Portret van Melanie Brands, jonge vrouw uit Colmschate bij Deventer kreeg baarmoederhalskanker, overleefde het maar blijft nu wel ongewenste kinderloos.Inzet: de zelftest
Volledig scherm
PREMIUM
Portret van Melanie Brands, jonge vrouw uit Colmschate bij Deventer kreeg baarmoederhalskanker, overleefde het maar blijft nu wel ongewenste kinderloos.Inzet: de zelftest © VINCENT JANNINK

Advies Gezondheidsraad: stuur álle vrouwen hpv-zelftest, Melanie uit Deventer weet hoe belangrijk dat is

De Gezondheidsraad adviseert om álle vrouwen een zelftest te sturen voor het hpv-virus. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker. Daar sterven jaarlijks tweehonderd vrouwen aan in Nederland. 

5 reacties

 • Yvonne Veld

  1 jaar geleden
  Henk: Verdiep je in de materie. HPV, grootste veroorzaker van baarmoederhalskanker: Humaan Papilloma Virus!
 • Carin de Graaf-de Rijke

  1 jaar geleden
  Ik was aangenaam verrast toen ik vorig jaar de uitnodigingsbrief kreeg en daarbij ook werd verwezen naar de zelftest. Aangevraagd en heel makkelijk uitvoerbaar. Het nam voor mij een hoge drempel weg.
 • Marianne Steenbergen

  1 jaar geleden
  Ik vind een zelftest voor vrouwen een prima idee. Marianne Steenbergen
 • Yvonne Veld

  1 jaar geleden
  Ergens prima als dit ingezet gaat worden. Denk alleen dat er dan nog steeds flink wat vrouwen zijn die de envelop in de kast laten liggen of het linea recta in de prullenbak gooien. Zie BVO darmkanker. Vrouwen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid t.a.v. hun gezondheid. Waarom moet een ander dat denkwerk voor hun / ons doen en ze / ons bij het handje meenemen alsof wij een stel kleuters zijn? Je bent als 30(+)'er toch ruim volwassen en meestal handelingsbekwaam, lijkt mij.
 • henk hartog

  1 jaar geleden
  PS, zijn géén virussen . Zijn Bacteriën, agressieve vorm.. Net als BV tbc meningitis.