Waarom een heerlijk babyhapje vaak tegen de muur wordt gesmeten
,,Dat lust ik niet.” Een bord dat door je kind zonder één hap ervan te proeven weg wordt geschoven is een bekende frustratie voor veel ouders. Het ene moment lijkt je dreumes nog alles moeiteloos naar binnen te werken, de volgende dag heb je ineens te maken met een picky eater. Hoe komt dat?
Een hand erwtjes vliegt door de lucht. Een mondje wordt stijf op elkaar gehouden. Een vol bord aardappelpuree schuift met een rotgang naar de andere kant van de tafel. Ineens een kieskeurige of zeer slechte eter aan tafel hebben is volgens pedagoog en voedingsdeskundige Iris Vernooij een bekend fenomeen. ,,Rond de leeftijd van anderhalf zien we dit vaak gebeuren. Dat heeft meerdere oorzaken. Kinderen komen op een leeftijd waarop ze zelf kunnen bepalen wat ze pakken en beseffen dat ‘nee’ zeggen een reactie uitlokt. Kortom: autonomie gaat een belangrijke rol spelen en dat heeft ook invloed aan tafel.”
Daarnaast gaan dreumesen ook bewuster eten. ,,Voor die tijd deden ze gewoon hun mondje open als ze honger hadden en er iets voorgeschoteld werd. Nu worden alle zintuigen ingezet. Wat is het, hoe voelt het, kan ik hierin knijpen, kan ik dit wel eten? Zo wordt bepaald of het interessant genoeg is. Is het niet interessant, dan verdwijnt het uit het zicht op de grond of tegen de muur.”
Een zuur besje of een bittere groente kun je niet zomaar in je mond stoppen, die kunnen giftig zijn. Daar komt die kritische blik en smaak vandaan
Een picky eater worden heeft ook een evolutionaire verklaring, legt Vernooij uit. ,,Een kind van deze leeftijd is druk bezig met de wereld ontdekken. Ze kunnen zichzelf voortbewegen, door te kruipen of te lopen. Maar wie op avontuur gaat, komt ook eten tegen. Net zoals vroeger. Kinderen moesten leren om zichzelf tegen onveilig eten te beschermen. Een zuur besje of een bittere groente kun je niet zomaar in je mond stoppen, die kunnen giftig zijn. Daar komt die kritische blik en smaak vandaan. Kinderen hebben dus extra bevestiging nodig voordat ze het eten aan durven te gaan.”
Kritische eters een probleem?
Eén hapje brood, een schijfje komkommer, een klein beetje rijst: als ouder kun je je logischerwijs zorgen maken dat jouw kind in de groei onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. ,,Als ouder is het goed om te beseffen dat een kind na het eerste jaar minder snel groeit en daardoor ook minder behoefte aan eten heeft. Van 0 naar 1 jaar komt er gemiddeld 6 kilo in lichaamsgewicht bij. Tussen de 1 en 2 jaar is dat nog ‘maar’ 2,5 kilo. Het is dus niet zo gek dat de eetlust van je kind afneemt.”
Vanaf vier maanden mogen baby's hun eerste oefenhapje. Wat je ze dan geeft? Begin met zachte smaken, tipt Ouders van Nu.
Over de hoeveelheden die een kind van een bepaalde leeftijd ‘hoort’ te eten bestaan richtlijnen van onder andere het Voedingscentrum. Deze worden ook door het consultatiebureau vaak als advies gebruikt. Volgens Vernooij geldt voor alle kinderen de richtlijn van drie maaltijden en twee tussendoortjes op een dag, maar is het met name belangrijk dat je als ouder kijkt naar waar jouw kind behoefte aan heeft. ,,Een heel druk kindje heeft meer voeding nodig dan een kindje dat de hele dag rustig in een hoekje zit te spelen.”
Wanneer moet je je als ouder zorgen maken over de beperkte voedselinname van je kind? ,,Het belangrijkste is dat je kind blijft groeien in zijn of haar eigen curve. Als de groei in de lengte van je kind stagneert of hij of zij niet voldoende aankomt, dan is dat wel een signaal dat er misschien actie moet worden ondernomen. Natuurlijk moet de curve van jouw kind ook niet te ver afwijken van de gemiddelde curve, maar het gaat met name om de persoonlijke groei.”
Kinderen zullen sneller geneigd zijn iets te eten als ze zelf hebben mogen kiezen en de hoeveelheid en volgorde kunnen bepalen
Komt dit nog goed?
Gemiddeld genomen gaan kinderen rond hun zevende levensjaar weer beter eten, zegt Vernooij. ,,De manier waarop je als ouders met die picky eetfase omgaat, bepaalt hoe soepel de jaren daar tussenin verlopen. Als kinderen 7 jaar oud zijn hebben ze vaak het vertrouwen terug dat ze weer alles wat hun aangeboden wordt kunnen eten. Jij stimuleert je kinderen hierin door ze in alle rust te laten experimenteren met eten. Laat ze maar voelen, ruiken, proeven. Geef ook het goede voorbeeld door zelf mee te eten, daarmee geef je ook een duidelijk signaal af dat het eten veilig is. Zo stimuleer je je kind om comfortabel te worden met bepaalde voedingsmiddelen, waardoor ze sneller het vertrouwen zullen hebben om het op te eten.”
Wat volgens Vernooij wel een bekend gevaar is na die zeven jaar, is dat er bepaalde patronen zijn ingesleten die je nu weer moet afleren. Een voorbeeld daarvan is het aanleren dat je een beloning verdiend als je je bord leeg eet. ,,Daardoor maak je het eten op zich een stuk minder interessant en gaat het alleen om wat er daarna komt.”
Keuzes geven
Vernooij geeft ouders met kinderen die ineens minder eten of erg kieskeurig zijn geworden vaak de volgende ‘regel’ mee: jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind bepaalt hoeveel hij eet en in welke volgorde. ,,Als ouder mag je bepalen wanneer er gegeten worden, vanuit vaste eetmomenten, en waar, bijvoorbeeld aan tafel, buiten of onderweg. Je kind mag vervolgens bepalen hoeveel hij of zij eet en in welke volgorde. Eerst de broccoli en dan de aardappelen of andersom. Het is ook waardevol om hen zelf nog een keuze te laten maken: wil je een banaan of een sinaasappel? Zo laat je ruimte voor hun autonomie en dat is juist in deze fase zo belangrijk. Kinderen zullen sneller geneigd zijn iets te eten als ze zelf hebben mogen kiezen en de hoeveelheid en volgorde kunnen bepalen.” Die autonomie blijft overigens ook na 1,5 jaar belangrijk, benadrukt Vernooij, ook 6- en 7-jarigen willen dingen zelf bepalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
PREMIUM
Annie (80) was een ‘moffenkind’: ‘Het maakte ons gevoeliger voor lijden van anderen’
Armoede, kinderen die het huis uit moeten. De Osse Annie van den Bosch-Höweler hoorde zoveel trieste verhalen van ouders dat ze er een boek over vol kon schrijven. Dat deed ze ook en nu wil ze zoveel mogelijk herrie maken voor verandering. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Tanja en Hans uit Zutphen gaan viral met foto van hun vier geslaagde kinderen: ‘Ze studeerden samen aan tafel’
Vier afgestudeerde kinderen in één huishouden: je ziet het zelden, maar in Zutphen, bij Tanja Papez en Hans Willemsen hangen toch echt vier vlaggen voor de deur. Alle kinderen uit hun samengestelde gezin sleepten afgelopen maand een diploma in de wacht.
-
Bevallen tijdens de pandemie: ‘Mijn man was pas welkom vanaf de persfase’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Kirsten Marit Schoner (33) beviel tijdens de coronapandemie in Oostenrijk, en vanwege de maatregelen was haar man niet welkom in het ziekenhuis. -
PREMIUM
Zo maak je lezen weer leuk voor je kind
Bekend fenomeen: vooral bij beginnende lezers (groep 3 t/m 6) daalt tijdens de schoolvakantie het leesniveau. Althans, als je kind geen fanatieke lezer is. Hoe erg is zo’n zomerleesdip? En vooral: hoe maak je lezen in de vakantie dan wél leuk? -
Vakantie met kleintjes
‘Medepassagiers keken vol afschuw en medelijden naar mij en mijn non-stop huilende baby’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen op pad, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Rosalie van Gaalen ging met twee jonge kinderen tien uur vliegen.