De kinderen van Lisette gamen veel: ‘Ze konden niet stoppen en dat zorgde voor irritaties’
Hoe ga je om metJe leest regelmatig verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(-in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: de kinderen van Lisette van der Kuij gameden bijzonder veel.
„Het kwam zomaar voor dat mijn kinderen langer dan drie uur per dag aan het gamen waren, vooral Fortnite was populair”, zegt Lisette van der Kuij, moeder van drie kinderen (16, 15, 12). „Ze waren sportief en hadden veel vriendjes, maar ik merkte dat ze door het gamen langer binnen bleven. Ze werden vervelend en het was moeilijker om contact met ze te maken. Ze hadden geen officiële gameverslaving, maar konden vaak niet stoppen en dat zorgde voor irritaties en discussies thuis.”
Wanneer spreek je van een gameverslaving? „Als je merkt dat je dagelijkse leven en noodzakelijke bezigheden als eten, drinken, slapen en naar school of werk gaan eronder beginnen te lijden”, zegt Lidewy Hendriks, psycholoog bij Mind Korrelatie. Ze legt uit dat het lastig is om een gameverslaving in uren uit te drukken. „Je hoeft je niet druk te maken als je kind een dag lang aan het gamen is. Maar trek aan de bel als de balans zoek is en het geobsedeerd raakt, afspraken niet meer nakomt en liever thuisblijft om te gamen dan af te spreken met vriendjes.”
Ontsnappen aan de echte wereld
Daarnaast gaat een gameverslaving vaak gepaard met gezondheidsproblemen als hoofdpijn, slapeloosheid, obsessieve gedachten of een depressie. Mensen met een gameverslaving hebben de neiging zichzelf urenlang wakker te houden zodat zij zo lang mogelijk door kunnen spelen, soms onder invloed van drugs en/of alcohol.
Verdiep je in iemands leefwereld en speel een keer mee. Op die manier weet je waar je kind zo druk mee bezig is
„Een gameverslaving wordt vaak gezien als een ontsnapping aan de echte wereld. Het is een dwangmatige en voortdurende behoefte om computerspellen te spelen”, zegt Hendriks. De spellen hebben geen einde en dat kan het voor mensen die verslavingsgevoelig zijn moeilijk maken om te stoppen. Is dat het geval, dan kan therapie uitkomst bieden.
De psycholoog legt uit dat het belangrijk is dat je je verdiept in je kind en het spel dat het speelt. „Toon interesse. Het is belangrijk dat je op een bepaalde manier aansluiting vindt. Verdiep je in iemands leefwereld en speel een keer mee. Op die manier weet je waar je kind zo druk mee bezig is. Daarna kun je grenzen stellen en afspraken maken en is de kans ook groter dat je kind zich daaraan houdt.”
Ook positieve kanten
Tevens is het belangrijk niet te faciliteren bij geldproblemen. Voor sommige games heb je geld nodig en mocht het zo zijn dat je kind of partner bij jou om geld vraagt, dan is het van belang daar niet in mee te gaan. „Geef aan dat het iemands eigen keuze is, je kan vertellen dat je het rot vindt, maar dat je niet zal helpen. Wees duidelijk over de consequenties.”
Let op of je niet zelf ook urenlang op je telefoon aan het scrollen bent
Verder is het goed om te beseffen dat gamen ook positieve kanten heeft. Denk aan het feit dat kinderen via het gamen nieuwe mensen kunnen ontmoeten. Daarnaast kan het helpen bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden als het verwerken van informatie en kan het gegeven dat ze zich steeds in een andere belevingswereld bevinden bevorderlijk zijn voor hun creativiteit.
Wat vindt Van der Kuij van het advies? „Goede tips. Ik merk dat het helpt om duidelijk te zijn over hoe lang ze mogen spelen, zet bijvoorbeeld een wekker. Zelf heb ik mytimingcards bedacht, tijdskaarten met een timer, waardoor kinderen gemakkelijker kunnen stoppen met gamen.” Hendriks wil tot slot meegeven ook je eigen gedrag onder de loep te nemen: „Let op of je niet zelf ook urenlang op je telefoon aan het scrollen bent.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Column
Eva Breda over doorslaan in zelfliefde: ‘Is dat niet een lui excuus om je tekortkomingen weg te poetsen?’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: doorslaan in zelfliefde. -
Minder mensen proberen te stoppen met roken
Steeds minder mensen proberen te stoppen met roken. Het Trimbos-instituut zag vorig jaar de grootste daling in het aantal stoppogingen, blijkt uit nieuwe cijfers. ‘De overheid moet snel actie ondernemen.’ -
Hoe ga je om met
De vader van Marlene heeft dementie: ‘Elke week nemen we een beetje afscheid van hem’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: de vader van Marlene Kenter (34) heeft dementie. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen.
-
PREMIUM
Zo weet je of jij goede chemie hebt met je partner: ‘We ervaren gevoelens van genot en plezier’
Elkaar diep in de ogen kijken, niets anders kunnen denken dan ‘wauw’ en dan de vonk van passie die overslaat. We zien het vaak op het grote scherm, maar ook in het echte leven komt het voor: chemie. Maar wat veroorzaakt ‘chemie’ tussen twee mensen? Hebben jij en je partner het? En biedt het een garantie voor een fijne, langdurige relatie? Relatietherapeut Sarah Hertens licht toe: ,,We weten dat het uiterlijk sowieso meespeelt. Maar chemie steunt op nog vier andere pijlers.” -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Hoe ga je om met
Ingrid over haar zoontje met astma: ‘Ik had het idee dat niet iedereen zijn benauwdheid serieus nam’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Ingrid Vogel (50). Haar zoontje Sem (8) heeft een heftige vorm van astma.