Donorbank blij met duizenden nieuwe stamceldonoren na oproep PSV-perschef: ‘Match vinden ontzettend moeilijk’
Om de ongeneeslijk zieke perschef van PSV Thijs Slegers te steunen, meldden zich de afgelopen dagen zo’n 2800 nieuwe stamceldonoren aan. Donorbank Matchis is blij met alle aanmeldingen, want de kans op een match is ‘zoeken naar een speld in een hooiberg’.
Tijdens de wedstrijd Feyenoord-PSV klapten toeschouwers in De Kuip zondag een minuut lang voor de ongeneeslijk zieke perschef van de Eindhovense club. Slegers kreeg in 2020 te horen dat hij aan leukemie lijdt. Afgelopen donderdag stuurde hij een bericht de wereld in dat hij is uitbehandeld. De perschef riep supporters op zich aan te melden als stamceldonor.
En dat merkt Stichting Matchis, die de Nederlandse donorbank beheert. De afgelopen dagen meldden zich 2800 nieuwe stamceldonoren aan. Maar hoe werkt dat eigenlijk met stamceldonatie?
Wereldwijd zijn zo'n veertig miljoen donoren, in Nederland gaat het om ongeveer 395.000 mensen. Jaarlijks hebben rond de 600 Nederlandse patiënten, veelal met leukemie, een stamceldonatie nodig. 30 procent vindt een donor in de familiekring. Voor een ander deel van de patiënten wordt de donorbank geraadpleegd. Matchis zoekt wereldwijd naar geschikte donoren. ,,Het is ontzettend moeilijk om een match te vinden”, zegt woordvoerder Bert Elbertse.
Bekijk hoe in de Kuip werd geklapt voor Thijs Slegers, lees daaronder verder:
Unieke stamcellen
Hoe dat komt, is een technisch verhaal. Bijna iedereen heeft unieke stamcellen. Voor een donatie zijn echter stamcellen nodig die zo identiek mogelijk zijn aan die van de patiënt. ,,Anders is de kans op afstoting groot”, verklaart Elbertse. Hoe meer donoren in de databank staan, hoe groter de kans dat een (bijna) identieke stamcel wordt gevonden. ,,Het is zoeken naar een speld in een hooiberg.”
En daarom is de kans dat een donor daadwerkelijk een oproep krijgt klein. Vorig jaar konden 247 Nederlanders stamcellen doneren, negentig procent van de donaties ging naar patiënten in het buitenland. Overigens was dat een recordaantal matches. In 2016 konden slechts vijftig Nederlanders stamcellen doneren. ,,We zien dat ons donorbestand enorm is gegroeid. We worden echt bekender. Oproepen zoals die van Thijs Slegers helpen natuurlijk”, aldus Elbertse.
Vooral jongeren zijn geschikt als donor. Die hebben betere stamcellen
Toch kan niet iedereen zich zomaar aanmelden. Donoren moeten een gezond lichaamsgewicht hebben en zelf niet ziek zijn geweest. Bovendien telt de leeftijd zwaar. Matchis zoekt vooral donoren tussen de 18 en 35 jaar. Sterker, 35-plussers moeten een eigen bijdrage van 35 euro betalen als ze zich willen aanmelden. ,,Vooral jongeren zijn geschikt als donor. Die hebben betere stamcellen”, zegt Elbertse.
Eigen bijdrage
Omdat het Matchis 35 euro kost om iemand te registreren, maar de kans op een match nihil is, moeten 35-plussers de eigen bijdrage betalen. ,,We willen het niet helemaal sluiten, omdat registratie ook vaak een emotionele keuze voor donoren is. Zo geven we mensen wél de kans om zich in te schrijven.” Maar eigenlijk hoopt de donorbank vooral op aanmeldingen van jongeren. Het goede nieuws is dat zo’n negentig procent van de donoren daadwerkelijk jonger dan 35 is.
De donoren die uiteindelijk wél een oproep krijgen, kunnen een telefoontje van Matchis verwachten. Zij moeten eerst een medisch onderzoek doorlopen om zeker te weten dat ze een goede match zijn. Als dat het geval blijkt, beslist de arts van de patiënt die stamcellen nodig heeft hoe de donatie wordt gedaan. Zeventig procent gaat via een bloedtransfusie, waarbij stamcellen uit het bloed worden gefilterd, aferese genoemd. Donoren zitten dan vier tot zes uur in het ziekenhuis.
De andere donoren moeten onder narcose, omdat de stamcellen met een punctie uit het beenmerg moeten komen. Elbertse: ,,Die stamcellen zijn nog niet in het bloed opgenomen, waardoor ze zich nog moeten ontwikkelen en puurder zijn.”
Overigens is een stamceltransplantatie niet voor alle patiënten dé oplossing, zoals bij PSV-perschef Slegers. De behandeling kan onvoldoende aanslaan of de ziekte kan na verloop van tijd alsnog terugkeren.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Primeur: zorgmedewerker met long covid wint rechtszaak, instelling moet schade vergoeden
Een zorginstelling in Zuid-Holland is aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de coronabesmetting van een werknemer. Volgens de rechter is de werkgever te verwijten dat de vrouw zonder beschermingsmiddelen patiënten hielp. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een werknemer een dergelijke zaak wint. -
PREMIUM
Heupoperaties levensgevaarlijk voor kwetsbare ouderen: helft patiënten sterft binnen een jaar
Heupfractuur? Levensgevaarlijk voor een kwetsbare oudere, zegt de Utrechtse traumachirurg Detlef van der Velde (58). Daarom moet niet iedereen automatisch aan een kapotte heup geopereerd worden, vindt hij. ,,Van de fitte ouderen is een vijfde een jaar na de operatie overleden. Bij de zeer kwetsbare ouderen die meerdere aandoeningen hebben en vaak in een verpleeghuis wonen is dat zelfs de helft.’’Utrecht -
PREMIUM
Joyce (40) schrijft krachtige blog over kanker: ‘Lieve borsten, helaas moesten we afscheid nemen’
Joyce Rodenburgh krijgt in april 2020 te horen dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Om familie en vrienden op de hoogte te houden van haar ziekteverloop begint ze een blog. Haar vlot opgeschreven verhalen bereiken al snel een breed publiek. Lotgenoten vinden troost en inspiratie bij de manier waarop Joyce met kanker omgaat.Voorburg -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’
-
Met video
Oproep Thijs Slegers en hartverwarmende actie in volle Kuip leveren al bijna 3000 aanmeldingen op
De toeschouwers in De Kuip hebben hun steun betuigd aan Thijs Slegers, de perschef van PSV die ongeneeslijk ziek is. In de 12de minuut van de wedstrijd tussen Feyenoord en de Eindhovenaren, klapten de ruim 47.000 aanwezige fans een minuut lang. Na afloop stuurde Slegers een berichtje aan Feyenoord-trainer Arne Slot, om hem te bedanken voor de supportersactie. -
-
-
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PSV-perschef Thijs Slegers deelt verdrietig nieuws: ‘Medici kunnen niets meer voor me doen’
PSV-perschef Thijs Slegers deelde donderdag via sociale media een intens verdrietig bericht. De 46-jarige oud-journalist en huidige PSV-manager laat weten dat medici niets meer voor hem kunnen doen, nadat hij vorig jaar een stamceltransplantatie onderging. Die was nodig omdat hij te maken had gekregen met leukemie.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer