ANP
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Weer naar school: ‘Wees in eerste schoolweek niet te streng’

De eerste schooldag is altijd weer spannend. Hoe houd je het leuk voor je kind, en voor jezelf? Werk er in de laatste vakantieweek al een beetje naartoe, adviseert orthopedagoog Rosa Meuwese (38).

 1. Deze nieuwe school in Epe gaat het helemaal anders doen: kinderen mogen hun neus volgen en in eigen tempo groeien
  PREMIUM

  Deze nieuwe school in Epe gaat het helemaal anders doen: kinderen mogen hun neus volgen en in eigen tempo groeien

  Ze delen allen dezelfde ervaring: kinderen die vastlopen in het reguliere onderwijs. Alternatieven konden ze niet vinden en dus komen Eveline Melcherts, Marika Selis (buurvrouwen uit Epe) en Haley Berghuis uit Terwolde daar zelf mee. Volgende maand start in het buitengebied van Epe een nieuwe school. Het motto: leren van en door het leven, waarbij ieder kind zijn eigen tempo volgt.
 1. ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’
  Wereld Prematuren Dag

  ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’

  Jaarlijks worden zo’n 12.000 baby’s in Nederland te vroeg geboren. Met veel van deze kinderen gaat het goed, benadrukt Anneloes van Baar, hoogleraar Pedagogische Diagnostiek en Behandeling aan de Universiteit Utrecht. ,,Maar ze hebben vaker moeite om zich goed te concentreren en gemiddeld lagere resultaten voor rekenen en taal. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat ze niet meer te onderscheiden zijn van op tijd geboren kinderen als ze naar de middelbare school gaan.”
 2. Puberexpert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’
  PREMIUM

  Puberex­pert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’

  Waakzaam zorgen. Zo omschrijft gezinsbegeleider en auteur Sven Bussens de houding die je als ouder het best aanneemt tegenover je puberkind. Dé oplossing om de gedroomde relatie met je kind te ontwikkelen, bestaat niet. Maar Bussens levert wel inzichten en ideeën om de ouder te blijven of te worden die je wil zijn. ,,De beperkingen van het puberbrein zijn geen vrijgeleide om hun gedrag goed te keuren.”