Bijna helft vakantiegangers blijft in Nederland: ‘We kiezen voor vakantiezekerheid’
Nu vakanties naar het buitenland sinds 15 mei niet meer sterk worden afgeraden, willen veel mensen zo snel mogelijk een zomervakantie boeken. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de vakantiegangers kiest voor vakantie in eigen land.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Panel Inzicht in opdracht van Independer. Daaruit komt naar voren dat 46 procent van de vakantiegangers aangeeft deze zomer in Nederland te blijven, 70 procent geeft als reden de aanhoudende onzekerheid rond corona.
Ook vakanties naar het buitenland waren direct na het bekendmaken van de versoepelingen populair. Marjon Kaper, directeur van ANWB Reizen liet tegenover de NOS weten dat er aan deze reizen nog wel de nodige ‘haken en ogen zaten’. Reizigers zijn voor vertrek naar een vakantieland immers afhankelijk van het reisadvies afgegeven door de overheid. ,,Het is een goede stap dat we weer op vakantie kunnen. Maar ik moet er wel gelijk bij zeggen dat het nog niet zorgeloos is, het is echt een eerste stap.”
Heb je al vakantieplannen? Independer heeft een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over reizen in coronatijd voor je op een rij gezet.
Meer zekerheid
Bas Knopperts, expert reisverzekeringen bij Independer begrijpt daarom de keuze van veel Nederlanders om in eigen land te blijven. ,,Het boeken van een Nederlandse zomervakantie biedt veel mensen toch een stukje vakantiezekerheid”, legt hij uit. ,,Omdat de coronasituatie per vakantieland zomaar kan veranderen, is het niet altijd zeker dat je die buitenlandreis die je nu boekt in de zomer nog wel kunt maken. En als je je buitenlandvakantie moet cancelen, dan wordt het lastig om op het laatste moment nog een vrije en betaalbare accommodatie in Nederland te vinden.”
Dat we het afgelopen jaar niet op vakantie konden moeten we niet afdoen als luxeprobleem
Veel Nederlanders hebben een zwaar jaar achter de rug. ,,Op vakantie gaan is een effectieve manier om daarvan te herstellen. Zeker om echt even je zinnen te verzetten en niet met werk bezig te zijn”, zegt psycholoog Ap Dijksterhuis. Voor de pandemie uitbrak hadden burn-outs de naam volksziekte nummer één te zijn. Dijksterhuis denkt dat de stress het afgelopen jaar alleen maar is toegenomen. Dat we het afgelopen jaar niet op vakantie konden moeten we volgens de psycholoog daarom zeker niet afdoen als luxeprobleem.
Toch is op vakantiegaan geen noodzakelijkheid, denkt Jaap Lengkeek, socioloog en emeritus hoogleraar toerisme aan de Wageningen Universiteit. ,,Voor veel mensen is het tenslotte niet eens mogelijk om op vakantie te gaan, pandemie of niet.” Maar ook Lengkeek benadrukt dat het goed is voor het welbevinden van de mensen om er af en toe even uit te gaan. ,,Dat hoeft niet meteen vier weken naar Vietnam te zijn”, zegt Dijksterhuis. ,,Een weekend weg in eigen land is daarvoor ook voldoende.”
Creatief denken
Als het afgelopen jaar iets duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dat mensen in staat zijn heel creatief te denken als er weinig mogelijkheden zijn. ,,Je zag dat mensen het dichter bij huis zochten, en bijvoorbeeld in bossen in de buurt gingen wandelen”, zegt Lengkeek. ,,Wat dat betreft is de lockdown voor veel mensen misschien wel een eyeopener geweest.”
Van het idee om met 250 personen als haringen in een ton in het vliegtuig te zitten wordt waarschijnlijk niemand blij
De vakantieganger zal voorlopig nog wel even voorzichtig zijn met het boeken van vakanties naar het buitenland, denkt de socioloog. ,,Van het idee om met 250 personen als haringen in een ton in het vliegtuig te zitten wordt waarschijnlijk niemand blij.” Voor de pandemie was een reisbureau er juist voor om een vakantie tot in de puntjes te regelen. ,,Zo hoefde jij als reiziger niets te doen behalve in het vliegtuig of de auto te stappen. Die manier van reizen lijkt voorbij. De pandemie heeft gezorgd voor een nieuw bewustzijn; reizen brengt risico’s met zich mee.”
Dat merkt ook Knopperts: ,,Sinds de boodschap dat mensen weer mogen reizen naar landen met code geel, zagen wij een verdubbeling van het aantal afgesloten reisverzekeringen, en die aantallen nemen elke dag toe.”
Heb jij al vakantieplannen gemaakt?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMDag van het Handschrift
Met hand schrijven is goed voor je hoofd: ‘De rest van het leren gaat er ook door vooruit’
Vroeger schreven we met de hand, nu gaan alle schrijfsels via een toetsenbord. Jammer, want met de hand schrijven is goed voor de creativiteit, de fijne motoriek en je geheugen. -
PREMIUM
Je partner jonger? Een vrouw wordt veroordeeld, een man scoort ermee
Het wordt normaler om mensen met een jongere of oudere partner te zien, merkt schrijver en ervaringsdeskundige Sofie Rozendaal (35). Dus trek je vooral niets aan van wat de buitenwacht denkt. Zo’n relatie vergt wel wat inzicht in elkaar. -
PREMIUM
Zo voorkom je een overvolle agenda: ‘Denk eens terug aan de tijd dat we noodgedwongen thuiszaten’
De Amerikaanse geluksexpert en hoogleraar Cassie Mogilner Holmes (42) vertelt in haar boek De tijd van je leven hoe je ondanks een drukke agenda een gelukkiger, betekenisvoller leven kunt leiden. -
PREMIUM
Mike (59) deed aan rugby, was commando en vele jaren fysiotherapeut; nu is nog 5 jaar zijn prognose
Fysiotherapeut Mike Geurtsen (59) ging zijn vaste rondje rennen, maar kon de weg naar huis niet meer vinden. Uiteindelijke diagnose: alzheimer, vermoedelijk sportersdementie. Prognose: nog een jaar of vijf. ,,We hebben samen zitten janken.’’
-
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
PREMIUM
Tweede coronaprik zit buitenlandse vakantie in de weg: slechts beperkte groep net op tijd volledig ingeënt
NIJMEGEN - Wie deze zomer naar het buitenland op vakantie wil, kan snel in de problemen komen met de coronavaccinatie. Voor vrijwel iedereen onder de vijftig zal de noodzakelijke tweede prik midden in de zomervakantie gezet moeten worden. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerChristiaan Jurjens
k.g.c minderman