1. Geen blootstelling meer aan straling: echografie vervangt röntgenfoto bij scoliose-onderzoek

  Geen blootstel­ling meer aan straling: echografie vervangt röntgenfo­to bij scoliose-onderzoek

  Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft als een van de eerste ziekenhuizen ter wereld een alternatief ontwikkeld voor het vervangen van röntgenfoto's bij scoliose-onderzoek. Een echografie kan volgens Rob Brink, arts-onderzoeker orthopedie in het UMC, de röntgenfoto vervangen. Het betekent dat kinderen die worden onderzocht op een vergroeiing van de rug (scoliose), niet langer worden blootgesteld aan schadelijke straling.
 2. Het gaat niet goed met de insecten en dat is heel slecht nieuws
  Video

  Het gaat niet goed met de insecten en dat is heel slecht nieuws

  Je kent het vast: al fietsend vliegen er tientallen vliegjes in je gezicht en zo nu en dan vliegt er eentje regelrecht je neus in. In de toekomst kun je wel eens stukken minder vliegjes tegenkomen. En nee, dat is géén goed nieuws. Het gaat slecht met de insecten. Het vermoeden was er al, maar nu dit gevat is in cijfers, is iedereen bezorgd. Ecoloog Hans Kroen van Radboud Universiteit Nijmegen vertelt hier meer over in dit college van de Universiteit van Nederland*.
 1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
  Video

  De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

  ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.