Dit weekend gaat de zomertijd in: welke mentale en fysieke gevolgen kan dat hebben?

met videoDaar is de zomertijd weer. Zondag schakelen we over van winter- naar zomertijd, wat betekent dat we die nacht een uur minder lang kunnen slapen. Avondtypes en ouders van jonge kinderen huiveren bij het vooruitzicht. Hoe bereid je je het beste voor op deze overgang?

 1. Suikervervangers zijn niet gezonder, aldus WHO. Waar zitten ze in en welke zijn er?
  PREMIUM

  Suikerver­van­gers zijn niet gezonder, aldus WHO. Waar zitten ze in en welke zijn er?

  Kies jij regelmatig voor cola zero of een product met een alternatief voor ‘echte’ suiker, omdat je denkt dat dit gezonder is? Dat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) géén goed idee. ‘Vrije suikers door vervangsuikers inruilen, helpt niet met gewichtsverlies op lange termijn en is zéker niet gezonder’, waarschuwen ze in een nieuw rapport. Wat zit er in die soorten suiker? En welk effect hebben ze op je lichaam? Voedingsspecialist Christophe Matthys van KU Leuven legt uit.
 2. Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
  lezersvraag

  Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?

  Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.