Dit is waarom het eetgedrag van een op de tien 13-jarigen zorgelijk is
Ruim 10 procent van de tieners rond de 13 jaar verliest af en toe de controle over hoeveel zij eten. Ruim een derde van deze jonge pubers is een jongen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. Hoogleraar Pauline Jansen licht de bevindingen toe.
Wat is de aanleiding voor uw onderzoek?
,,Wij maken voor dit onderzoek gebruik van een langdurend onderzoek: Generatie R, waar ik ook aan meewerk. In dit onderzoek volgen we al jarenlang de ontwikkeling van duizenden jongeren, al sinds dat hun moeders zwanger waren. Uit ander onderzoek bij mensen met een eetbuistoornis of boulimia die een behandeling krijgen weten we dat ze vaak al jaren symptomen hebben. Het lijkt of de stoornis in de tienerjaren kan ontstaan.”
Heeft u jongeren geïnterviewd?
,,In het langlopende onderzoek hebben we net de fase afgerond waarin we 13- en 14-jarigen hebben onderzocht. Zij hebben anoniem vragenlijsten ingevuld. Daarin vonden we dat op 13-jarige leeftijd ruim 10 procent van de jongeren eetbuisymptomen ervaart. Op 10-jarige leeftijd zagen we dit gedrag nog nauwelijks. 40 procent van die jongeren die dat aangeeft, zijn jongens.”
Wat vond u precies?
,,We zien in deze periode, die wij vroege adolescentie noemen, dat er een patroon ontstaat waarbij deze kinderen symptomen van eetbuien hebben, zoals fors overeten. We vroegen of ze in de drie maanden ervoor zoiets hadden ervaren. En ook of ze controleverlies ervoeren: of ze het gevoel hadden niet te kunnen stoppen.”
Wat is een eetbui?
,,Als je dat hebt, dan trek je de koelkast of keukenla open en ga je van alles eten wat je maar ziet. En dan altijd meer dan de gebruikelijke hoeveelheid. Een ander belangrijk kenmerk van een eetbui is dat je controleverlies ervaart. Het gevoel hebt dat je niet meer kunt stoppen.”
Waarom zijn deze bevindingen zorgelijk?
,,Uit de resultaten blijkt dat jongeren die dit aangaat vaak ook andere problemen hebben. Ze proberen om niet aan te komen en gaan dan veel sporten of ze eten een groot deel van de dag niet of slaan een maaltijd over. Dat noemen we compensatiegedrag, waarvan we weten dat juist een eetbui kan uitlokken. We zien ook internaliserende problemen bij sommige jongeren met eetbuisymptomen: angst en een negatief zelfbeeld. Het is een clubje dat we in de gaten moeten houden.”
Hebben deze jongeren dan een eetbuistoornis?
,,Als zo’n eetbui wekelijks voorkomt, kan er sprake zijn van een eetbuistoornis. Dat zagen we niet terug bij deze groep. Het gaat om milde symptomen. Maar als zo’n eetbui dus vaker voor gaat komen, dan kan het dat een stoornis worden. We denken wel dat sommigen hierin kunnen doorslaan en een eetbuistoornis of boulimia ontwikkelen. In dat laatste geval gebruiken mensen ook laxeermiddelen en/of ze geven over.”
Hoe vaak komt een eetbuistoornis in Nederland voor?
,,We zien boulimia bij 2 procent van de bevolking. De eetbuistoornis, die sinds 2013 pas is opgenomen in het handboek van de psychiatrie, komt iets vaker voor: bij zo’n 3 à 4 procent van alle Nederlanders.”
Wat kunt u nu doen?
,,Dit gedrag kan van voorbijgaande aard zijn, maar de resultaten maken duidelijk dat we moeten waken voor een afglijdend patroon. Dat de eetpatronen van deze jongeren zich ontwikkelen tot frequente of vaker voorkomende eetbui en mogelijk tot een eetstoornis. Het signaleren van psychische problemen, een negatief zelfbeeld en de ongezonde eetpatronen is daarom belangrijk. Het is noodzakelijk om hiervoor goede middelen te ontwikkelen om dit te kunnen screenen.”
Het artikel over de resultaten van het onderzoek van professor Jansen, en haar collega Ivonne Derks en een team van onderzoekers is opgenomen in Journal of Eating Disorders.
Bekijk onze beste video’s op het gebied van koken en eten in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Charcuterie, rood vlees, suiker, zout en alcohol verhogen je risico op dementie’
Één op vijf: zo groot is de kans volgens Alzheimer Nederland dat jij in je leven dementie krijgt. Acteur Chris Hemsworth ontdekte dat hij drager is van het Alzheimer-gen en past om het risico op de ziekte te beperken zijn levensstijl aan. ,,Wat je eet of drinkt, beïnvloedt effectief de ontwikkeling van dementie”, vertelt Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij Dementie Vlaanderen. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Zo kom je fit de feestdagen door: ‘Wie nu begint met gezond nadenken, kan grote schade voorkomen’
Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw, de feestelijkheden stapelen zich op. Met bijbehorende drank, spijzen en veel binnen zitten. Zo zorg je dat je niet op apegapen ligt aan het begin van het nieuwe jaar. -
Inspecties onderzoeken nieuwe huisartsenketens na klachten over kwaliteit
De twee toezichthouders voor de gezondheidszorg gaan nieuwe ketens van huisartsenpraktijken onder de loep nemen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen weten of de zorg daar voldoet ‘aan de normen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg zoals die voor alle huisartsen gelden’. Voor de zomervakantie zou het onderzoek klaar moeten zijn. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
-
Kaartspelletjes en sociale contacten helpen om geheugenverlies te vertragen
Een combinatie van gezonde levensstijlkeuzes, zoals goed eten, regelmatig sporten, kaartspelletjes spelen en minstens twee keer per week sociaal contact, kan helpen de snelheid van geheugenverlies te vertragen. Daardoor kan het risico op dementie worden verminderd, blijkt uit een tien jaar durende studie. -
-
-
PREMIUMDag van het Handschrift
Met hand schrijven is goed voor je hoofd: ‘De rest van het leren gaat er ook door vooruit’
Vroeger schreven we met de hand, nu gaan alle schrijfsels via een toetsenbord. Jammer, want met de hand schrijven is goed voor de creativiteit, de fijne motoriek en je geheugen. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.