Dit kun je doen als je op een wachtlijst staat en mentale hulp nodig hebt
De lange wachtlijsten bij de ggz zijn al langer een probleem, terwijl je juist bij psychische hulp snel de zorg wilt krijgen die je nodig hebt. Sta jij op zo’n wachtlijst en wil je weten waar je aan toe bent? Wij vroegen experts of er iets is wat je kunt doen.
Er zijn ongeveer twee keer zoveel mensen die recht hebben op zorg vanuit de ggz dan het daadwerkelijke aantal dat er gebruik van maakt. Er zouden er 80.000 op de wachtlijst staan. Om daar verandering in te brengen is er meer geld nodig.
,,Sta jij op een wachtlijst, dan is het goed om te weten dat er een maximale wachttijd bestaat’’, zegt Bas Knopperts, zorgverzekeringexpert bij Independer. Dat is vastgesteld in de zogeheten Treeknormen. Die komen hier op neer:
• Tussen het moment dat je belt en je eerste afspraak (intake) mag een maximale wachttijd van vier weken zitten.
• Tussen je eerste afspraak (intake) en de start van de behandeling mag niet langer dan tien weken zitten.
• Heeft een bepaalde diagnose een langere wachttijd dan gemiddeld, dan moet dat van tevoren worden aangegeven.
,,In de praktijk worden deze termijnen lang niet altijd gehaald”, zegt Aart Hendriks, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden. ,,Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit moest ongeveer 30 procent van de patiënten langer wachten.”
Waarom zijn er wachtlijsten?
Dat heeft te maken met het bepalen van de zorgbehoefte. Bij een gebroken been of een hersenschudding is dat makkelijker dan bij mentale ziekten. In de ggz is die indicatie vaak complex en afhankelijk van omstandigheden. Dat geldt ook voor de vergoeding vanuit je zorgverzekering. Zorg die nodig is bij een burn-out wordt bijvoorbeeld niet vergoed, maar bij een depressie of angststoornis wel.
De basisverzekering vergoedt behandelingen bij de psycholoog, psychiater en de geestelijke gezondheidszorg, mits de diagnose is gesteld volgens de DSM-5, het handboek voor psychische stoornissen. Wel is daarvoor ook een verwijzing van je huisarts nodig. Goed om te weten is dat je daarover wel eigen risico betaalt.
Bepaalde behandelingen worden niet vergoed door de basisverzekering. Hier kun je een aanvullende verzekering voor afsluiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mindfulness bij burn-outklachten. Goed om te weten: vaak zit er een maximum aan de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.
Daarnaast is het zo dat verzekeraars contracten hebben met bepaalde zorgverleners. Het kan daarom zijn dat de zorg niet volledig wordt vergoed als je een andere psycholoog of psychiater bezoekt. Van tevoren kun je hier controleren uit welke behandelaars je kunt kiezen.
De verzekeraar moet bemiddelen
Om toch in aanmerking te komen voor zorg waar je recht op hebt terwijl je op een wachtlijst staat, is het mogelijk je zorgverzekeraar aan te spreken op zijn zorgplicht. Daaruit vloeit voort dat zij moeten helpen bij de bemiddeling voor een plek. ,,Wachtenden kunnen zelf contact opnemen met hun verzekeraar”, zegt Tsui Ying Leung, woordvoerder bij de Nederlandse Zorgautoriteit. ,,De verzekeraar zal vervolgens voor de verzekerde op zoek gaan naar een snellere plek.”
Wachtlijstbemiddeling kan weliswaar een verschil maken, maar in de praktijk werkt dat niet altijd - ook door een tekort aan zorgverleners
Dat is inderdaad mogelijk, beaamt Hendriks. In de zorgverzekeringswet staat aangegeven dat de zorgverzekeraar ervoor moet zorgen dat de verzekerde zorg of diensten ontvangt. Probleem hierbij is volgens de hoogleraar dat wordt verondersteld dat verzekerden zich hiervan bewust zijn. ,,Dat is vast niet altijd het geval. In die situaties maakt de patiënt geen gebruik van wachtlijstbemiddeling. Mogelijk is dat de huisarts aandringt op spoed, maar of dat gebeurt is niet bekend.”
Melding maken
Hendriks maakt nog een kleine kanttekening: ,,Wachttijdbemiddeling kan weliswaar een verschil maken, maar in de praktijk werkt dat niet altijd - ook door de tekorten aan zorgverleners.” Voor het aantrekken van meer zorgpersoneel is onder andere meer budget nodig. Het goede nieuws is dat het lijkt alsof daar in het zorgakkoord gehoor aan is gegeven.
Naast je zorgverzekeraar aanspreken, kan het ook helpen om de site wegvandewachtlijst.nl te bezoeken voor tips en adviezen. Verder biedt MIND Korrelatie één gesprek, en als het nodig is meer. MIND Korrelatie is een landelijke organisatie waar je terecht kunt voor professionele, psychische en psychosociale hulp. Moet je langer wachten dan de treeknormen toestaan en kan je zorgverzekeraar je niet helpen? Dan kun je daarvan melding maken bij de Nederlandse Zorgautoriteit.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 22 september 2022 en is aangepast naar de actualiteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In de Wijkkliniek krijgen ouderen ziekenhuiszorg én werken ze aan terugkeer naar huis
Ouderen die in het Amsterdam UMC op de spoedeisende hulp belanden, worden veelal overgebracht naar de Wijkkliniek: een speciale ziekenhuisafdeling in het verpleeghuis. Dat scheelt de ziekenhuizen honderden opnames per jaar en is bovenal beter voor de gezondheid van de patiënten. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Maaike ging van student met een bijbaantje naar fulltime GGZ-patiënt: ‘Het ging gewoon niet’
Maaike (24) werd behoorlijk onzeker van alle succesverhalen. Vooral op LinkedIn. ,,Iedereen op LinkedIn lijkt constant ‘Happy To Announce’,” schrijft ze. Ze vindt het confronterend om te zien dat leeftijdsgenoten afstuderen, ‘echte-grote-mensen-banen’ vinden en zelfs huizen kopen. ,,En daar ben ik: eerstejaarsstudent. Niet werkend. Geen huis. Niet afgestudeerd ook. Bovendien een gat op m’n cv omdat ik fulltime GGZ-patiënt was. Maar hé: ik leef.” -
Extra personeelstekorten op helft scholen door griep
Bijna de helft van de scholen (49,5 procent) heeft momenteel extra personeelsproblemen door de griepgolf die in Nederland heerst. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), waarvan de resultaten woensdag verschijnen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Meer mensen kiezen voor hoog eigen risico: 'Denk er heel goed over na’
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een hoger eigen risico bij hun zorgverzekering. Daarmee hopen ze te besparen op hun zorgpremie. Maar dat is niet zonder risico’s, waarschuwen experts. -
-
-
Hoe mensen met een uitkering worden geraakt door het verdwijnen van de collectiviteitskorting
Wat betekent het afschaffen van de collectiviteitskorting in 2023 voor onze portemonnee? In de rubriek Zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: waarom de collectiviteitskorting vooral een sigaar uit eigen doos was. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.