Wie een eetbui heeft, kan controleverlies ervaren: het gevoel hebben niet te kunnen stoppen.
Volledig scherm
Wie een eetbui heeft, kan controleverlies ervaren: het gevoel hebben niet te kunnen stoppen. © Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom het eetgedrag van een op de tien 13-jarigen zorgelijk is

Ruim 10 procent van de tieners rond de 13 jaar verliest af en toe de controle over hoeveel zij eten. Ruim een derde van deze jonge pubers is een jongen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. Hoogleraar Pauline Jansen licht de bevindingen toe.

  1. ‘Charcuterie, rood vlees, suiker, zout en alcohol verhogen je risico op dementie’
    PREMIUM

    ‘Charcute­rie, rood vlees, suiker, zout en alcohol verhogen je risico op dementie’

    Één op vijf: zo groot is de kans volgens Alzheimer Nederland dat jij in je leven dementie krijgt. Acteur Chris Hemsworth ontdekte dat hij drager is van het Alzheimer-gen en past om het risico op de ziekte te beperken zijn levensstijl aan. ,,Wat je eet of drinkt, beïnvloedt effectief de ontwikkeling van dementie”, vertelt Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij Dementie Vlaanderen.
  2. Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
    PREMIUM
    Koken & Eten

    Vegabur­gers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesver­van­gers zijn wél een goede keuze?

    Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?