebben een klik - en dan?
,,Veel vrouwen willen weten of er ter plekke echo’s gemaakt kunnen worden. Of dat bij je verloskundige gebeurt vind ik zelf minder relevant, omdat dat om een paar momenten in de zwangerschap gaat, en de apparatuur is vaak beter bij een echopraktijk. Ik zou aanraden om te vragen hoe lang de consulten zijn - zijn dat tien minuten of dertig? En werken er tien of drie verloskundigen? Bij een heel grote praktijk is de kans groot een verloskundige bij je bevalling te treffen die je helemaal niet goed kent.”
Die negen maanden zijn bij uitstek de tijd om voor jezelf en je baby te kiezen, om geen sociaal wenselijk gedrag te vertonen en om niet te gaan pleasen
,,Vraag ook naar hoe ze de achterwacht hebben geregeld - bellen ze hun eigen verloskundigen uit bed als het moet, of komt er iemand van een heel andere praktijk? Dan heb je feitelijk alsnog een wildvreemde bij de bevalling. Kraamtijd is ook een goeie: vraag hoe vaak ze komen. Is dat één keer, bellen ze alleen maar of komen ze vaker? En vraag eens naar hun visie.”
Heeft elke praktijk een visie?
,,Jazeker. Voor mij als solo werkende verloskundige, maar ook toen ik nog in een groepspraktijk werkte, is de relatie tussen mij en de zwangere heel belangrijk: ik neem ruim de tijd voor elk consult, ik blijf erbij als het medisch wordt en bied dus continu begeleiding: dat is mijn visie. Door je cliënt goed te kennen en in de gaten te houden, kan ik betere zorg bieden. Ik kan, bijvoorbeeld, mijn cliënt met een hoge bloeddruk adviseren om direct te stoppen met werken, omdat ik op de hoogte ben van haar werkstress. Bij grotere praktijken, waar kostenefficiënter wordt gewerkt, worden zulke dingen niet altijd opgemerkt of geuit omdat er minder gelegenheid is om die vertrouwensband op te bouwen.”
,,Het landelijke percentage medische bevallingen is hoog: uiteindelijk bevalt 82 procent van de vrouwen in het ziekenhuis voor een medische bevalling bij een gynaecoloog, als het hun eerste kind is. Een deel begint al in een tweede lijn, en 67 procent wordt uiteindelijk medisch. Maar per praktijk en zelfs per verloskundige zijn die verschillen gigantisch en dat heeft, naast veel andere factoren, ook met visie te maken. Vraag de praktijk dus ook naar dat percentage, want het zegt veel over hoe zij werken.”
Is kleiner altijd beter?
,,Nee hoor. Dat ligt eraan wat jij wil. Niet iedereen wil dat en het kan ook niet. Zo’n kleinschalige of soloverloskundigenpraktijk is momenteel een trend aan het worden, maar we moeten heel vaak nee verkopen. En ook in een kleinschalige praktijk kan het natuurlijk nog steeds dat er geen klik is, dat iemand mij niet leuk vindt. Dat is ook weleens gebeurd, en dat is prima - het is niet het moment voor onze ego’s.”
De meeste vrouwen kiezen voor de dichtstbijzijnde praktijk, in je eigen postcodegebied. Dat is praktisch, maar hoeft niet het enige criterium te zijn
Mag je dan alles maar eisen als zwangere?
,,Dat je kwaliteit van zorg belangrijk vindt tijdens de zwangerschap is echt niet zo gek. Die negen maanden zijn bij uitstek de tijd om echt voor jezelf en je baby te kiezen, om geen sociaal wenselijk gedrag te vertonen en om niet te gaan pleasen. Vraag het maar als je een bepaalde verloskundige niet bij je baring wilt. Boek je afspraken als die praktijkassistente bij wie je geen goed gevoel hebt niet werkt. Zet je er eens níet overheen, ook al lijkt je gevoel overdreven. Je ziet die mensen nooit meer, maar jouw ervaring blijft je hele leven bij je. Een gedachteoefening: wat als je alles uit eigen zak moest betalen, hoe zou je dan je eigen geboortezorg kiezen?”
In Nederland wordt weinig voorlichtingsmateriaal over zwangerschap gebruikt dat een goede afspiegeling is van de maatschappij. Verloskundige Djanifa da Conceicao maakte met Atelier Mayura posters waarop de foetale ontwikkeling van baby’s van verschillende etniciteiten is te zien. Bekijk ze op Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUMEen huis vol
Julia, Jesse, Jirsa: deze acht broers en zussen hebben allemaal een naam die begint met ‘J’
Hoe het is om een groot gezin te hebben? Dat laat de Werkendamse schippersfamilie Zeldenrust komende weken zien in het populaire tv-programma Een huis vol. ,,Vroeger was ik office-manager, nu gezinsmanager.” -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Vraag de Vroedvrouw
Wat is een sterrenkijkertje en hoe gaat zo'n bevalling?
-
PREMIUM1
Moeilijke eters op vakantie: zo voorkom je een drama in het restaurant
Op reis eten we vaak anders dan thuis. Leuke afwisseling voor de volwassenen, maar voor kinderen kan dit best lastig zijn. Zeker wanneer je al een kieskeurige eter hebt. Hoe pak je dat aan onderweg, en hoe zorg je ervoor dat jouw kind nieuw eten durft te proeven?
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM5
Kim werd weggestuurd uit het ziekenhuis terwijl haar vliezen al gebroken waren
Wat had ze zich verheugd op die roze wolk. Maar voor Kim van Dijk (37) uit Vlaardingen kreeg het begin van haar kraamperiode een bizarre wending. Want juist toen ze op het punt van bevallen stond, stuurde het ziekenhuis haar weg. ,,M’n vliezen waren al gebroken! Het is echt bizar wat er gebeurd is.’’ -
Kinderboek voor dochters die Leeuwin willen worden: 'Bij profvoetballer denken mensen aan Messi, niet aan een vrouw’
Door de successen van de Oranjeleeuwinnen wordt het vrouwenvoetbal steeds groter. Toch denken veel kinderen bij profvoetballers nog steeds aan topspelers als Messi en Ronaldo. Daar willen schrijversduo Marieke Visser en Ody Neisingh en illustrator Nadia Meezen met hun kinderboek Mama is profvoetballer wat aan veranderen.